Landbrug og gartneri Det dyrkede areal i Danmark er på omkring 2,6 mio. ha og består af afgrøder som fx korn, ærter, raps, frø til udsæd, roer, kartofler samt afgrøder med grovfoder til dy- rene.
Hvad dyrker landmænd?
Danske landmænd står således for omkring 50 pct. af EU's samlede produktion af græs- og kløverfrø, og er dermed absolut førende indenfor denne produktionsgren. Desuden er der en betydelig produktion af forskellige havefrø som spinat, krysantemum, forskellige typer kål, krydderurter og blomster.
Hvad producerer vi i Danmark landbrug?
Landbrugets produktion består først og fremmest af animalske og vegetabilske salgsprodukter. I 2022 udgjorde de animalske produkter 55 pct. af landbrugets produktionsværdi, og de vegetabilske produkter 40 pct. Tilsammen tog salgsprodukterne et gevaldigt nøk opad fra 2021 til 2022.
Hvilke afgrøder dyrker man typisk på landbrugsjorden i Danmark?
Der dyrkes en række forskellige typer korn i Danmark, bl. a. vinter- og vårhvede, vinter- og vårbyg, vinterrug, triticale og havre.
Hvad producerer vi mest af i Danmark?
Søtransport, kemikalier (herunder medicinalvarer) og maskiner er generelt blandt de største vare- og tjenestegrupper.
Dansk Landbrug og Fødevaresektor (Engelske undertekster)
Hvilket land har mest landbrugsareal?
På cirka 60 procent af landarealet dyrker landbruget afgrøder som byg, hvede og majs under plov, og det er mere end i alle andre europæiske lande. På verdensplan deles førstepladsen med Bangladesh. Kombinationen af et terræn uden bjerge, vores jord og vores klima gør, at vi ligger i et smørhul for landbrugsproduktion.
Hvor er Danmarks bedste landbrugsjord?
Der er en grund til, at Lolland-Falster har Danmarks dyreste landbrugsjord og landets mest økonomisk solide landbrugserhverv.
Hvad er den mest dyrkede kornsort i Danmark?
Top 10 over de mest dyrkede afgrøder er uændret sammenlignet med sidste år, og det er således fortsat vårbyg, der blandt andet bruges til foder og ølproduktion, som indtager listens førsteplads. I 2021 udgør de 10 mest dyrkede afgrøder ca. 75 % af det samlede landbrugsareal på ca. 2,57 mio.
Hvem ejer mest jord i Danmark?
Privatpersoner og interessentskaber ejer 80 pct. af Danmarks samlede areal, mens virksomheder og selskaber ejer 8 pct. og det offentlige ejer 9 pct.
Hvad er det største landbrug i Danmark?
Tilsammen udgør Frijsenborg og Wedellsborg det største landbrug i landet. 3250 ha drives med vinterhvede, vårbyg og vinterbyg, vinterraps, ærter, rajgræs, rødsvingel m.m. samt sukkerroer på Wedellsborg og slagtekyllinger på Frijsenborg.
Hvorfor producerer Danmark så meget kød?
Kødproduktionen i dansk landbrug presser naturen. Danmark er den største kødproducent i verden per indbygger. Vi er også det land i EU med mindst beskyttet natur, og her er landbruget en stor del af forklaringen. Ved at skrue ned for kødet kan vi passe på naturen, havmiljøet og klimaet.
Hvor meget af Danmark er drænet?
Overfladevandets vej til vandløbene er i høj grad påvirket af mennesker, da omkring 80 % af Danmarks areal er drænet.
Hvad producerer dansk landbrug?
På 79,8 % af landbrugsarealet dyrkes foder i form af korn, majs, roer, raps, helsæd og græs.
Hvilken afgrøde giver mest?
Den mest udbredte afgrøde er vårbyg, hvilket den også var i 2022. Hvert år laver vi en opgørelse over de afgrøder, som danske landbrugere har søgt om grundbetaling til.
Hvilke maskiner bruger landmændene i dag?
- Traktor. Den mest kendte maskine i landbruget er en traktor. ...
- Gyllevogn. Gennem slanger på gyllevognen bliver gyllen spredt ud på markerne. ...
- Mejetærsker. Landmanden bruger mejetærskeren til at høste sine kornmarker. ...
- Plov. ...
- Sprøjte. ...
- Såmaskine. ...
- Foderrobot. ...
- Robotskraber.
Hvad dyrker landmændene?
Jordbruget er faldet med 10 pct.
Jordbrug omfatter landbrugsafgrø- der som fx korn, roer, kartofler og arealer til græsning og gartneriafgrøder som fx grøntsager og frugt. Areal med skov er ikke omfattet. Uagtet faldet er det danske jordbrugsareal stort og udgør over 60 pct. af hele Danmarks areal.
Hvad er den mest spiste frugt i Danmark?
Bananen er den mest spiste frugt herhjemme. Cirka 100.000.000 kg bliver årligt konsumeret i kongeriget, godt nok inklusive skræl. Æblerne er næsten lige så dominerende med kun et par millioner kg mindre. Til gengæld er de mange æbler fra danskernes egne haver ikke med i undersøgelsen.
Hvad hedder de 4 mest almindelige kornsorter?
Korn er enårige græsarter, der dyrkes for de stivelsesholdige frugters skyld. I Danmark dyrkes fire arter, rug, hvede, byg og havre. Alle fire kornarter stammer fra vilde arter i Mellemøsten og har været dyrket i flere tusinde år.
Hvor er der flest pesticider i Danmark?
Det sydlige Sjælland - især Lolland-Falster - er suverænt det sted i landet, belastningen fra landbruget er størst. Markerne på Lolland-Falster bliver både sprøjtet oftere end i resten af landet og med de typer af pesticider, der har størst risiko for at ende i grundvandet.
Hvad koster 1 hektar jord på Lolland?
Jordpriserne på Lolland-Falster holder et klart højere niveau end de fleste andre områder takket være sukkerroerne og generelt høje udbytter på den gode jord. Ejendomme på Lolland-Falster handles fortsat til priser på op til 200.000 kr. pr. hektar eller mere.
Hvor i Danmark er det bedst at dyrke afgrøder?
Men vidste du, at byen også er det sted i Danmark, hvor det er bedst at dyrke jorden til afgrøder? - Karlslunde er et af de steder i Danmark, hvor jorden er allermest egnet til dyrkning af korn og grøntsager.
Er Danmark det mest opdyrkede land i verden?
Danmark er det mest opdyrkede land i verden. Danmark er sammen med Bangladesh det mest opdyrkede land i verden. 59 procent af Danmark er opdyrket. Opgørelsen er foretaget af Verdensbanken for 2021.
Kan Danmark brødføde sig selv?
Danmark kan altså ifølge Kraka fjerne 660.000 hektar fra landbrugsproduktionen og stadig brødføde det samme antal mennesker, hvis der sker en strukturel omstilling væk fra den animalske produktion.
Hvem ejer den danske landbrugsjord?
Hovedsageligt var det privatpersoner i Nederlandene og Tyskland, der havde investeret i Danmark i 2022, da de tilsammen stod for ca. 90 pct. af den udenlandsk ejede danske landbrugsjord. Ser man nærmere på, hvem ejerne i Danmark er fordelt på ejerform, så er langt størstedelen privatpersoner - hele 82,9 pct.