- Vårbyg med ca. 541.000 hektar.
- Vinterhvede med ca. 508.000 hektar.
- Græs og kløvergræs i omdrift ca. 273.000 hektar (arealet med græs og kløvergræs uden for omlægning er ca. 224.000 hektar).
- Majs med ca. 173.000 hektar.
- Vinterraps med ca. 161.000 hektar.
Hvilke afgrøder dyrkes i Danmark?
Det dyrkede areal i Danmark er på omkring 2,6 mio. ha og består af afgrøder som fx korn, ærter, raps, frø til udsæd, roer, kartofler samt afgrøder med grovfoder til dy- rene. Grovfoder er arealer til afgræsning af kvæg, får, geder og heste og afgrøder til ensilering, fx majs.
Hvad er landbrugsafgrøder?
Afgrøden (af middeldansk å (= "på") + grøde (= "det at gro"), altså "det, der gror på marken") er den mængde dyrkede planter, som enten står på marken, eller som er i hus. Ordet bruges også mere snævert som synonym for høstudbyttet.
Hvad bliver der dyrket på marken?
Tæt på planteproduktion
Havre, byg, majs, kartofler - der findes mange forskellige planter på de danske marker, og alle med forskellige kvaliteter. Cirka 75 % af alle afgrøder bliver brugt til at producere foder til husdyrproduktion, fx græs og fodermajs.
Hvor mange ha landbrugsjord er der i Danmark?
Ifølge FAOSTAT udgør landbrugsjorden i 2014 61 % af Danmarks samlede areal på 4.292.000 ha. Heraf er 93 % af arealet under plov, svarende til 57 % af Danmarks samlede areal. Det gør Danmark sammen med Bangladesh til de mest intensivt dyrkede lande i verden. Samlet set er 26 % af EU-28 under plov.
Danmarks Landmand og Forager Søren Wiuff
Hvad producerer vi i Danmark landbrug?
Landbrugets produktion består først og fremmest af animalske og vegetabilske salgsprodukter. I 2022 udgjorde de animalske produkter 55 pct. af landbrugets produktionsværdi, og de vegetabilske produkter 40 pct. Tilsammen tog salgsprodukterne et gevaldigt nøk opad fra 2021 til 2022.
Hvad bruges havre til?
Det meste havre anvendes stadig som foder, især til heste. Til levnedsmidler bruges havre til havregryn, hele kerner og havremel. De finder anvendelse i færdig fabrikerede morgenmads produkter, grød, brød, kager, til jævning af supper, kiks, i farsbrød og pate. Havregryn er afskallede valsede korn af havre.
Hvorfor gøder landmænd deres marker?
Gødning er midler, der bruges til at få planter til at gro på en optimal måde. Når man gøder, tilfører man planterne næringsstoffer, som planterne skal bruge til at leve og vokse af.
Hvor er der flest marker i Danmark?
Lolland Kommune ligger i toppen af listen over de 98 kommuner. Med et samlet areal på 88.612 ha og et landbrugsareal på 67.476 ha bliver 76 procent af kommunens samlede areal potentielt sprøjtet.
Hvad spiser landbrugsdyr?
Landmanden fodrer malkekoen med grovfoder. Det er en blanding af frisk græs, ensilage (græs og majs) og halm. Grovfoder er godt for koens mave, da det tager lang tid at fordøje og holder dens mave i gang. Koen får også kraftfoder, som er små piller, der indeholder korn, soja og raps.
Hvad bruger man rug til?
Rug anvendes til rugbrød, knækbrød, rugklid og til dyrefoder. Man bruger også rug til at lave whisky med. Der dyrkes kun én art rug i Norden og cirka 30 forskellige sorter. Den almindelige rug er udviklet af den vilde bjerg-rug.
Hvilke grøntsager dyrkes i Danmark?
De vigtigste grøntsager, der dyrkes på friland, er gulerod, løg, salat, kål, porre, diverse rodfrugter, blomkål og broccoli. 98,9 pct. af al bladselleri, der dyrkes i Danmark dyrkes økologisk. Dertil kommer en betydelig produktion af økologiske kartofler.
Hvor kommer korn fra?
Korn er enårige græsarter, der dyrkes for de stivelsesholdige frugters skyld. I Danmark dyrkes fire arter, rug, hvede, byg og havre. Alle fire kornarter stammer fra vilde arter i Mellemøsten og har været dyrket i flere tusinde år.
Hvad kan dyrkes i Danmark?
- 10 nemme afgrøder. Herunder får du 10 grøntsager, krydderurter og spiselige blomster, der er nemme at passe i haven. ...
- Kartofler. Kartofler skal have masser af næring, så giv jorden kompost eller gødning, før du lægger dem. ...
- Gulerødder. ...
- Radiser. ...
- Salat. ...
- Spinat. ...
- Løg. ...
- Hestebønner.
Hvad bruges hvede til i Danmark?
Hvedefrøene bliver brugt til at fremstille hvedemel, fuldkornshvedemel, hvedegryn, øl og mange forskellige andre næringsmidler. Hvede er en af Danmarks allerførste kulturplanter. Den dukkede op for omkring 7.000 år siden.
Hvad kan man lave af havre?
- Koldhævede havregrynsboller.
- Koldhævede speltboller.
- Smuldrekage med æbler og karamelsauce.
- Havregrynskugler.
- Broccolibrød til baby.
- Sandwich med broccolibrød og tunsalat.
- Broccolibrød.
- Kødboller i rød karry.
Hvilke kornsorter er sundest?
Havre er en af de sundeste kornsorter på grund af de mange polyumættede fedtsyrer, som vi danskere mangler i vores kost, og et højt indhold af opløselige kostfibre, som gør, at havre lige som byg har en kolesterolsænkende effekt.
Hvad producerer Danmark mest af?
Søtransport, kemikalier (herunder medicinalvarer) og maskiner er generelt blandt de største vare- og tjenestegrupper.
Hvad er det største landbrug i Danmark?
Tilsammen udgør Frijsenborg og Wedellsborg det største landbrug i landet. 3250 ha drives med vinterhvede, vårbyg og vinterbyg, vinterraps, ærter, rajgræs, rødsvingel m.m. samt sukkerroer på Wedellsborg og slagtekyllinger på Frijsenborg.
Hvem producerer mest kød i verden?
FAKTABOKS: DE MEST KØDPRODUCERENDE LANDE
Danmark er det land i verden, der producerer mest kød i forhold til indbyggertal. Beregningerne er baseret på 2021-tal fra FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO.
Hvilke afgrøder dyrker vi i Danmark?
- Vårbyg med ca. 541.000 hektar.
- Vinterhvede med ca. 508.000 hektar.
- Græs og kløvergræs i omdrift ca. 273.000 hektar (arealet med græs og kløvergræs uden for omlægning er ca. 224.000 hektar).
- Majs med ca. 173.000 hektar.
- Vinterraps med ca. 161.000 hektar.
Hvilke dyr lever på en mark?
Arter på marken
Nogle arter har tilpasset sig landbrugets dyrkede marker. På kornmarker lever der fx bladlus, kornbladbillen og arter af græsfluer og cikader samt forskellige rovbiller, edderkopper og snyltehvepse. En anden stor gruppe er svampeædende biller og fluer samt sørge- og galmyg.
Hvad er halvkultur?
Heder, enge og overdrev er alle naturtyper, som er skabt af menneskers landbrug i tidligere tider. Derfor kalder man dem for halvkulturer. Dengang udgjorde de en stor del af det åbne land.