Vi anbefaler, at du udlufter dine radiatorer mindst en gang om året, helst om efteråret, for at sikre, at dit varmesystem er i topform til en ny varmesæson. Men hvis du bemærker, at dine radiatorer føles kolde foroven eller tager lang tid om at varme op, kan det være nødvendigt at gribe ind tidligere.
Hvordan ved man om en radiator skal udluftes?
Luk overskydende luft ud ved at udlufte radiatoren
Hvis radiatoren er kold i toppen og varm i bunden, og hvis den klukker, er der kommet luft i maskineriet. For at komme det problem til livs skal du udlufte den – altså lukke luften ud af den igen.
Hvor ofte skal man lufte ud om vinteren?
Luft ud 2-3 gange om dagen ved at lave gennemtræk i 5-10 minutter. Lad ikke bare et enkelt vindue stå på klem i flere timer i de kolde måneder. Det vil afkøle vægge og andre overflader - og så kræver det langt mere tid og energi at få temperaturen op igen.
Hvor meget luft skal der være over en radiator?
Under og over radiatoren skal der minimum være 10cm. således at luften kan komme ind og ud af radiatoren ( konvektoren ). Ydelsen på radiatoren, dvs. de m2 radiatoren skal opvarme, beregnes til sidst.
Kan det betale sig at lukke for varmen, når man lufter ud?
Ved at skrue ned for radiatoren, når du lufter ud, undgår du varmetab og du sparer på energien. Men har du moderne termostater i dit hjem, kan de registrere, at du lufter ud og du behøver ikke at lukke for dem. Hvis du har gulvvarme, behøver du heller ikke at lukke for varmen, når du lufter ud.
Spareråd: Hvordan udlufter jeg radiatoren?
Kan man udlufte for meget?
Du kan aldrig lufte for meget ud
Har du vinduet på klem i længere tid ad gangen, risikerer du at det trækker ind og at dine vægge og overflader bliver kølet ned, hvilket kan skabe kondens, fugtskader og i sidste ende skimmelsvamp. Sørg i stedet for tre korte udluftninger i løbet ad dagen.
Hvad skal en radiator stå på om vinteren?
Radiatorer og termostater
Indendørs bør temperaturen være mellem 20 og 22 grader. Oplever du et rum som for varmt, kan du starte med skrue ned for termostaten, dog ikke længere ned end 18 grader. Sørg generelt for, at alle radiatorer står på det samme – især hvis du har flere radiatorer i samme rum.
Hvorfor er radiatoren kold i bunden?
Som hovedregel skal en radiator være varm i toppen og kold i bunden. Er radiatoren varm i bunden er det tegn på, at man forbruger mere varme, end man udnytter. Jo koldere vandet er, når det løber ud, jo bedre har du udnyttet varmen. Hvis din radiator er varm i bunden, kan du prøve at skrue ned for radiatoren.
Hvorfor bliver kun halvdelen af radiatoren varm?
Luft i radiatoren kan typisk identificeres, hvis den ene del af radiatoren er varm, mens den anden ende er kold. Den kolde ende er sandsynligvis offer for en luftlomme. En andet tegn på luft i radiatoren kan være, at radiatoren siger gulpende lyde.
Er det godt at lufte ud i frostvejr?
Det er vigtigt at lufte ud om vinteren, selvom det er bidende koldt udenfor. Om vinteren er der nemlig større risiko for fugtskader, hvis du ikke lufter ud. I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima.
Kan man lufte ud i regnvejr?
Luft ud længe og ofte
I disse små, kolde og fugtige rum med dårlig luftcirkulation er der nemlig ekstra grobund for, at fugten kan trives og dermed skabe kondens. Du skal også lufte ud i regnvejr!
Hvordan lufter man korrekt ud?
- Luft ud flere gange om dagen. Gør det til en vane at lufte ud flere gange om dagen. ...
- Luft ud i 5-10 minutter ad gangen. ...
- Sørg for gennemtræk. ...
- Luft ud i alle rum. ...
- Luft ekstra godt ud efter behov. ...
- Skru ned for varmen. ...
- Glem ikke emhætten. ...
- Undgå at lufte ud hele dagen.
Kan en radiator springe i luften?
Hvornår skal en radiator udluftes
Hvis du bemærker, at en radiator laver mærkelige lyde, når du skruer op for termostaten, betyder det normalt, at luftbobler bevæger sig rundt inde i radiatoren. Det kan føre til iltkorrosion i radiatoren, så tøv ikke med at udlufte den tidligere.
Hvorfor er der ikke varme på min radiator?
Hvis din radiator forbliver kold og ikke vil varme, selvom du har tændt for varmen og skruet op for termostaten på radiatoren, så skyldes det oftest en eller flere af tre ting: Ventilnålen sidder fast. Pakdåsen er for gammel. Der er for meget luft i radiatoren.
Hvorfor bobler min radiator?
Hvorfor banker radiatoren? Luft i radiatoren kan skabe små eksplosioner eller bobler, der resulterer i bankelyde. Dette problem kan løses ved at udlufte radiatoren. Et for højt tryk i varmeanlægget kan forårsage, at vandet cirkulerer hurtigere og skaber turbulens i rørene, hvilket kan resultere i bankelyde.
Hvad svarer 3 til på radiatoren?
Hvor 2 markerer en temperatur på 17 grader, betyder 3-tallet 20-graders varme i lokalet. 2,2 vil derfor svare til den besluttede temperatur. På billederne her kan du se, hvordan de forskellige termostater på SDU indstilles korrekt til 2,2-niveauet.
Hvad skal returvarmen være?
Lav returtemperatur giver billigere varmeregning
Det afkølede vand, der sendes retur til varmeværket, skal ideelt set nedkøles til 33 °C. Så er varmen nemlig blevet udnyttet godt.
Hvorfor er min radiator varm, når den er slukket?
Hvis din radiator bliver ved med at varme, selvom du har skruet helt ned for termostaten på radiatoren, kan det skyldes tre ting: Termostathovedet har løsnet sig og har ikke forbindelse til ventilnålen. Termostathovedet er blevet beskadiget. Pakdåsen er for gammel og skal skiftes.
Hvorfor bliver der ved med at komme luft i radiatoren?
luft i radiatorerne kommer der ikke 'varmt vand' i radiatorene. Når man lukker luften ud af radiatorene, så kommer der varme i radiatorerne, men pga. det lave tryk falder 'vandstanden' igen og erstattes af luft, som man så skal lukke ud og varmen forsvinder igen…..
Kan en radiator blive for gammel?
En radiator er noget af det, du har i hjemmet, som kan holde længst tid. Faktisk er det ikke unormalt, at en radiator holder i op til 100 år.
Hvorfor suser det i radiatoren?
Det suser i rørene
Susen i rørene er meget almindeligt og opstår når vandet suser gennem rør og radiatorer og opstår, når cirkulationspumpen presser vandet igennem rørene for fuld kraft. Problemet kan afhjælpes ved at skrue ned for cirkulationspumpens hastighed. Det gør du på selve pumpen.
Kan det betale sig at skrue op og ned for varmen?
Men det kan også være usundt for din bolig, når du skruer ned for varmen. ”Når temperaturen sænkes i din bolig, vil luftfugtigheden stige, ydervæggene bliver koldere og det øger risikoen for kondens. Og det er de optimale forhold for, at der kan opstå skimmelvækst i boligen,” forklarer Bo Halm Andersen.
Hvad er normal stuetemperatur?
I følge sundhedsstyrelsen, må temperaturen helst ikke komme under 18 grader, både til arbejde eller til normal trivsel i boligen. Den rigtige temperatur er dog mere en smagssag, og bør ligge et sted mellem 18-22 grader, samt aldrig overstige 25 grader, for at have et optimalt indeklima.
Hvor koldt må et hus være?
For et optimalt indeklima bør temperaturen i dit hus ikke være over 25 grader. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør den samlede temperatur i din bolig aldrig komme under 18 grader. Den helt præcise temperatur er op til dine præferencer, men typisk bør temperaturen i dit hus ligge mellem 18 og 22 grader.