Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvad spisede man i vikingetiden?
Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.
Hvad spiste vikingerne på togt?
Sagatekster og fund fra blandt andet Osebergskibet fra Norge fortæller om skibskosten, at det var grød, mel, tørfisk, smør og brød. Kogt eller stegt kød var sjældent en del af provianten. Af drikkevarer om bord var det mest almindelige vand, som blev medbragt i tønder eller kar.
Hvilke grøntsager spiste vikingerne?
Brugte ukrudt og mælkebøtter som krydderi. Af krydderurter kunne vikingerne samle planter som timian og porse, mens køkkenhaven indeholdt karse og sennepsplanter, som kunne give maden et pift. Fra vikingeborgen Fyrkat er der også fundet frø fra koriander og skvalderkål.
Hvad spiste man til jul i vikingetiden?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Den dag, vikingetiden begyndte
Hvorfor drak vikingerne øl?
Øllet var en vigtig drik for vikingerne, da drikkervandet i byerne var forpestet samt at den lave alkoholprocent gjorde det til en vigtig næringskilde. For rigtige vikinger for godt 1.000 år siden var der ikke noget som store skummende fadbamser.
Hvilket sprog talte man i vikingetiden?
Vikingerne talte oldnordisk. Det oldnordiske sprog eller norrønt, som det også kaldes, tilhører den germanske sprogstamme. Fra samme sprogstamme kommer også det første skandinaviske skriftsprog, runerne.
Hvor høje var vikingerne?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvilket land kom vikingerne fra?
De kom primært fra Skandinavien og rejste over et stort område i Nord-, Central- og Østeuropa. Vikingetiden varede fra slutningen af 700-tallet til sent i 1000-tallet. Termen bruges på mange sprog om de indbyggerne i de samfund, som fandtes (og findes) i vikingernes hjemland.
Hvad tror vikingerne på?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvad spiste man til morgenmad i gamle dage?
Det var hovedsagelig rugbrød, grød, vælling eller suppe suppleret med saltet flæsk samt saltet eller tørret fisk. Det blev skyllet ned med rigelige mængder tyndt øl, som man for det meste havde brygget selv. Kosten varierede alt efter hvilke råvarer, man havde tilgængelig, og efter hvilket landskab man boede i.
Hvor gamle blev vikingerne i gennemsnit?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvad kaldte vikingerne sig selv?
Denne periode er efterfølgende blevet kaldt -Vikingetiden. Vikingetid er navnet for en historisk periode ligesom begrebet Stenalder. Vikingerne kaldte ikke sig selv for vikinger og vidste heller ikke, at de levede i vikingetiden.
Hvad spiste man i stenalderen?
Gennem hele jægerstenalderen flyttede menneskene, som sagt, rundt afhængigt af, hvor der var mad, især dyr og planter. Dyrene på land blev nedlagt med bue og pil, køller, spyd eller fanget i fælder. Man havde hunde til at hjælpe med jagten. Man spiste både kød, indvolde, marv og hjerne af de slagtede dyr.
Hvordan levede man i vikingetiden?
De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset. Gården kunne udover beboelseshus også bestå af en række andre bygninger og aktivitetsområder, blandt andet udhuse, lader, stalde og værksteder.
Hvilken religion havde man i vikingetiden?
I starten af vikingetiden troede danskerne på de nordiske guder. Men efterhånden blev vikingerne kristne.
Hvor længe var England dansk?
England (1016-1066)
Den danske tilstedeværelse kulminerede i 1016, da Knud den Store erobrede hele England, som han nu kunne beskytte mod vikingetogter fra Danmark. Da Knud den Store døde i 1035, deltes magten mellem hans to sønner, Harald Harefod, som tildelyes magten i England, og Hardeknud, som blev dansk konge.
Hvem var de rigtige vikinger?
- Harald Hårfager (850–932) Den første monark til at regere over en væsentlig del af Norge. ...
- Erik Blodøkse (885–954) Konge af Norge mellem 933 og 935. ...
- Håkon den Gode (918–961) ...
- Olav Tryggvason (963–1000) ...
- Olaf II, kendt som Skt. ...
- Magnus den Gode (1024–1047) ...
- Harald Hårderåde (1015-1066)
Hvad hed Nordens største by i vikingetiden?
Nordens største handelsby
Ribe i Jylland, Birka i Sverige og Kaupang i Norge var andre vigtige nordiske handelsbyer, men med et indbyggertal på mellem 1000 og 2000 var Hedeby den største.
Hvordan børstede vikinger tænder?
Alligevel gik der tusinder af år, før vi i Danmark fandt en effektiv måde at rense vores tænder på. I bedste fald gnubbede vi tænderne med fingrene, og i værste fald lod vi bare stå til. Tænderne rådnede, og de faldt ud, eller de blev trukket ud.
Hvad hed Danmark før vikingetiden?
Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet. Den ældste danske omtale af 'Danmark' findes på den store Jelling runesten sat af Harald 1. Blåtand omkring 965. Vikingetiden var en brydningstid med by- og statsdannelse.
Hvilke sygdomme havde vikingerne?
Skeletter viser, at slidgigt i ryg, hænder og knæ plagede den almindelige vikingebonde. Mange vikinger gik også rundt med tandproblemer. Mere end en fjerdedel af befolkningen havde nemlig huller i tænderne (karies) eller tandtab. Fund af kranier viser, at langt de fleste vikinger manglede flere tænder.
Hvad har vikingerne opfundet?
Blandt vikingernes største teknologiske vindinger var deres skibe, der med sejl kunne tilbagelægge store afstande over åbent hav. Det mest kendte er langskibet, der med sin manøvredygtighed og lave køl kunne gå ind på lavt vand. Det blev brugt på plyndringstogter. Knarr og snekke var også typiske for tiden.
Er islandsk oldnordisk?
De moderne vestnordiske sprog islandsk, færøsk og norsk nedstammer fra norrønt. Derimod er dansk og svensk ikke direkte efterkommere af norrønt, men af nært beslægtede østnordiske sprogformer.
Hvad betyder norrønt?
Norrøn er et tillægsord brugt om gamle kulturer i Norden. En bosættelse (også kaldet landnam) foregik i norrøn tid. Nordboernes sprog var norrønt. De norrøne bosættelser omfattede i 1050 Island, vestkysten af Norge, Skotland, Orkneyøerne, Nordirland, Færøerne og Nordbobygderne i Grønland.