Dine kortoplysninger kan aldrig læses fra appen. Dine konto og andre personlige oplysninger er beskyttet i MobilePay-appen med din personlige login kode, fingeraftryk eller via ansigtsgenkendelse. Alle overførsler bliver registreret i vores systemer.
Er det sikkert at bruge MobilePay?
Dine konti og andre personlige oplysninger er beskyttet i MobilePay-appen via din personlige login-kode, fingeraftryk eller via ansigtsgenkendelse. Alle overførsler bliver også registreret i MobilePays systemer, så svindel og ikke mindst svindleren nemmere kan spores.
Hvorfor har jeg fået penge fra MobilePay?
De fleste betalinger til et MobilePay-nummer går direkte fra at være registreret til at være trukket. Det betyder, at din kundes konto debiteres, og at pengene udbetales til din afregningskonto. Hvis en transaktion er reserveret, kan virksomheden foretage opkrævning, så transaktionen får status som trukket.
Kan man fortryde en overførsel på MobilePay?
Vil du fortryde? MobilePay er ikke en bindende aftale. Hvis du ønsker at fortryde din aftale om MobilePay inden for de første 14 dage, kan du som privat forbruger gøre det her.
Kan banken trække penge tilbage fra MobilePay?
Ja. Først skal du dog kontakte din bank for at få dit betalingskort spærret. Hvis der er hævet beløb, du ikke har godkendt, kan du få banken til at tilbageføre pengene.
Kan man sende en MobilePay-anmodning dagen efter?
Hvad gør man, hvis man er blevet snydt på MobilePay?
Er der tale om svindel? Hvis du har købt en vare ved en privathandel og ikke modtaget varen, skal du selv forsøge at kontakte personen, du har handlet med, for at få pengene tilbage. Har du haft kontakt til personen, og mener du, at der er tale om svindel, skal du melde sagen til politiet.
Kan man få penge tilbage fra svindel?
Banken kan i nogle tilfælde tilbageføre din penge til dig, hvis du er blevet snydt. Har du betalt med kontooverførsel, kan banken ikke tilbageføre dine penge til dig. Afviser banken at give dig pengene tilbage, selvom du har krav på det, kan du klage til det finansielle ankenævn.
Hvad er max beløb man kan overføre på MobilePay?
Du kan overføre op til 10.000 kroner til andre privatpersoner inden for 24 timer – og op til 300.000 kroner inden for 365 dage. For betalinger til virksomheder kan du i løbet af 30 dage betale op til 300.000 kroner.
Hvornår lukker MobilePay ned?
MobilePay lukker nemlig appen ned fra 1. februar 2023.
Kan man annullere et reserveret beløb på MobilePay?
En reservation bliver slettet, når beløbet er bogført på din konto. Vil du gerne have reservationen slettet inden, fordi du fx har returneret din vare, skal det ske via den pågældende forretning. Kontakt derfor altid firmaet, og bed dem om at annullere købet og slette reservationen.
Hvorfor skal jeg hele tiden bekræfte min identitet på MobilePay?
For at minimere risikoen for misbrug af MobilePay, skal du som bruger logge ind med både MitID og SMS-kode, når du logger på MobilePay på en ny enhed – for eksempel på din tablet. Heldigvis er det meget, meget nemt. Du skal godkende hver gang, du overfører i MobilePay.
Hvordan blokerer man MobilePay?
Du kan også gå ind på 'Mig' > 'Personlige oplysninger > 'Blokerede brugere' og indtaste nummeret på den person, du vil blokere og trykke 'Bloker'.
Er der falske mails fra MobilePay?
Pas på falske beskeder!
Vi beder aldrig om dine følsomme oplysninger via SMS eller mail. Og hvis vi beder dig om at logge ind med MitID, foregår det altid direkte i MobilePay-appen.
Er det sikkert at modtage penge via MobilePay?
Dine oplysninger er beskyttet
Dine kortoplysninger kan aldrig læses fra appen. Dine konto og andre personlige oplysninger er beskyttet i MobilePay-appen med din personlige login kode, fingeraftryk eller via ansigtsgenkendelse. Alle overførsler bliver registreret i vores systemer.
Hvad er sikrest at betale med?
Det er sikrest at betale med kreditkort, hvor du indtaster kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre. Så vil banken i mange tilfælde kunne tilbageføre dine penge, hvis varen fx ikke dukker op, eller der bliver trukket for mange penge.
Hvad er mest sikkert, MobilePay eller bankoverførsel?
- Man skal IKKE betale med bankoverførsel, da man ikke kan kontrollere, hvem der reelt ejer kontoen. Bankerne kan generelt ikke tilbageføre konto-til-konto overførte beløb, så det er langt mere sikkert med MobilePay", lyder det fra Møns banks Lars Huusmann.
Kan man slette MobilePay og oprette igen?
- Slet MobilePay appen og installer den igen.
- Åbn MobilePay appen.
- Indtast dit CPR-nummer.
- Indtast dit nye mobilnummer.
- Indtast bekræftelseskoden du modtager på SMS.
- Bekræft at du er ok med, at dit nye nummer bliver vist til personer og virksomheder du tidligere har overført eller betalt til.
- Godkend med MitID.
Hvorfor beder MobilePay om cpr-nummer?
Mobilepay beder i disse uger alle deres brugere, som kun er identificeret med cpr-nummer, om at opdatere deres oplysninger med brug af NemID eller MitID for at øge sikkerheden. Det oplyser Mobilepays presseansvarlige, Peter Kjærgaard, til TV 2.
Hvad er det nye ved MobilePay?
Den nye app håndterer de samme brugerbehov som den gamle MobilePay-app. Men der vil, som tidligere kommunikeret, alligevel være nye tiltag, blandt andet følgende forandringer: En ny chat-tråd oprettes første gang, man sender penge til en anden. Samtidig samles beskeder, overførsler og anmodninger mellem to personer her.
Kan man overføre 10.000 på MobilePay?
Når du sender og modtager penge til og fra danske brugere
Du kan sende op til i alt 10.000 kroner inden for en periode på 24 timer. Du kan sende og modtage op til i alt 300.000 kroner inden for en periode på 365 dage.
Hvem ejer MobilePay?
I 2022 fusionerede MobilePay med norske Vipps. Det nye selskab, Vipps MobilePay, ejes af de norske banker bag Vipps (72,2%) og Danske Bank (27,8%). I oktober 2023 ændrede MobilePay gebyrstrukturen for små virksomheder, så de nu i stedet skal betale 0,99% af omsætningen i gebyr.
Kan man trække en MobilePay betaling tilbage?
Vi har desværre ikke mulighed for at trække overførslen tilbage, når du har betalt for en vare og sendt pengene til et forkert nummer. Hvis det er din situation, så skal du selv kontakte modtageren.
Hvad gør jeg, hvis der er blevet trukket penge fra min konto?
Kontakt hurtigst muligt din bank og få spærret kortet. Du skal ligeledes gøre indsigelse over de beløb, som er trukket fra dit kort, da det har betydning for, om du får dækket noget af tabet. Politiet ønsker kun én anmeldelse af forholdet. Aftal med din bank, hvem der indgiver anmeldelse.
Hvad gør jeg, hvis jeg er blevet scammet?
- Spær dit kort. ...
- Gør indsigelse til din bank. ...
- Hold øje med din netbank. ...
- Stop forsendelsen.
Kan kontooplysninger misbruges?
Personlige oplysninger som fx logins og passwords kan misbruges til at chikanere den, der har fået stjålet oplysningerne. Det kan være ved at ændre personens Facebookprofil eller sende beskeder fra personens mailkonto. Den mest almindelige form for misbrug af oplysninger er misbrug af betalingskort.