Hvorfor spiser vi and?

Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs. For hvis den årlige højtid skulle være historisk korrekt, burde vi faktisk spise gås i stedet for and. Baggrunden for ande-spisningen går tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne af den franske by Tours skulle vælge en ny biskop.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på historienet.dk

Hvorfor spiser vi and eller gås på mortensaften?

Som hævn beordrede Martin, at alle husstande én gang om året, skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor han var blevet afsløret. I Danmark spiser vi ofte and i stedet for gås, hvilket bl. a. skyldes at ænder er mere almindelige i Danmark, hvorfor gæs er dyrere (og større) og ikke findes i køledisken.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bornibyen.dk

Hvorfor spiser man and I Danmark Mortens aften?

Historien bag mortensaften

Gæssene røbede ham imidlertid ved deres gækken. Han bestemte derfor, at gæssene hvert år på denne dag, den 11. november, skulle lade livet for at blive spist. Mortensgåsen er i dag oftest ombyttet med en and.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad er historien bag Mortens aften?

I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i 1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp. Så med andre ord gemte Morten Bisp sig blandt en flok gæs for at undgå at blive udnævnt som biskop, og på mortensaften straffer vi gæssene for at afsløre hans gemmested.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på alt.dk

Hvornår spiser man and?

Hvert år aftenen inden Mortens Dag, den 10. November fejrer vi i Danmark Mortens Aften, som fejres ved at spise and eller gås.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mortens-aften.dk

Vi Spiser ("Ibiza" Smølfe Parodi) - Broder Sofus



Hvorfor spiser vi and til jul?

Efter år 1800 blev gåsestegen sat på menuen juleaften – i hvert fald i de finere hjem. Gåsestegen var nemlig dyrere og derfor ikke mulig for alle familier at sætte på bordet. Dette var grunden til, at der i mange hjem blev serveret and som en slags erstatning for gåsen. Andestegen fik derfor øgenavnet "fattigmandsgås".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på opskrifter.coop.dk

Hvorfor spiser man and Mortens aften og ikke gås?

Da traditionen kom til Danmark, havde kun de færreste råd til en gås, og den billigere and måtte lide for gåsens synder. Historikere peger på, at traditionen omkring mortensaften overlevede, fordi mange danskere slagtede i november. I denne periode var der derfor lettere adgang til fersk kød.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på historienet.dk

Er Mortens aften en dansk tradition?

Ved siden af juleaften (hvor omkring 50% af alle ænder sælges) er mortensaften en af de fasteste traditioner i det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvorfor gemte Morten Bisp?

Der var bare dét problem, at Morten ikke ønskede at være biskop, og derfor gemte han sig i en gåsesti. Uheldigvis blev hans gemmested afsløret af de skræppende gæs, og da Morten blev biskop, indførte han som straf, at alle skulle slagte og spise en gås årligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spisbedre.dk

Hvorfor hedder det Mortens aften og ikke Martins aften?

Morten hedder faktisk Martin

Nok kalder vi det for mortensaften, men det er faktisk Martin, vi fejrer. Martin var biskop af Tours – men i løbet af tiden blev Martin til Morten, da Morten er den danske version af Martin.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gastrotools.dk

Hvornår spiser man normalt aftensmad i Danmark?

De fleste danskere spiser morgen- mad mellem kl. 7 og 9, frokost mellem kl. 11 og 13 og aftensmad mellem kl. 17 og 19 – uanset om de bor alene eller sammen med andre.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på om.coop.dk

Hvad bliver der spist mest af i Danmark?

Når danskerne spiser kød, er pizza på førstepladsen som det mest spiste aftensmåltid. Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på madkulturen.dk

Hvem serverer and Mortens aften?

Danskerne spiser andesteg mortensaften, selv om vi burde spise gås i stedet for and. Historien bag Mortensaften lyder jo netop, at Morten gemte sig hos gæssene. I Danmark har vi dog valgt at spise mortensand. Sandsynligvis, fordi det er billigere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faergecafeen.dk

Hvad smager bedst gås eller and?

Kød fra en gås er lidt mildere og finere i smagen end andesteg og begge dele er virkelig et hit til jul og smager virkelig godt med fyld af portvinsmarinerede svesker og æbler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på valdemarsro.dk

Hvem er Morten fra Mortens aften?

Mange danskere fejrer mortensaften med at spise gås eller and. Det sker aftenen før mortensdag den 11. november. Den Morten, som vi fejrer, hed oprindeligt Martin og var biskop af Tours.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristendom.dk

Er en gås en andefugl?

Gæs er fugle i familien Egentlige andefugle, der helt overvejende er udbredt i den nordlige halvkugles koldere og koldeste egne. Gæs er tidligt blevet holdt som husdyr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad hedder Mortens aften i Tyskland?

Mortensaften fejres også på forskellig måde i andre land, og et af de lande, hvor traditionen står stærkest er i Tyskland. Her fejres Mortensaften - eller Martinsfesten, som den kaldes i Tyskland - mange steder med optog med lygter, viser og masser af gåsesteg.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jyllands-posten.dk

Hvad kalder man 11. november?

Mortensaften er den 10. november og efterfølgende er det Mortensdag den 11. november. Det er dagen for Martin af Tours begravelse i byen Tours år 397.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netnatur.dk

Hvorfor holder man Mortens Aften børn?

… og navnet Morten er en fordanskning af Martin, så herhjemme går denne helgen altså under navnet Morten Bisp. Når det nu er sagt, er det en ganske fin anledning til at samles til en hyggestund med familie eller venner og få noget godt at spise – om det så er and eller gås eller noget helt tredje.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på designedlearning.dk

Hvornår skal man spise Mortens and?

Mortensaften fejres hvert år 10. november, og i Danmark er det blevet en tradition at spise andesteg denne aften. Oprindeligt var det egentlig gåsesteg, der skulle på menuen denne aften, og det er der en grund til: Martin af Tours var en munk, der levede i Romerriget i 300-tallet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvornår skal man spiser and Mortens Aften?

Mortensaften falder den 10. november, aftenen før mortensdag. Her har mange familier traditioner for at spise gås eller and, men måske du gerne vil vide mere om dagen, og hvorfor danskerne tager del i denne højtid?

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rostorv.dk

Er Mortens Aften Thanksgiving?

I USA bliver thanksgiving fejret den sidste torsdag i november, og den store, lækre middag består typisk af fyldt kalkun som den centrale ret på bordet akkompagneret med søde kartofler, tranebær og græskartærte. Thanksgiving kan, med lidt god vilje, sammenlignes en lille smule med den danske tradition Mortens Aften.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på temashop.dk

Hvad er bedst gås eller and?

Gåsedun er generelt større og stærkere end andedun, og derfor har dyner med 100% gåsedun en bedre bæreevne. Årsagen er, at gæs er større end ænder og generelt har en længere levetid.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jysk.dk

Hvordan ser en gås ud?

Gæs er kendetegnet ved en ret lang og kraftig hals. Kroppen er stor og benene af middelhøjde med en kort og rund bagtå, der ikke har svømmebræmme. Vingen er uden vingespejl. Halen har mellem 16-18 styrefjer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jaegerforbundet.dk

Hvor meget spiser en gås?

Ænder og gæs spiser meget og kan ikke på noget tidspunkt nøjes med græs. De voksne ænder og gæs spiser foruden færdigfoder op til 60-80 gr. korn pr. dag, alt efter racens størrelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hk-hornsyld.dk