Urterne kan tørres i et tørt skab, evt. monteret med en lille varmeblæser eller de kan tørres forsigtigt i ovnen ved varmluft. Det er dog vigtigt at temperaturen aldrig kommer over 40 grader, da smagsstofferne derved fordamper.
Kan man fryse basilikum ned?
Du kan fryse en buket friske basilikumblade i en plastpose. Pust luft i posen og bind til. Når du skal bruge dem, knuser du blot de frosne basilikumblade over maden lige før servering, og smagen og duften af frisk basilikum genopleves igen.
Hvordan gemmer jeg basilikum?
Opbevaring. Afskåret basilikum skal opbevares i køleskabet og spises inden for et par dage. Det holder sig bedst frisk og sprødt, hvis du sætter det i et lille glas med vand. Det kan også opbevares i en lufttæt beholder med et stænk vand.
Kan man bruge tørret basilikum i stedet for frisk?
tørret, formalet eller stødt krydderurt svarer til 1 dl frisk, hakket krydderurt. Med friske urter får du dog en helt anden smagsoplevelse end med den tørrede form. For eksempel mener mange, at basilikum mister en del af det, der gør urten særlig, når den tørres. Det er naturligvis en smagssag.
Kan man dehydrere basilikum?
For at tørre krydderurter som timian, basilikum og oregano effektivt, kan man bruge metoder som lufttørring, brug af ovn eller en dehydrator.
Sådan tørres og konserveres basilikum
Er det sundt at spise basilikum?
Basilikum indeholder en række næringsstoffer, som kan have en positiv indvirkning på den mentale sundhed. Planten indeholder blandt andet vitamin K, C og A, som alle bidrager til at opretholde en sund hjerne og kognitive funktioner.
Hvordan tørrer man urter til te?
Høst og tørring – vejen til vinterens te
Hos Spirekassen tørrer de deres urter ved at hænge dem i små bundter i et tørt, lunt og luftigt sted. Det kan være i et udhus eller på et loft. Man skal bare undgå direkte sollys, da det kan ødelægge de essentielle olier, som giver urterne deres smag.
Kan man spise stilken på basilikum?
Du kan godt spise stænglen. Hvis stænglen er meget tyk, kan du plukke bladene af og nøjes med at bruge dem.
Kan man selv tørre krydderurter?
Tør dine krydderurter
Det kan du gøre ved at klippe buketter af urterne, binde dem sammen i små bundter og hænge dem et mørkt, lunt sted i huset. De både dufter og pynter! Det er vigtigt, at urterne ikke får direkte sollys eller tørres i ovnen, da alle de gode egenskaber går tabt, hvis temperaturen kommer over 40°.
Kan man plante basilikum fra supermarkedet?
Når du køber en potte basilikum i supermarkedet, står stænglerne rigtig tæt for at give mest mulig volumen, men det er ikke hensigtsmæssigt, når basilikummen skal leve videre derhjemme. For mange planter i samme potte, resulterer nemlig i at de "kvæler" hinanden.
Kan man klippe en basilikum ned?
Du høster basilikum ved at klippe eller nippe stilken lige over det sted, hvor to store blade mødes. Det fremskynder nemlig ny vækst. Det er altid bedst at høste før, urten begynder at blomstre.
Hvordan plejer man basilikum?
For at dyrke sund og frodig basilikum er det vigtigt at vande planten regelmæssigt, men uden at overvande den. Basilikum foretrækker jord, der er let fugtig, men ikke konstant våd. Du kan tjekke jordens fugtighed ved at stikke en finger ned i jorden - hvis det føles tørt, er det tid til at vande.
Hvorfor får basilikum brune blade?
Brune blade kan være tegn på overvanding
En af de hyppigste årsager, til at en plante mistrives, er forkert vanding. Det kan være planten har fået for meget vand. Eller for lidt vand.
Hvordan opbevarer man basilikum bedst?
Afskårne urter opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. De kan også fryses ned. Basilikum i urtepotter skal kun vandes i underskålen og tåler ikke træk. Friske urter bør ikke opbevares i nærheden af tomater, æbler eller citrusfrugter.
Kan man fryse basilikum til pesto?
Det korte svar er: ja, du kan godt fryse pesto ned.
Hvad kan man lave med basilikum?
- Nogle retter er ligefrem baseret på krydderurten, for eksempel pasta med pesto og tomatsalat med mozzarella.
- Spaghetti med bacon.
- Lasagne Bolognese.
- Pesto med basilikum (basis pesto)
- Basilikumis med citron.
- Caprese salat.
Hvilke krydderurter kan tørres?
Krydderurter der egner sig til at blive tørret
Når urterne er tørrede, kan de opbevares i længere tid uden at miste smag og aroma. Nogle af de mest populære krydderurter til tørring er timian, oregano, rosmarin, salvie og merian. Disse urter er hårdføre og bevarer deres smag og aroma godt, selv efter tørring.
Hvor længe kan tørrede urter holde sig?
Tørrede krydderurter som fx oregano og basilikum kan holde i 2-3 år.
Hvordan fryser man persille ned?
Persille, der er skåret af planten, skal du komme i en frysepose, og lægge i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan også komme persille i fryseren. Skyl og hak den inden du kommer den i fryseren.
Kan man tage stiklinger af basilikum?
En anden måde at formere basilikum på er ved stiklinger. Her er det bedst og nemmest at lade skuddene slå rod i vand. Jeg klipper cirka 10 cm lange skud af en plante, og her er det vigtigt, at den ikke er begyndt at blomstre.
Kan man spise for meget basilikum?
Ud fra dyreforsøg med mus har man beregnet at en voksen højst må spise 20 blade af basilikum pr. dag. Man ved dog ikke om disse stoffer har samme virkning på mennesker.
Kan man spise rød basilikum?
Lækre røde basilikum blade, der er velegnet til madlavningen. Bladene kan høstes løbende igennem hele blomstringsperioden.
Kan man selv tørre rosmarin?
Vil du gerne tørre stilke af rosmarin, skal du klippe hele stilke af og lægge dem på et viskestykke, hvor der er varmt og tørt (dog ikke i direkte sollys). Du kan også tørre rosmarin i ovnen i mindst 8 timer ved 35-40⁰C. Du bør opbevare tørret rosmarin i en lufttæt beholder.
Hvordan tørrer man friske krydderurter?
- Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt.
- Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir).
- Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer.
- Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
- Smid stilkene ud.
Hvordan laver man te selv?
Lav te af friske råvarer fra haven
Både blomster, blade, rødder og frugter kan bruges friske i te, men for at få mest muligt smag ud af dem er det en god idé at skrælle dem og skære dem i mindre stykker. Kom dem i koppen, hæld kogende vand over, og lad det trække. Si evt. råvarerne fra, inden du drikker teen.