Vil du fortryde? MobilePay er ikke en bindende aftale. Hvis du ønsker at fortryde din aftale om MobilePay inden for de første 14 dage, kan du som privat forbruger gøre det her.
Kan man fortryde en overførsel på MobilePay?
OBS: Det betyder, at hvis du først har overført beløb via MobilePay, kan du ikke fortryde aftalen. MobilePay-bruger, som pengene er overført fra, eller hvis vi i øvrigt har en formodning om, at der er sket uautoriserede overførsler fra din MobilePay.
Kan man trække en MobilePay overførsel tilbage?
Vi har desværre ikke mulighed for at trække overførslen tilbage, når du har betalt for en vare og sendt pengene til et forkert nummer. Hvis det er din situation, så skal du selv kontakte modtageren.
Hvordan fortryder man en betaling på MobilePay?
Det betyder, at hvis du først har overført beløb via MobilePay, kan du ikke fortryde dem.
Hvordan annullerer man en betaling på MobilePay?
- Log ind på MobilePay.
- Tryk på 'Aktiviteter' i bunden.
- Vælg 'Alle aktiviteter'
- Tryk på på chatten, hvor den bruger, som du har sendt en anmodning til.
- Tryk nu 'Annuller'
Send og modtag penge med MobilePay
Kan man annullere en overførsel?
Du kan kun annullere en pengeoverførsel, hvis den ikke er blevet hentet af modtageren. Hvis du sendte penge til en bankkonto, kan du annullere overførslen, hvis den ikke er blevet gennemført af din modtagers bank. For at anmode om en tilbagebetaling skal du ringe til kundeservice.
Hvordan annullerer jeg en betaling?
- I menuen i din Netbank vælger du kontobevægelser under 'Forbrug og budget'.
- Klik på 'Vis kommende' betalinger øverst i din posteringsoversigt.
- Klik på den betaling, du ønsker at stoppe.
- I det nye vindue, der åbner, klikker du på knappe 'Stop betaling' i øverste højre hjørne.
Kan man fortryde køb via MobilePay?
Hvis du vil fortryde en MobilePay Pengegave som du har købt i MobilePay-appen, så kan du fortryde pengegaven ved at udfylde fortrydelsesblanketten her. For grønlandsk version, klik her. Ønsker du som virksomhed at fortryde din aftale inden for de første 14 dage, så send en e-mail til [email protected].
Kan banken trække penge tilbage fra MobilePay?
Ja. Først skal du dog kontakte din bank for at få dit betalingskort spærret. Hvis der er hævet beløb, du ikke har godkendt, kan du få banken til at tilbageføre pengene.
Kan man annullere et reserveret beløb på MobilePay?
'Reserveret' bliver brugt i tilfælde, hvor en kunde endnu ikke har modtaget det, vedkommende har købt – oftest i forbindelse med online handler. Når en kunde har trykket 'Betal', og den tilknyttede transaktion har fået status som reserveret, kan virksomheden vælge at annullere betalingen.
Kan man få penge tilbage fra MobilePay, hvis man er blevet snydt?
I det tilfælde skal du først og fremmest forsøge at løse det med personen, du har handlet med. Mener du, at der er tale om svindel, skal du melde sagen til politiet. Kontakt også MobilePay. De kan ikke give dig pengene tilbage, men kan have vigtige oplysninger i forhold til politiets videre arbejde.
Hvordan får man penge retur på MobilePay?
Hvis du får MobilePay Back, får du en push-besked, og beløbet bliver automatisk tilbageført til din konto. Tilbagebetalingen er fra MobilePay, og hverken du eller forretningen tilmelder jer noget. MobilePay Back gælder i hele Danmark.
Kan man få penge tilbage, hvis man er blevet svindlet?
Banken kan i nogle tilfælde tilbageføre din penge til dig, hvis du er blevet snydt. Har du betalt med kontooverførsel, kan banken ikke tilbageføre dine penge til dig. Afviser banken at give dig pengene tilbage, selvom du har krav på det, kan du klage til det finansielle ankenævn.
Kan man tilbageføre en MobilePay?
Ofte kan du lave indsigelse via din netbank. Har du købt en vare gennem en netbutik og ikke modtaget varen, kan du få dine penge tilbageført. Betalte du med MobilePay via vores løsning til webshops (det er ikke det samme, som at betale til et MobilePay-nummer), kan din bank hjælpe med at tilbageføre dine penge.
Hvor længe ligger en anmodning i MobilePay?
Anmodninger udløber efter 30 dage.
Har du sendt en anmodning, der ikke bliver betalt inden for syv dage, vil den udløbe. Heldigvis kan du bare sende en ny – og i øvrigt altid se alle dine anmodninger under 'Aktiviteter'.
Kan man blive svindlet på MobilePay?
Desværre er der også en stigende MobilePay-svindel, som blandt andet materialiserer sig i form af MobilePay svindel-sms'er. Det er vigtigt at holde sig opdateret på den verserende svindel og at kunne spotte, når der er MobilePay-spam og MobilePay-snyd i omløb.
Kan man kræve penge tilbage?
Sælgeren har som udgangspunkt et forsøg til at løse fejl på varen. Lykkes det ikke inden for rimelig tid – højest et par uger - kan du få hævet købet og kræve pengene tilbage. Sælgeren kan dog have to til tre forsøg, hvis det for eksempel drejer sig om en "periodisk fejl", som kan være svær at lokalisere.
Kan man chargeback MobilePay?
Har du ved en fejl gennemført betaling til en forkert person eller virksomhed via en mobilapplikation, fx MobilePay, kan du ikke fortryde overførslen. Det er dit ansvar at sikre, at telefonnummer, navn og beløb er korrekt, inden du gennemfører betalingen. Vil du have pengene retur, skal du selv kontakte modtageren.
Kan man annullere en reserveret betaling?
En reservation på et debit kort vil altid være 30 dage selvom betalingen annulleres. Kun din bank kan ophæve reservationen. For at ophæve reservationen skal du blot sende dokumentation om betalingen er annulleret til din Bank – så kan de fjerne reservationen.
Kan man annullere en overførsel på MobilePay?
Så snart du vælger 'Send penge', og du kan se, at overførslen er gennemført i din aktivitetsliste, kan du ikke fortryde. Vil du have pengene retur, skal du selv kontakte modtageren. Du kan evt. benytte MobilePay til at lave en anmodning til modtager.
Kan MobilePay misbruges?
Vi arbejder tæt sammen med politiet og har nul-tolerance overfor misbrug. Ved misbrug efterlader den kriminelle typisk et digitalt spor, så politiet og MobilePay kan finde frem til misbrugeren og tage aktion.
Hvad er max beløb man kan overføre på MobilePay?
Du kan overføre op til 10.000 kroner til andre privatpersoner inden for 24 timer – og op til 300.000 kroner inden for 365 dage. For betalinger til virksomheder kan du i løbet af 30 dage betale op til 300.000 kroner.
Hvordan annullerer man en overførsel?
- Log på mobilbank og tryk på 'Overfør' i den nederste menu.
- Vælg 'Faste overførsler' og tryk på den aftale, hvor du vil slette en fremtidig overførsel.
- Vælg 'Slet' nederst på siden og tryk på 'Godkend'.
- Indtast din servicekode for at bekræfte.
Kan man fortryde en betaling?
Et køb er en bindende aftale, og du kan som udgangspunkt ikke fortryde dit køb. Selvom mange butikker tilbyder en retur- eller bytteret, er det ikke en ret, du har efter lovgivningen, hvis det ikke er aftalt ved købet.
Kan man fortryde en straks overførsel?
Du kan ikke fortryde en straksoverførsel.