Kan man forbyde medarbejdere at tale om løn?

I henhold til ligelønsloven har alle medarbejdere imidlertid ret til at fortælle åbent om deres løn. Det fremgår således af lovens § 2 a, at en lønmodtager har ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold. Oplysningerne kan videregives til enhver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mklaw.dk

Er det ulovligt at snakke om løn?

Ifølge ligelønsloven har du som ansat ret til at videregive oplysninger om din egen løn til enhver – det betyder også, at for eksempel fortrolighedsklausuler i ansættelseskontrakter er ulovlige. Undersøgelsen viser, at andelen, der taler åbent om løn, falder markant med alderen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ida.dk

Er løn hemmelig?

Løn er ikke hemmelig

Det vil sige, at en arbejdsgiver ikke kan pålægge de ansatte ikke at fortælle om deres løn. ”Du har altid mulighed for at spørge din kollega, som selvfølgelig kan sige nej, men det må ikke være virksomheden, der har lavet en politik om, at ”her hos os er lønnen hemmelig”,” siger hun.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på finansforbundet.dk

Hvornår kan man tillade sig at forhandle løn?

Lønforhandling - hvornår og hvor ofte? Det er forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads både i det offentlige og private, hvornår de individuelle lønforhandlinger finder sted. Helt overordnet kan man sige, at lønforhandling typisk sker én gang om året og som regel i foråret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Kan min arbejdsgiver trække mig i løn?

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du generelt arbejder færre timer, end du er ansat til, og du fratræder din stilling, kan din arbejdsgiver trække dig i løn for de timer, som du ikke har arbejdet ifølge din kontrakt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ida.dk

Kigger i 300 lønsedler - hvem tjener 235.000!?



Kan min chef sætte mig ned i løn?

Skal du gå ned i løn, eller flytter din arbejdsplads adresse, kan der være tale om væsentlige ændringer i dine ansættelsesvilkår, som du ikke kan acceptere. Din arbejdsgiver har ledelsesretten og kan altid ændre i dine ansættelsesvilkår. Er ændringerne ubetydelige, kan de ske med øjeblikkeligt varsel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ida.dk

Hvad er væsentlige ændringer?

Din arbejdsgiver kan som regel ændre dine arbejdsopgaver, hvis de nye opgaver hører naturligt til din stilling. Hvis ændringerne er så store, at du fx bliver frataget ledelsesansvar eller reelt får en anden stilling, må ændringerne betegnes som væsentlige, og det betyder, de skal ændres med dit opsigelsesvarsel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hk.dk

Kan en ny arbejdsgiver bede om lønseddel?

Din nye arbejdsgiver beder måske om at se din seneste lønseddel, men det har de ikke krav på. Du bestemmer altså selv, om du vil udlevere den. Forsøg som minimum at få startlønnen forhandlet op på et niveau, der sikrer dig den maksimale dagpengesats, hvis du senere bliver ledig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Hvad er normalt at bede om i lønforhøjelse?

Til din lønforhandling, er det bedst, at du er konkret og fx beder om en samlet månedsløn på 55.000 kroner i stedet for en løn ”et sted midt i halvtredserne”. Udover at bruge IDAs lønværktøjer er det en god ide at tale med dine kolleger og venner om, hvad der er et realistisk lønniveau i din virksomhed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ida.dk

Hvordan snakker man løn til jobsamtale?

Du kan fx sige: ”Jeg forventer, at min løn skal være omkring slut trediverne.” Får ansættelsesudvalget store øjne, og taber de kæben på bordet, kan du altid supplere med en ekstra bemærkning. ”Nu er løn jo ikke alt, og jobbet er spændende for mig, så jeg er naturligvis indstillet på at se på hele rammen sammen med jer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på djoef.dk

Er en lønseddel fortrolig?

”Det er og bliver en myte, at dine lønforhold er en fortrolig aftale mellem dig og din arbejdsgiver. Ifølge ligelønsloven må du gerne dele dine lønoplysninger med dine kolleger. IDAs juridiske rådgivning ser af og til sager, hvor arbejdsgivere skriver fortrolighedsklausuler ind i ansættelseskontrakter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ida.dk

Hvad er den mest normale løn?

Lønforskel mellem mænd og kvinder er størst i regioner

Forskellen i mænds og kvinders løn er størst i regionerne, hvor kvinder i 2023 i gennemsnit tjente 46.313 kr. om måneden, mens mænd tjente 55.177 kr. om måneden, hvilket er en forskel på 8.864 kr. eller 16 pct.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dst.dk

Er løn personoplysninger?

Er løn persondata? Ja, lønoplysninger anses som persondata ifølge GDPR.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denmark.dlapiper.com

Er lønsamtale lovpligtig?

Bed om en lønforhandling

Som privat ansat har du ikke krav om løbende lønforhandlinger, men du kan bede om en lønsamtale, når som helst du mener, du har krav på mere i løn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Er ens løn hemmelig?

Din løn er ikke hemmelig

Det forhindrer dig kun i at spørge til andres løn. Du har altid lov til at oplyse andre om din egen løn. Det fremgår af § 2a i ligelønsloven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Kan man forhandle løn som offentlig ansat?

Som offentligt ansat kan du som udgangspunkt ikke forhandle om dit basisløntrin. Til gengæld kan og bør du have et individuelt forhandlet tillæg. Oftest vil det være et kvalifikations- og/eller funktionstillæg.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ida.dk

Hvad stiger lønnen med i 2025?

april 2024 får en lønstigning på 5,9%. Den 1. april 2025 stiger lønnen med 1,7%, og der er indlagt en særlig ekstra forhandling i 2025 om lønnen, hvor der tages udgangspunkt i udviklingen på privatområdet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dm.dk

Hvordan siger man, at man vil have mere i løn?

Sådan beder du din arbejdsgiver om en lønforhøjelse
  1. Se, hvor du står lønmæssigt. ...
  2. Hav argumenterne klar. ...
  3. Vælg det rette tidspunkt. ...
  4. Gør det personligt. ...
  5. Tal ikke dig selv ned. ...
  6. Vær positiv og selvsikker. ...
  7. Vær indstillet på at påtage dig flere opgaver. ...
  8. Relevante links:

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på eures.europa.eu

Hvad må man ikke spørge om til jobsamtalen?

Det må du ikke spørge om
  • Race, hudfarve, religion eller tro.
  • Social eller etnisk oprindelse.
  • Seksuel orientering.
  • Politisk anskuelse.
  • Fagforeningsforhold.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danskerhverv.dk

Kan man forhandle anciennitet?

Du kan se i din overenskomst, hvad der gælder for dig. Er du ansat med privat overenskomst, skal du ved din ansættelse som udgangspunkt forhandle kvalifikationsløn for din erfaring fra tidligere jobs.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvem må se min lønseddel?

Hvis du er privatansat, kan det være svært selv at tjekke sin løn, da arbejdsgiverne bruger forskellige lønsystemer og betegnelser. Det er derfor en god idé at kontakte din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-fagforening og bede dem tjekke din lønseddel for dig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Kan arbejdsgiver nedsætte løn?

Som udgangspunkt har din arbejdsgiver ret til at ændre og tilrettelægge arbejdet, hvis det bliver nødvendigt. Hvis det er væsentlige ændringer i forhold til ansættelsesvilkår, har du mulighed for at sige nej. Derfor skal der altid varsles ved væsentlige ændringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på 3f.dk

Hvad er en uberettiget fyring?

En opsigelse kan vise sig at være usaglig, hvis der i forbindelse med rationaliseringer ikke sker en lønbesparelse, eller hvis arbejdsgiveren i forbindelse med omstruktureringer kunne have uddannet den nuværende medarbejderstab.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ase.dk

Kan man degradere en medarbejder?

I skal varsle ændringer

I skal varsle væsentlige ændringer med medarbejderens individuelle opsigelsesvarsel. Mindre ændringer kan gennemføres fra dag til dag, men ofte kan det anbefales at varsle mindre ændringer med et passende varsel, så medarbejderne kan indrette sig på den nye situation.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danskindustri.dk