Navnet på vinen kommer fra navnet på vindistriktet og appellationen Beaujolais, som er den sydligste del i området Bourgogne i Frankrig. I Beaujolais fremstilles mest rødvin, men én procent af produktionen er hvidvin.
Er Beaujolais Bourgogne?
Beaujolais er et gammelt vinområde, hvor man mener, at der er blevet produceret vin i flere end 2.000 år. Området hører reelt set med til Bourgogne og har igennem tiden haft en særdeles omtumlet tilværelse. I dag er situationen en anden, da mange producenter frembringer fremragende vine på Gamay-druen.
Hvilken drue er Beaujolais?
Gamay: druen bag Beaujolais
Det siges om Gamay at den skaber lyse, saftige rødvine.
Hvad skal man se i Beaujolais?
- Village du Bois d'Oingt.
- Château de Montmelas.
- Village de Pouilly le Monial.
- Château de Jarnioux.
- Frederic Trichard (vingård)
- Bledina head office.
- Hôpital Local.
- Golf Club du Beaujolais.
Hvordan smager Beaujolais?
Beaujolais er en let fyldig rødvin med høj syre og lave tanniner. Vinen har typisk smag af røde bær, herunder hindbær, røde kirsebær, ribs og tranebær. Højkvalitets cru Beaujolais sammenlignes af og til med Pinot Noir fra lande som USA, Australien, Chile og Argentina, med svampe, skovbund og røgede noter.
Hvad er Beaujolais-vin? Nedbrydning af regionen
Hvad spiser man til Beaujolais?
Beaujolais er en mere umiddelbar og lettilgængelig madvin, der skal serveres kølig (måske 15 grader), og som egner sig fortrinligt til lys kalv, gris og grøntsagsretter. Kølig gamay skæmmer heller ikke en kraftig fiskeret, tværtimod.
Hvorfor drikker man vand til rødvin?
Til mad og vin bør man stræbe efter at drikke neutralt vand uden smag eller tilsætningsstoffer. – På den måde fremhæves alle vinens smagsnuancer, hvilket er vigtigt for vinoplevelsen, siger hun. Kulsyreholdigt vand kan man gerne drikke til visse typer vine, så længe det er smagløst vand.
Hvornår frigives Beaujolais?
Beaujolais nouveau (udtale: [boʒɔlɛ nuvo]) er en rødvin fremstillet på Gamaydruen i Beaujolaisregionen i Frankrig. Det er den mest populære vin de primeur. Den er kun gæret i et par uger, før den frigives til salg tredje torsdag i november.
Hvor lang tid før skal man åbne en rødvin?
En god tommelfingerregel er at åbne en kraftig rødvin mindst 2 timer, før du skal drikke den. Ældre Cabernet'er, Bordeaux'er og Rhône-vine bør dekanteres kort inden servering for at undgå, at de bliver flade og kedelige, mens en traditionel Barolo eller Amarone er et par timer om at åbne op.
Hvilken vin skal man drikke til and?
Et klassisk vinvalg er franske rødvine fra Sydrhône på druerne Grenache og Syrah. Italienske Amarone, Ripasso eller Primitivo er også populære klassikere til juleanden. Andre gode valg er californisk Zinfandel, Shiraz fra Australien og kraftfulde spanske rødvine på Garnacha-druen.
Er Barolo en drue?
Barolo er udelukkende lavet på druen Nebbiolo og er kendt som ”kongernes vin”. Det er også den italienske rødvin, der minder mest om de røde Bourgogne-vine, når det kommer til elegance. Der er her tale om en tanninrig, majestætisk og elegant rødvin med en lys kerne af frugt.
Er Riesling en druesort?
Riesling er en enormt aromatisk druesort med rig og kraftfuld bouquet af blomster, honning og vinmarkens forskellige mineraler.
Er Bourgogne en drue?
Bourgogne er ægte Pinot Noir land. Det er en skrøbelig drue. Sårbar og med meget tynd skind. Det er også forklaringen på, at den primært dyrkes i de lidt køligere klimaer.
Hvad betyder Bourgogne?
Bourgogne (på dansk Burgund) var en fransk region til den 1. januar 2016, hvor den blev slået sammen med Franche-Comté for at danne den nye region Bourgogne-Franche-Comté.
Hvilke druer bruges til Beaujolais?
I Beaujolais fremstilles mest rødvin, men én procent af produktionen er hvidvin. Rødvinen fremstilles på den blå drue Gamay, der er tilpasset de afvekslende forhold i Beaujolais-distriktet, hvorimod hvidvinen fremstilles på den grønne drue Chardonnay.
Hvad er Cremant de Bordeaux?
Crémant de Bordeaux brut fra Calvet er en fransk mousserende vin med en dyb gylden farve og små livlige bobler.
Hvorfor ilter man rødvin?
Iltning forbedrer smagsoplevelsen
Det gør en stor forskel for smagsoplevelsen, når du ilter vin. Det skyldes, at mange vine bløder op og ”åbner” sig, hvilket forbedrer smagen. Det kan synes underligt, men smager du på to identiske vine, hvor den ene er iltet, vil du højst sandsynligt foretrække den.
Hvad betyder dekantere?
Hvad er dekantering? Når vin dekanteres, betyder det, at du ilter vinen. Det gør du ved at hælde den fra flasken over i en anden beholder. Denne beholder er typisk en karaffel til dekantering, som også er kaldet en vindekanter.
Hvornår er rødvin for gammelt?
Det gælder for hvid som for rød vin, selvom hvidvin i reglen ikke kræver lagring. Alle vine udvikler sig på flaske. Daglige vine måske kun 6-12 måneder, mens en stor rødvin kan gemmes på flaske i 5-10 år, afhængig af årgangen. En exceptionel vin kan gemmes i 10-20 år, af og til længere endnu.
Hvor mange år kan en rødvin holde sig?
Ganske almindelige ”hverdagsvine” skal nydes indenfor 2-3 år. Hvidvin og rosévin skal nydes indenfor de første par år. Tanninholdige rødvine – evt. med fadlagring har det største lagringspotentiale.
Hvornår frigives Barolo?
En Barolo må først frigives efter 36 måneders lagring, hvoraf mindst 2 år er på fad og 1 år er på flasken, før den frigives til salg. En Barolo i god kvalitet kan typisk gemmes i både 10, 20, 30 og i mange tilfælde helt op til 50 år.
Hvor længe kan en åben rødvin holde sig i køleskab?
Rødvin kan holde sig op til 6 uger i køleskabet, men det afhænger af, hvor meget du drikker, og om den blev kølet ned, inden den blev åbnet. Det er bedst at sætte den på køl efter åbning, hvis du ikke har planer om at drikke flasken op inden for 2-4 dage.
Hvorfor kan kvinder ikke tåle rødvin?
Der er forskning, der tyder på, at kvinder producerer mindre ADH (alcohol dehydrogenase) – et enzym, der nedbryder alkohol i lever og mavesæk. Det kan være en del af forklaringen på, at kvinder tåler mindre alkohol end mænd og derfor hurtigere udvikler et skadeligt forbrug.
Hvorfor bliver man træt af rødvin?
Fortsætter du med at indtage alkohol, får du et betydeligt tab af hæmninger, og du begynder at blive træt og sløv. Du får sværere ved at at holde balancen. og du begynder måske at snøvle. Det er et udtryk for, at alkoholen påvirker hjernen, og du vil få tiltagende svært ved at styre din balance og dine bevægelser.
Hvilken rødvin får man ikke hovedpine af?
Rødvinshovedpine kan både skyldes tanniner, histaminer eller sulfitter, men vine med lavt tanninindhold som Pinot Noir og Grenache kan reducere risikoen.