Chablis er en alsidig vin, der passer godt til en række forskellige fødevarer. Vi kobler selv Chablis med skaldyr, kaviar, fjerkræ, salater eller squashruller. Husk at Chablis serveres bedst afkølet.
Hvad spiser man til Chablis?
Chablis hvidvin er på druen Chardonnay fra Bourgogne. Hvad spiser man til Chablis? Til Chablis hvidvin kan man spise lys fisk, lyst fjerkræ, lyst kød, med ikke for kraftig tilbehør, men derimod gerne med citrus og urter, lette patéer med surt.
Hvad er forskellen på Chablis og Chardonnay?
Chablis er helt sin egen, når det kommer til burgundisk Chardonnay. Her laves der knastørre hvidvine med stålsat syre, kalket mineralitet og fine citrusnoter. Området ligger nordligt afsides fra det øvrige Bourgogne og har en helt særlig kalkholdig jordbund, du ikke finder andre steder.
Hvilken mad passer til hvidvin?
Hvidvin forbindes ofte med måltider med lyst kød såsom fjerkræ eller fisk, men den kan også sagtens drikkes til mørkt kød som okse og vildt. Det er også et populært valg, når der er lettere retter på menuen, såsom pasta, salat eller ost.
Er Chablis en god vin?
Chablis har været det bedst tænkelige bud på at være verdens mest velegnede vin til hvide fiskeretter og mange typer skaldyr, hvorfor den er en trofast gæst på de fleste restauranters vinkort. Samtidigt er det vine, der er udråbt til at være indbegrebet af det ofte forkætrede begreb mineralitet.
De store franske vine: CHABLIS
Hvad er forskellen på Chablis og petit chablis?
Petit Chablis er ligesom Chablis lavet på 100% Chardonnay - men ofte er den ikke helt så dyr som Chablis. Den primære appellation Chablis AOC kom i 1938 og 6 år senere, i 1944, kom appellationen Petit Chablis.
Er Chablis hvid Bourgogne?
Trods Chablis betegnes som en del af Bourgogne, mener de fleste lokale vinproducenterne i området, at det er et selvstændigt distrikt uden større tilknytning til Bourgogne.
Hvad feder mest af rødvin eller hvidvin?
En genstand rødvin på ca. 150 ml indeholder typisk omkring 125 kalorier, afhængigt af alkoholprocenten. Hvidvin har ofte lidt færre kalorier, med omkring 110 kalorier per 150 ml.
Hvilken vin til græsk mad?
Hvidvine passer bedst til retter med fisk og skaldyr, mens rødvine typisk parres med kødretter. En Assyrtiko-hvidvin fra Santorini kan harmonere smukt med grillet blæksprutte eller tzatziki, takket være dens mineralske noter og høje syre. Prøv Moschofilero med lette retter som græsk salat eller dolmades.
Hvilken hvidvin passer til and?
Riesling Kabinett eller Spätlese er som skabt til julemad. Den høje syre i disse vine renser ganen efter de fede elementer som and, sovs og brunede kartofler. Samtidig har mange Riesling vine en let frugtsødme, der harmonerer med julemadens søde elementer. Gewürztraminer fra Alsace er en anden god hvidvin til julemad.
Hvordan smager Chablis?
Chablis-vinen er tør og har en harmonisk og mineralsk smag.
Hvad er bedst, Chardonnay eller sauvignon blanc?
Sauvignon Blanc er ligesom de to førnævnte druesorter en meget alsidig drue, som er alt fra sød til tør. Denne druesort har generelt mere karakter end Chardonnay'en, så den er et godt alternativ til denne, hvis man vil have en hvidvin, der smager af lidt mere.
Hvor mange Grand Cru marker er der i Chablis?
Chablis Grand Cru
Endelig er der på toppen 7 Grand Cru vinmarker, som alle ligger på en skråning tæt ved byen. Grand Cru markerne er: Bougros, Les Preuses, Vaudesir, Grenouilles, Valmur, Les Clos og Blanchots. De udgør tilsammen 100 ha marker og ca. 3% af den samlede produktion.
Er chablis fadlagret?
Er Chablis typisk en fadlagret vin? Traditionel Chablis er kendt for ikke at have fadpræg. I modsætning til nogle andre Chardonnay-vine er Chablis typisk gæret og lagret i rustfrit stål eller neutrale egetræsfade for at bevare sin renhed og friskhed.
Hvilken vin drikker man til fransk løgsuppe?
Riesling, Chenin Blanc eller Pinot Gris kan også være glimrende. Alternativt kan man altid bruge en Fino Sherry, der også er en delikat ledsager. Det værste man kan vælge er rødvin, der generelt kommer til at smage metallisk sammen med løgsuppen.
Hvad er den bedste hvidvin?
- Chateau Ste. Michelle (1)
- Gruber Röschitz (1)
- Gut Hermannsberg (1)
- Pasion (1)
- Pelusas Wines (1)
- Sartori (1)
- Villa Maria (2)
- Villa Wolf (2)
Hvilken vin til tzatziki?
Fino Sherry er en mulighed, men skal man blive i det græske kan en Retsina eller Assyrtiko være udmærket. På rødvinssiden skal vi have fat i kraftige og krydrede vine, som en sydfransk Grenache eller en spansk sag som en rødvin fra La Mancha.
Hvilken rødvin til moussaka?
Hvad drikker du til Moussaka/Mousaka? Kan både være hvidvin eller rødvin. Vi vil nok anbefale det sidste, men til den vegetariske version af Moussaka/Mousaka kunne en italiensk hvidvin som Pinot Grigio passer fint. Af de røde vine vil vi anbefale en god græsk vin, og ellers Barbera elller Chianti.
Hvilken vin er god til ost?
Det optimale valg er en sprød og frisk Sancerre på Sauvignon Blanc eller en tør Riesling eller spansk Albariño. Jo mere lagret osten er, jo mere fyldig en hvidvin bør du vælge som fx en Pinot Gris fra Alsace eller en Chenin Blanc fra Loiredalen.
Er hvidvin godt for kolesterolet?
Vin kan øge HDL-kolesterol (det gode kolesterol) og mindske LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol), hvilket er gavnligt for hjertet og det kardiovaskulære system.
Hvad er sundest, øl eller vin?
Så i dag er der bred enighed blandt forskerne: Vin er ikke sundere end øl, men et moderat forbrug af øl og vin er forbundet med samme reduktion i risiko for diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
Hvilken hvidvin er sundest?
Hvis du er på udkig efter en vin med færrest kalorier, så er svaret: tør hvidvin. Tør hvidvin har typisk det laveste kalorieindhold sammenlignet med andre typer vin.
Hvilken mad passer til Chablis?
Mad der passer til Chablis
Den er ideel til skaldyr og fisk, hvor vinens friskhed og mineralitet komplementerer de delikate smagsnuancer i maden. Chablis er også en klassisk match til østers, hvor vinens sprødhed og mineralske karakter fremhæver skaldyrenes salte smag.
Er Chablis altid Chardonnay?
Chablis fremstilles altid på 100% Chardonnay og kommer udelukkende fra vinregionen Chablis, som vinen har taget navn efter. Vinene har deres helt egen unikke smag, hvilket blandt andet skyldes regionens kølige klima og jordbundens sammensætning.
Hvilken drue er sancerre?
Groft sagt kan man sige, at Sancerre er Sauvignon Blanc – men Sauvignon Blanc behøver ikke at være Sancerre. Sancerre forbindes typisk med Sauvignon Blanc, men også Pinot Noir vokser i området – omkring 20% af regionens produktion bliver brugt på forholdsvis lette rødvine under navnet Sancerre Rouge.