Er man vaccineret mod mæslinger?

Vaccination mod mæslinger blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 1987, og alle, som er født efter 1986, og som har fulgt børnevaccinationsprogrammet, er derfor beskyttet mod mæslinger. I børnevaccinationsprogrammet gives MFR-vaccinen, når barnet er 15 måneder og 4 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Hvordan ved jeg om jeg er vaccineret for mæslinger?

Mæslingevaccinationer, der er givet efter 1995, vil være registreret i Det Danske Vaccinations- register. Du kan selv slå op i registreret ved at logge ind på sundhed.dk/info/vaccinationer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssi.dk

Hvornår blev mæslingevaccinen indført?

Der ses et fald i antallet af mæslingetilfælde før mæslingevaccination blev indført i 1987. Dette kan skyldes, at mange blev vaccineret allerede fra starten af 1980'erne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssi.dk

Er mæslinger farligt for voksne?

Hvordan udvikler sygdommen sig? Mæslinger regnes for den alvorligste "børnesygdom". De allerfleste bliver dog helt raske efter 1-2 uger, uden nogen form for varig skade. Efter mæslinger får 10-15 % komplikationer, som skyldes bakterier.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvornår vaccineres mod mæslinger?

Målgruppen for vaccination

Vaccinen gives i henhold til det danske børnevaccinationsprogram ved 15-måneder og 4 år. Vaccinen kan gives fra 9-måneders alder og under særlige omstændigheder fra 6-måneders alderen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssi.dk

Autismeforekomst af MFR-vaccinestatus blandt amerikanske børn



Er jeg beskyttet mod mæslinger?

Hvis man som voksen har fået en vaccination skal man ikke vaccineres igen, da man regnes for at være beskyttet. Vaccination mod mæslinger blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 1987, og alle, som er født efter 1986, og som har fulgt børnevaccinationsprogrammet, er derfor beskyttet mod mæslinger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Hvad var calmette vaccination?

Vaccine mod tuberkulose

Vaccinen giver bedst beskyttelse mod de alvorligste former for tuberkulose som f. eks. tuberkuløs meningitis. Vaccinen består af levende, svækkede Mycobacterium bovis bakterier, også kaldet Bacillus Calmette-Guérin forkortet BCG.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvordan kan man undgå at blive smittet med mæslinger?

Mæslinger kan forebygges ved vaccination (levende svækket virus). Vaccine mod mæslinger gives typisk som en kombinationsvaccine, hvori vaccinekomponenter, der giver beskyttelse mod fåresyge og røde hunde, også indgår (MFR-vaccinen). MFR-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 1987.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssi.dk

Er mæslinger og skoldkopper det samme?

Mæslinger starter med svære forkølelseslignende symptomer samt lysskyhed og høj feber. Herefter typisk bedring, som igen efterfølges af feber og udslæt. Skoldkopper starter med let feber, påvirket almentilstand og efterfølges af udslæt med vesikler. Vesiklerne vil typisk efter 5 dage blive skorpedækkede.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pri.rn.dk

Kan man teste for mæslinger?

Undersøgelse for mæslinger

Det er muligt at stille diagnosen ud fra det typiske sygdomsforløb med de 2 faser (se afsnittet ”Symptomer på mæslinger”), dvs. de kopliske pletter og udslættet. Diagnosen kan bekræftes ved undersøgelse af spyt, urin og blodprøver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på apoteket.dk

Hvad blev man vaccineret mod i 70'erne?

Det udvidede vaccinationsprogram, Expanded Programme on Immunization (EPI) begyndte i 1977 med vacciner mod difteri, tetanus, pertussis (DTP), mæslinger, polio samt BCG og skulle nå målet universel vaccination for alle børn i 2000. Målet blev kun delvist nået og blev videreført i the Millenium Development Goals.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ugeskriftet.dk

Er mæslinger udryddet i Danmark?

Mæslinger i Danmark er meget sjældent, men kan fortsat forekomme. WHO har i 2017 erklæret mæslinger for udryddet i Danmark. Det betyder, at sygdommen ikke vil kunne sprede sig i landet, og at udbrud hurtigt bringes under kontrol. Der var i de første måneder af 2019 et mindre mæslingeudbrud i Danmark.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Hvornår stoppede man med at vaccinere mod polio?

Den blev udfaset i Danmark i 2001-2003, og siden er der kun anvendt en inaktiveret poliovaccine (IPV), som ikke indeholder levende virus.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssi.dk

Er der stadig mæslinger?

Mæslinger har været elimineret i Danmark siden 2017, men importerede tilfælde og begrænset videresmitte kan fortsat forekomme. Vi bestræber os på at informere hurtigt om alle påviste tilfælde af mæslinger for at kunne begrænse smittespredningen mest muligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssi.dk

Kan man få mæslinge flere gange?

Hvordan smitter Mæslinger

Den syge smitter, fra han eller hun begynder at blive forkølet, og indtil 5 dage efter at udslættet er brudt ud. Der går cirka 10 dage, fra du er blevet smittet, til du får de første symptomer. Hvis du har haft mæslinger én gang, kan du ikke blive smittet igen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Kan man få røde hunde, selvom man er vaccineret?

Den giver typisk en livslang beskyttelse på ca. 95 % hos raske børn, der har fået 2 doser. I sjældne tilfælde kan vaccinerede dog få sygdommen, efter at have fået den anbefalede dosis af vaccinen mod den. Desuden er det ikke alle formodede tilfælde af røde hunde, der rent faktisk er røde hunde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvorfor vaccinerer man ikke mod skoldkopper i Danmark?

Det skyldes, at man i Danmark vægter hvor hårdt den enkelte bliver ramt af sygdommen, højere end hvor meget samfundet kan spare ved at vaccinere. Og da skoldkopper i langt de fleste tilfælde forløber fredeligt og uden mén, indgår den (endnu) ikke i det danske børnevaccinationsprogram.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laegerformidler.dk

Hvorfor må voksne ikke få skoldkopper?

Skoldkopper er oftest en mild sygdom, men komplikationer som fx hud- og øvre luftvejsinfektioner kan opstå. Der ses sjældent komplikationer som lungebetændelse (og hjernebetændelse (Risikoen for komplikationer er højere hos voksne end hos børn, samt hos personer med nedsat immunforsvar.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssi.dk

Kan man få skoldkopper to gange?

Svaret er ja, selv om det er sjældent. For de allerfleste giver sygdommen livslang immunitet. At få skoldkopper to gange er mere almindeligt blandt personer med nedsat immunforsvar. En anden forklaring er, at det første (eller andet) tilfælde af skoldkopper ikke var (er) skoldkopper - altså at diagnosen var/er forkert.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvordan behandler man mæslinger?

Hvordan behandler man mæslinger? Der findes ingen behandling af mæslinger. Det eneste, man kan gøre, er at behandle de komplikationer, man kan få af sygdommen – for eksempel alvorlig diarré, luftvejsinfektioner, underernæring eller hjernebetændelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på msf.dk

Hvordan ser rødehunde ud?

De typiske symptomer på røde hunde er: Barnet får let feber, forkølelse samt ømme og hævede lymfeknuder i nakken. Efter 1-4 døgn følger udslættet, som typisk starter omkring ørerne og breder sig ned over kroppen. Udslættet består af småblegrøde eller brunlige pletter, der undertiden flyder sammen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på apoteket.dk

Hvilken vaccine fik man på en sukkerknald?

Der blev tidligere vaccineret med levende, svækket poliovirus vaccine (på en sukkerknald), men dette er ophørt 1. juli 2004. Børn og voksne, der har gennemgået ovenstående vaccinationsprogram, er beskyttet imod polio resten af livet, og revaccination anses ikke nødvendigt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vaccination.dk

Hvornår stoppede koppevaccinationen i Danmark?

Frem til 1977 har der i Danmark været krav om koppevaccination for børn. Det sidste tilfælde af kopper i Danmark fandt sted i 1970, og behandlingen med vaccinationer har i det lange løb betydet, at sygdommen i dag er udryddet i hele verden som den eneste smitsomme sygdom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvad blev børn vaccineret imod i 60'erne?

Poliovaccination i Danmark

I 1961 blev Danmark ramt af en polioepidemi, som blev væsentlig mindre end den i 1952-53, fordi vi netop havde vaccineret en stor del af befolkningen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på polio.dk