Blomkål menes at være fremavlet på Cypern i løbet af middelalderen. Det blev beskrevet af den romerske historiker Plinius den Ældre i første udgave af bogen Naturalis Historia i år 77 som det mest velsmagende kål.
Hvor stammer blomkål fra?
Blomkål stammer fra Cypern, og kom via Italien til Vesteuropa i 1500-tallet. Den blev først udbredt i Danmark i anden halvdel af 1800-tallet. Blomkål er en mild kål, hvoraf selve blomsterstanden spises. Den bruges kogt, stuvet, gratineret samt rå i salat.
Kan man dyrke blomkål i Danmark?
At dyrke blomkål
Man kan dyrke blomkålen i drivhus vinteren over, og man kan spise blomkål hele foråret, hvis man altså vil. Man kan også dyrke dem som andre kål, og få dem om sommeren samtidig med spidskålen og sommerkålen.
Er blomkål en grøntsag?
Blomkål (Brassica oleracea var. botrytis) er en grøntsag i familie med hvidkål.
Hvorfor er blomkål gult?
Den gule farve kommer fra det naturlige farvestof betacaroten, som også er det der farver gulerødder orange. Det gule blomkål kan spises råt, stegt eller kogt. Blomkålen kan også syltes og fermenteres.
Er broccoli, kål og blomkål det samme? Udviklingen af domesticerede korsblomstrede grøntsager
Er rå blomkål sundt?
Rå i salater, dampet som tilbehør eller gratineret i ovnen – blomkål er et sundt og varieret valg, der kan indgå i de fleste retter. Ved at inkludere blomkål i din kost får du et ekstra boost af næringsstoffer, samtidig med at du nemt kan øge dit samlede grøntsagsforbrug.
Hvorfor koger man blomkål i mælk?
Hvis du gerne vil servere en snehvid blomkålsbuket, kan blomkålen koges i vand tilsat mælk, eddike eller citron. Andre grøntsager bibeholder deres farve ved kogning, hvis du putter en teskefuld bagepulver i kogevandet.
Er blomkål godt for vægttab?
Blomkålens unikke egenskaber:
Den er en god kilde til C-vitamin, K-vitamin, folat og kalium, og den indeholder også fibre, som er vigtige for fordøjelsen. Desuden er blomkål kaloriefattig og indeholder minimalt med fedt, hvilket gør den til et ideelt valg for dem, der ønsker at spise sundt og slanke sig.
Kan man spise blade på blomkål?
Blomkålsblade kan også spises, så brug endelig blomkålens blade, hvis den har nogle. Snit bladene fint og vend dem i blomkålssalaten.
Er kogt blomkål sundt?
Blomkål er en kilde til kostfibre, som gør din krop mæt og holder gang i din fordøjelse. Blomkål har et højt indhold af vitamin C og folat, som er en af B-vitaminerne. Vitaminerne i blomkål styrker dit immunforsvar, røde blodceller, din hud og dit DNA.
Er blomkål en frugt?
Blomkål er en grøntsag, der tilhører korsblomstfamilien. Det er en af de mest almindelige og populære kålsorter, der dyrkes og bruges i køkkener over hele verden.
Hvor mange spidskål giver en plante?
30-40 cm mellem hver plante, så de har plads til fuldt udvikle sig uden konkurrence om lys og næringsstoffer. En velplejet køkkenhave med spidskål giver ikke kun friske ingredienser til madlavningen men også stor tilfredsstillelse ved selvdyrkningens succesoplevelse.
Hvad kan erstatte blomkål?
Du kan erstatte blomkålen med andre grøntsager, f. eks. rosenkål eller broccoli. Hvis du erstatter grøntsagerne med kogt makaroni, har du en enkel udgave af 'macaroni and cheese'.
Hvornår er blomkål for gammel?
Blomkål: Blomkål holder sig cirka 1 måned i en plastpose eller genanvendelig beholder i køleskabet. Champignoner: Champignoner holder længst i deres indpakning i køleskab, hvor de holder sig cirka 1 uge. Citrusfrugter: Citroner og andre citrusfrugter kan holde sig 2-3 uger på køkkenbordet, og 3-5 uger i køleskab.
Hvornår kom spidskål til Danmark?
Hvor stammer spidskål fra? De første spidskål kom til Danmark i slutningen af 1700-tallet og hed dengang sukkertopkål.
Hvor kommer broccoli fra?
Broccolien kommer oprindeligt fra Lilleasien og er beslægtet med blomkål. Den er udviklet fra vilde kål i Middelhavsområdet og er især blevet dyrket i Italien.
Kan jeg fryse rå blomkål?
Blomkål kan fryses, men skal først blancheres. Blomkålsbuketter blancheres 3-4 min og hele blomkål i 6-7 min. Ved optøning kommes de frosne buketter 5 min. i kogende vand, mens hele blomkål koges i 10 min.
Kan man spise kogt blomkål dagen efter?
Grønt: Kogte asparges: 6 dage. Kogte grønne bønner: 6 dage. Kogt blomkål: 6 dage.
Kan man bruge stokken fra blomkål?
Blomkål kan også både steges som en "steak" og bruges rå i en dejlig salat. De visne blade fjernes og det allernederste af stokken skæres af. Der kan være smådyr i kålen, dom nemmere kan fjernes, hvis du lægger blomkålen i koldt saltvand ca. 10 min.
Hvilke grøntsager taber man sig af?
Sukkermajsen er stærkt forfulgt af ærter, kartofler og kål. I den anden ende af skalaen ligger blomkål, som gav et gennemsnitligt vægttab på omkring 600 gram. Også grønne bønner, broccoli, spinat, salatblade og avocado blev forskergodkendt som slankende i den nye undersøgelse.
Hvad er den sundeste kål?
Grønkål. Regnes for en af de sundeste kåltyper og er rig på bl. a. A-, B- og C-vitamin.
Er blomkål en grov grøntsag?
Grove grøntsager er fx
kål som broccoli, blomkål, rosenkål, spidskål, hvidkål, rødkål og grønkål, bælgfrugter.
Hvor lang tid skal blomkålsbuketter koges?
Bring vandet i kog. Helt blomkål: Kog i 10-15 minutter alt efter størrelsen. Blomkåls-buketter: Kog i 6-8 minutter. Stik en kødnål eller urtekniv i blomkålen for at vurdere, om den er mør.
Hvorfor bliver blomkål lilla?
Den lilla farve kommer fra det naturlige farvestof anthocyanin, som du også finder i for eksempel rødkål. Du kan spise den lilla blomkål rå og stegt. Når du koger den, mister den farven. Du kan sylte og fermentere blomkål.
Kan man lave blomkålsgratin i airfryer?
Hvorfor lave blomkålsgratin i Airfryer? Blomkålsgratin i airfryer, giver os mulighed for at opnå den perfekte kombination af en mør og cremet indre og en sprød, gyldenbrun overflade. Alt sammen med en betydeligt kortere tilberedningstid end ved traditionelle metoder.