1968: Det spiste vi dengang. Kirsten Hüttemeier havde i mange år fortalt danskerne om god mad, da det pludselig væltede ind med avocado, rejecocktail og landgangsbrød. I 1960'erne kom flere kvinder på arbejdsmarkedet, og de brugte derfor mindre tid i køkkenet end tidligere.
Hvornår kom landgangsbrød til Danmark?
Kendt i Danmark fra omkring 1955 og i Sverige fra omkring 1918.
Hvad spiste man i 60'erne?
I 1960'erne hittede gryderetter som skipperlabskovs og mørbradgryde, sammen med den fransk-inspirerede ret Cordon Bleu. Og så blev den første spaghetti serveret ved middagsbordet, mens der til børnefødselsdage blev lavet drømmekage fra Brovst i store bradepander.
Hvad spiste man i 50'erne?
Sammenkogte retter som bankekød, gullasch og labskovs. Stegeretter som medister, frikadeller, hakkebøffer, krebinetter, wienersnitsel og panerede svinekoteletter, og så enorme mængder sauce, bjerge af kartofler og masser af kål og gulerødder.
Hvad spiste man i 1970'erne?
- Rejecocktail. Rejecocktail var en yndet forret, især når der kom gæster. ...
- Stjerneskud. Stjerneskud er en tudsegammel ret, som i 70'erne blev en populær frokostret herhjemme. ...
- Koldskål. ...
- Fondue. ...
- Grydestegt kylling. ...
- Æbleflæsk. ...
- Kiksekage.
Hvornår er man funktionær?
Hvornår begyndte man at spise rugbrød i Danmark?
Rugbrød er danskernes nationalspise, og det har været det daglige brød i Danmark i mere end 1000 år siden vikingetiden og op til 1950'erne.
Hvorfor hedder det landgangsbrød?
Det står hen i det uvisse, hvor det krigeriske navn landgangsbrød opstod, men de gik i land i 1960'erne. Måske var det opmarcheringen af pålæg, der gav det navnet. Landgangsbrød er et ord fra engang, hvor vi ville spille med på det moderne med nye måder at bide tænderne i det ny på.
Hvor stammer tarteletter med høns i asparges?
Tarteletter med høns i asparges skaber glæde på mange spiseborde, men den lille dej- og sovse-fyldte sag begyndte egentlig langt fra, som vi kender den i dag. Det er nemlig en fransk sag, ordet "tartelet" kommer af fransk tartelette, som betyder lille tærte.
Hvilken by spiser flest tarteletter?
Der er stor forskel på, hvor tit lysten til tarteletter melder sig i Danmark. Generelt er jyderne og fynboerne mere begejstrede for spisen end sjællænderne. Vestjyderne ligger helt i front. Mest sjældent er det med tarteletter nord for København, hvor de ligger 61% under landsgennemsnittet.
Hvor mange tarteletter kan man spise?
Hvor mange tarteletter pr person? Det kommer meget an på, om I kun skal have tarteletter, eller om det bliver serveret sammen med alt muligt andet. Jeg vil tro, at en 5-7 tarteletter er nok, hvis man udelukkende skal spise det.
Hvorfor hedder det høns i asparges?
Der er egentlig ikke den store forskel på, om det hedder kylling- eller høns i asparges, eftersom ordene "kylling" og "høns" bruges i flæng af hinanden. En kylling er en høne, og en høne er en kylling, og om man bruger den ene eller den anden betegnelse, spises kødet sammen med asparges — dermed "høns i asparges".
Hvorfor kalder man det dyrlægens natmad?
Det har navn efter dyrlæge Sigurd Keilgaard, der var stamgæst i Oskar Davidsens smørrebrødsrestaurant. Keilgaard spiste angiveligt hver aften i restauranten. Keilgaard tilså hestene i Cirkus Miehe og De Kongelige Stalde. Den oprindelige udgave var uden løgringe og karse.
Er smørrebrød dansk eller svensk?
Det danske smørrebrød har nøjagtigt denne oprindelse. I midten af det 1800-tallet havde arbejderne virkelig brug for energi i løbet af dagen og i frokostposen. Den madpakke, de bragte med sig var brød med noget påfyldning fra gårsdagens middag, såsom et stykke stegt fisk eller kød.
Hvorfor hedder det benløse fugle?
Allerede i 1700-tallet kaldte man undertiden mad, der bestod af småstykker af kød for benløse fugle. I dag er det en glimrende ret med skært kød og bacon. Engang var det fattigfolk, der spiste benløse fugle, altså småstykket kød.
Hvornår begyndte man at spise ris i Danmark?
Ris kender vi i Danmark helt tilbage fra 700-tallet, hvor vi fik det fra arabiske handlende, men det var så luksuriøs og dyr en råvare, at den kun var forbeholdt de fineste folks køkkener. For den almindelige bondebefolkning på landet var grød en dagligdagsspise.
Hvorfor hedder det sigtemel?
Sigtemel er en type mel, der er blevet sigtet for at fjerne de grove dele af kornet, som f. eks. klid og kim. Dette efterlader en finere mel, der er lettere at bage med og giver et mere ensartet resultat.
Hvilke lande spiser mest rugbrød?
Det er ikke tilfældigt, at rugbrødet er mest elsket i lande som Danmark, Rusland, Tyskland og Sverige. Rugen har simpelthen været en yderst nyttig kornsort i det koldere Nordeuropa. Faktisk er skellet mellem rug- og hvedebrøds elskende lande så tydelig, at man taler om en rugbrødsgrænse.
Er rugbrød tyrkisk?
Rug (Secale cereale) stammer oprindeligt fra Tyrkiet, hvor kornsorten optrådte i hvedemarker omkring 8.000 f.Kr. Rugen blev efterfølgende dyrket separat, og kom til Norden via handel, hvor den har været dyrket mindst 1.000 år.
Hvem opfandt smørrebrødet?
Det går tilbage til 1880'erne, og pioneren er Oskar Davidsen.
Hvad kaldes små stykker smørrebrød?
Pindemadder er små stykker brød med pålæg og garniture sammenholdt af en pind, der er stukket igennem, og som man kan tage maden med ved receptioner og ved stående spisning.
Hvorfor hedder russisk salat russisk salat?
Russisk salat er en pålægssalat af syltede rødbedetern og æbletern. Desuden indgår mayonnaise eller creme fraiche. Salaten har navn efter den røde rødbedefarve, som er blevet forbundet med Rusland.
Hvorfor hedder det labskovs?
Madskribenten Petra Foede henviser til, at labs på lettisk betyder god, og kaušis betyder skål, krus, opøseske, og da Letland er en af søfartsnationerne omkring Østersøen, er forklaringen ikke usandsynlig. Det var oprindeligt sømænd, som spiste labskovs. I ældre dansk sprog kaldtes det også lobescoves eller lobescowes.
Hvorfor hedder det Amagermad?
Amagermaden har fået sit navn, fordi den er en gammel egnsret, der har sin oprindelse på Amager. En teori går på, at den stammer fra de hollandske bønder på Amager, der drev landbrug her fra 1500-tallet og frem. Efter sigende skulle deres rugbrød være så porøst, at en skive franskbrød kunne holde sammen på maden.
Hvem har opfundet tarteletter?
Tarteletter - en lille fransk kage
Ifølge Bettina Buhl er der første gang beskrevet tarteletter i en dansk kogebog tilbage i 1700-tallet. Her var den tænkt som en kage eller dessert med syltetøj. Tarteletter, som vi kender dem i dag, er første gang beskrevet i Frk. Jensens kogebog i begyndelsen af 1900-tallet.
Hvorfor hedder det hønsestrik?
Kirsten Hofstätter besluttede derfor at udgive bogen på sit eget forlag, som hun kaldte Røde Høns i opposition til Røde Hane og med ironisk distance til opfattelsen af kvinder som en flok høns. Efter råd fra Røde Hane ændrede hun dog forlagets navn til Hønsetryk og kaldte bogen Hønsestrik.