Polen – Julemiddag med tolv retter På juleaften spiser man i Polen en middag uden kød, og den består af hele tolv retter.
Hvor spiser man 12 retter til jul?
Julen i Polen begynder officielt med Wigilia om aftenen den 24. december. Dette er den største festdag, og mange polske indbyggere ser mere frem til Wigilia end til juledag! Man spiser 12 retter ved middagen juleaften, men ingen spiser noget som helst, før solen er gået ned, og den første stjerne ses på nattehimlen.
Hvad spiser man til jul i Slovakiet?
I Tjekkiet og Slovakiet spiser de fisk, nærmere bestemt karper. Selv tjekker og slovakker, der ikke kan lide karper, kan finde på at købe en fisk til jul og lade den plaske lidt rundt i badekarret, inden den slippes ud i det fri. En anden tradition er, at en kvinde i julen kan tage sin ene sko og kaste den mod en dør.
Hvad spiser man i Litauen til jul?
Retter inkluderer ofte kūčiukai (små brødlignende småkager), surkål, forskellige fiskeretter og rødbedesuppe. Som i mange andre lande er hjem og offentlige steder i Litauen dekoreret med julepynt. Juletræet er også en vigtig del af fejringen.
Hvor mange spiser ikke kød juleaften?
Andelen af danskere, der holder vegetarisk juleaften, ligger på fem procent og er uændret fra 2019. Det på trods af, at flere og flere danskere skærer ned på kødet – i 2023 var det 20 procent, der spiste vegetarisk eller overvejende vegetarisk, og 66 procent ønskede at spise mindre kød.
5 europæiske juleretter du bør prøve
Hvad spiser en vegetar juleaften?
- Cremet svampetoast.
- Pastinakbøffer med senneps-creme-fraiche. ...
- Ovnbagt knoldselleri med smørstegte cashewnødder. ...
- Squashfrikadeller med spinat. ...
- Plantebaseret julesteg med nødder og svampe. ...
- "Fiskefilet" af søde kartofler med ingefærmarineret grønt. ...
- Nøddepostej.
Hvad er sundest, and eller flæskesteg?
And eller flæskesteg? »And. Fedtsyrerne i and er sundere, fordi flere af dem er monoumættede.
Hvad spiser man til jul i Tjekkiet?
Ved jul serverer tjekkerne traditionelt karper til middag og beholder nogle af dens skæller i deres tegnebog til at bringe økonomisk held, pigerne smider skoene, og mange andre usædvanlige skikke følges. Alt med hver sin betydning i adventstiden.
Hvad spiser man til juleaften i Finland?
Juleaften, den 24. december, spiser finnerne risengrød med en mandel i om formiddagen. Om eftermiddagen går mange på kirkegården og sætter lys på deres kæres grave. I Finland danser man også om juletræet samt lytter til julesange og julemusik.
Hvad spiser man juleaften i Kroatien?
Hver religiøs helligdag er ledsaget med en vis menu. For eksempel serveres torsk juleaften samt langfredag, kalkun og andre fjerkræ samt Sarma bliver alle serveret på de andre juledage, svinekød serveres til nytårs aften. Berliner eller donuts bliver altid serveret til karnevals festligheder.
Hvad spiser man til jul i Polen?
Den mad, der spises juleaften, er ifølge den katolske kirkes regler tilberedt uden kød. Juleaftensdag er en af de dage, hvor man faster, dvs. man må spise fisk og grøntsager, men ikke kød. Selve menuen kan variere lidt, afhængigt af i hvilket område af Polen man befinder sig.
Hvad spiser tyskerne til jul?
Til jul spiser tyskerne Weihnachtsstollen eller Christstollen. Det er en slags frugtbrød med mange nødder, krydderier og kandiseret frugt. En lidt tung, men sød og velsmagende kage.
Hvad spiser man til jul i Italien?
- Pasta – især ravioli, tortellini, lasagne;
- Chokolade – chokoladeovertrukne frugter, chokolade bonbons eller trøfler;
- Kød – kalvekød og lam;
- Fisk juleaften og eller skaldyr som Spaghetti alle Vongole, kommer fra biblen.
- Grøntsager.
Hvad spiser man i Holland til jul?
I Holland får man kerstol, der er en særlig slags julebrød af mandelmel med lokale krydderier. I USA er de glade for kalkun til både thanksgiving og jul, og så er det en tradition at spise "pumpkin pie".
Hvad spiser man i Polen?
Hvad spiser vi i Polen? Polens beliggenhed mellem Tyskland og Rusland har sat sine spor i menukortet. Basisfødevarerne er kartofler, kål, svinekød, pølse og supper, som man ikke kan undgå at blive præsenteret for på en rejse i Polen. Man bør smage nogle af de mange forskellige retter af god gedigen landbomad.
Hvad spiser man til jul i Frankrig?
I Frankrig hører kalkunsteg med kastanjer, skaldyr, Foie gras og champagne sig julen til. Man kan næsten være helt sikker på, at der står østers, røget laks og Foie gras på bordet juleaften – ”Réveillon de Noël”.
Hvad spiser man til jul i Rusland?
Julemåneden i Rusland er derfor ikke præget af julefrokoster og fester, som vi kender det fra Danmark. Men når man den 7. januar endelig må indtage føde består menuen af 'sochivo' eller 'kutia', som er en grød lavet af hvede eller ris serveret med honning, birkes og frugt.
Hvad spiser man til jul i Australien?
Australierne spiser fisk og skaldyr til juleaften, blandt andet hummer og rejer. De har også en traditionel ret ved navn pavlova, der er en marengskage med kiwi og passionsfrugt, som laves til juleaften. I Australien holder de jul den 25. december ligesom i England.
Hvad spiser japanerne til jul?
Friturestegt kylling i Japan 🍗
I Japan er det nemlig tradition, at julemiddagen består af KFC. Denne tradition stammer fra en reklamefilm, der kørte i 1974 med sloganet "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (Kentucky for Christmas!).
Hvad spiser spanier til jul?
Den Spanske Julefrokost
I Spanien fejres julen også med store måltider, men maden er ofte anderledes og mere let end i Danmark. Til en traditionel spansk julefrokost starter man ofte med små tapas-retter, som jamón ibérico (spansk skinke), oliven, manchego-ost og gambas al ajillo (rejer i hvidløg).
Hvad spiser man i Slovakiet til jul?
Budding – i alle smagsvarianter og konsistenser – er en meget populær julesnack. I Slovakiet og dele af Ukraine kan budding ikke bare varme hjertet, men også forudsige din fremtid.
Hvad spiser man juleaften i Grønland?
Julemad og julebag er der også rigeligt af i Grønland
Det består af en hovedret baseret på kød og efterfølges af desserten risalamande. Kødretten baseres typisk på en lokal specialitet, såsom lam, moskus, hare, alke, rype eller hval. Nord for Sydgrønland, hvor lam er meget yndet, er rensdyr det store hit.
Hvad er mest dansk at spise juleaften?
En analyse finder, at blandt de 95% danskere, der fejrer juleaften, spiser 78% and, 64% flæskesteg, nogle får begge dele, og kun få spiser andet [2]. Kapløbet mellem and og flæskesteg har stået på i 130 år [3].
Er nakkefilet og flæskesteg det samme?
Nakkefileten anvendes til røget nakkefilet, hamburgernakke og sprængt nakke. På kam med spæk kan sværen ridses, og kammen steges som hel steg, kaldet flæskesteg. Kam uden spæk kan skæres til koteletter eller anvendes til grydesteg eller sprængt svinekam.
Hvad er den mest traditionelle julemad?
Så selvom flæskestegen er den mest traditionelle danske julemad, har anden altså sat sig solidt på julebordene – efter et kapløb på 130 år. »Det overrasker mig overhovedet ikke. Det er blevet almindeligt, at man får flæskesteg flere gange i løbet af året.