Kontakt os Vil du hellere tale i telefon med os, kan du ringe på 70 80 39 00.
Kan man kontakte MobilePay?
Gå til MobilePays hjemmeside og se, hvordan du skal forholde dig, eller ring til MobilePay på tlf. 4514 4447. Er misbruget sket ved anvendelse af MobilePay, skal du kontakte MobilePays support for at spærre aftalen. Du kan læse mere om dine indsigelsesmuligheder på MobilePay.dk.
Hvordan ringer man til MobilePay?
Det samme gælder, hvis du mener, din MobilePay Box er blevet misbrugt. Udfyld blanketten her. Husk også at få spærret din MobilePay. Du skal blot ringe til os på 70 80 39 00, så hjælper vi dig.
Kan man trække en MobilePay overførsel tilbage?
Vi har desværre ikke mulighed for at trække overførslen tilbage, når du har betalt for en vare og sendt pengene til et forkert nummer. Hvis det er din situation, så skal du selv kontakte modtageren.
Hvorfor skal jeg hele tiden bekræfte min identitet på MobilePay?
For at minimere risikoen for misbrug af MobilePay, skal du som bruger logge ind med både MitID og SMS-kode, når du logger på MobilePay på en ny enhed – for eksempel på din tablet. Heldigvis er det meget, meget nemt. Du skal godkende hver gang, du overfører i MobilePay.
Sådan bruger du MobilePay: Nem mobilbetaling i 2025 - Trin-for-trin guide
Hvorfor kan jeg ikke bruge MobilePay?
Din telefons landevalg og sprog bestemmer, hvilket indhold du ser i App Store og Play Butik. Sørg derfor for, at din telefon er indstillet til dansk sprog og Danmark som land. Hvis du stadig ikke kan finde MobilePay, kan det skyldes, at din telefon har et operativsystem, som vi ikke understøtter (fx Windows).
Hvordan identificerer man sig på MobilePay?
- Download MobilePay til din nye telefon.
- Åbn appen.
- Indtast dit CPR nummer.
- Indtast dit telefonnummer.
- Indtast den aktiveringskode, du har modtaget via SMS.
- Bekræft din identitet med MitID.
- Opret en firecifret kode.
- Gentag den firecifrede kode for at bekræfte.
Hvordan fortryder man en betaling på MobilePay?
Det betyder, at hvis du først har overført beløb via MobilePay, kan du ikke fortryde dem.
Hvad gør man, hvis man er blevet snydt på MobilePay?
Jeg er blevet snydt via overførsel til butik
Hvis du ved en fejl har overført penge til en butik, skal du tage kontakt til butikken og bede om at få beløbet igen. Se hvad butikken kalder sig i din kvittering i MobilePay under 'Aktiviteter'. Hvis du ikke kan få kontakt til butikken, så hjælper vi dig.
Hvor stort et beløb kan man overføre via MobilePay?
Hvad er beløbsgrænserne? Du kan overføre op til 10.000 kr. pr. dag, hvis du har identificeret dig med MitID, da du downloadede MobilePay – ellers er grænsen 3.000 kr.
Kan man fortryde en overførsel på MobilePay?
OBS: Det betyder, at hvis du først har overført beløb via MobilePay, kan du ikke fortryde aftalen. MobilePay-bruger, som pengene er overført fra, eller hvis vi i øvrigt har en formodning om, at der er sket uautoriserede overførsler fra din MobilePay.
Kan man få penge tilbage, hvis man er blevet svindlet?
Banken kan i nogle tilfælde tilbageføre din penge til dig, hvis du er blevet snydt. Har du betalt med kontooverførsel, kan banken ikke tilbageføre dine penge til dig. Afviser banken at give dig pengene tilbage, selvom du har krav på det, kan du klage til det finansielle ankenævn.
Hvornår lukker MobilePay?
MobilePay lukker nemlig appen ned fra 1. februar 2023.
Hvornår kan man ringe til MobilePay?
Du kan ringe 24/7, hvis du ønsker at blokere din aftale. Det betyder, at du stadig kunne få hjælp uden for normal åbningstid til at blokere din MobilePay-bruger. Hvis du vil åbne din profil igen, skal du logge ind på din nye telefon. Brug et telefonnummer og dit MitID til at logge ind.
Kan banken trække penge tilbage fra MobilePay?
Ja. Først skal du dog kontakte din bank for at få dit betalingskort spærret. Hvis der er hævet beløb, du ikke har godkendt, kan du få banken til at tilbageføre pengene.
Kan man chatte med MobilePay?
Du kan chatte med os 24 timer i døgnet. Og heldigvis kan Pling svare på det meste. Bare tryk på chatsymbolet nederst til højre og prøv selv.
Kan man trække en MobilePay betaling tilbage?
Vi har desværre ikke mulighed for at trække overførslen tilbage, når du har betalt for en vare og sendt pengene til et forkert nummer. Hvis det er din situation, så skal du selv kontakte modtageren.
Hvad skal man gøre, hvis man er blevet snydt for penge?
Misbrug af betalingskort: Kontakt din bank
Din bank har pligt til at tilbageføre pengene til dig, hvis du ikke selv foretaget betalingen. Derfor skal du straks kontakte banken, hvis du opdager mistænkelige transaktioner på din konto.
Kan man få hacket sin MobilePay?
Dine kortoplysninger kan aldrig læses fra appen. Dine konto og andre personlige oplysninger er beskyttet i MobilePay-appen med din personlige login kode, fingeraftryk eller via ansigtsgenkendelse. Alle overførsler bliver registreret i vores systemer.
Hvordan annullerer man en betaling på MobilePay?
- Log ind på MobilePay.
- Tryk på 'Aktiviteter' i bunden.
- Vælg 'Alle aktiviteter'
- Tryk på på chatten, hvor den bruger, som du har sendt en anmodning til.
- Tryk nu 'Annuller'
Kan man blokere folk på MobilePay?
Du kan også gå ind på 'Mig' > 'Personlige oplysninger > 'Blokerede brugere' og indtaste nummeret på den person, du vil blokere og trykke 'Bloker'.
Hvem ejer MobilePay?
I 2022 fusionerede MobilePay med norske Vipps. Det nye selskab, Vipps MobilePay, ejes af de norske banker bag Vipps (72,2%) og Danske Bank (27,8%). I oktober 2023 ændrede MobilePay gebyrstrukturen for små virksomheder, så de nu i stedet skal betale 0,99% af omsætningen i gebyr.
Er MobilePay tilknyttet konto eller kort?
Du kan tilknytte dine konti til overførsel/betaling i MobilePay-appen uden brug af kort. Åbn MobilePay-appen, vælg "Konti & kort" i menuen og tryk på "Tilføj konto eller kort".
Er der falske SMS fra MobilePay?
Har du fået en sms med et link fra MobilePay, hvor du bliver bedt om at bekræfte dine personoplysninger, så skal du ikke klikke på det. Det er nemlig et forsøg på ar svindle, lyder det fra Fyns Politi i et opslag på Facebook. "Sms'en er falsk, og formålet er at franarre dig dine personlige oplysninger.
Kan man have 2 MobilePay på samme konto?
Du kan ikke have flere MobilePay-aftaler med forskellige betalingskort eller bankkonti. Som privat bruger kan du kun have én MobilePay-aftale, hvor du kan tilknytte flere betalingskort og bankkonti.