På trods af, at en retsgrundsætning typisk er uskreven og ikke er nævnt i en lov, så gælder en retsgrundsætning som en retskilde. Der findes ingen samlet liste over retsgrundsætninger. Retsgrundsætninger udgør retskilder, som især anvendes i forvaltningsret, obligationsret og medieret.
Hvad er en retskilde, og hvilke typer findes der?
Retskilde er en fællesbetegnelse for lov eller en dom eller et princip eller en sædvane eller andet, som danner grundlag for at fastlægge gældende ret; og dermed gældende retsregler, som er bindende for bl. a. domstoles afgørelser. Dansk ret findes i mange andre typer retskilder end blot love.
Er retspraksis en retskilde?
Svar:Generelt om retskilder bemærkes, at loven med forarbejder samt administra-tive forskrifter, f. eks. bekendtgørelser, anses som retskilder. Hertil kan næv-nes retspraksis, administrativ praksis, retssædvaner og retsgrundsætningersamt forholdets natur (retstraditioner).
Er grundloven en retskilde?
Grundloven. Grundloven er øverst blandt de formelle retsforskrifter. Centrale elementer i Grundloven er reglerne om de øverste statsorganer, dvs. kongehus, regering, folketing og domstole.
Hvilken form for regel er retsgrundsætninger?
Retsgrundsætninger er i tidlig retspraksis normalt generelle og løst formulerede regler, som så udvikles af domstolene hen over årtier eller århundreder, således at de bliver mere detaljerede regler i senere retspraksis. Retsgrundsætninger kan være induceret (udledt) af specifikke regler i lovgivningen.
Retskilder | engelsk retssystem
Hvilke retsgrundsætninger er der?
Retsgrundsætninger ifølge Juridisk Ordbog
anerkendelseslæren, culpareglen, forhandlergrundsætningen, berigelsesgrundsætningen, lighedsgrundsætningen og principperne om proportionalitet.
Er officialprincippet en retsgrundsætning?
Officialprincippet er ikke generelt lovfæstet i forvaltningsretten, men er udtryk for en almindelig retsgrundsætning, der kun kan fraviges med lovhjemmel. Princippet er på visse områder lovfæstet.
Hvornår er en retskilde bindende?
Bindende retskilder for kommunerne
En principiel afgørelse er en bindende retskilde, som kommunerne og andre myndigheder skal bruge, når de afgør tilsvarende sager. De principielle afgørelser bliver offentliggjort i principmeddelelser.
Er lovbekendtgørelse en retskilde?
Loven og lovbekendtgørelsen er således to forskellige retskilder. Når en lov er vedtaget af Folketinget, er den den primære retskilde, og den har forrang foran andre retskilder.
Er forholdets natur en retskilde?
Forholdets natur er en retskilde; omend en meget omstridt og kritiseret retskilde og den lavest rangerende retskilde. Ikke alle jurister anvender termen, og modstandere af at anvende begrebet finder, at forholdets natur har et uklart indhold. Forholdets natur er nævnt i enkelte bestemmelser i retsplejeloven; bl. a.
Er forarbejder en retskilde?
En lovs forarbejder (også kaldet lovens motiver) udgør en væsentlig retskilde ved fortolkning af loven.
Er en aftale en retskilde?
Andre faktorer, der kan anvendes som retskilder, er fx retssædvaner, aftaler, lovforarbejder, administrativ praksis, administrative retsforskrifter, udtalelser fra Folketingets Ombudsmand samt retsvidenskabens analyser. Herudover anvendes traditionelt også forholdets natur som retskilde.
Er Karnov en retskilde?
Med Karnov får du bl. a. god hjælp til at forstå en lovs kontekst i form af de kommenterende noter med henvisninger til hovedloven, vigtige forarbejder, relevant litteratur og principielle afgørelser. I Karnov findes der også indgange via et stikordsregister, alfabetisk register og et emneregister med 23 hovedområder.
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og en lovbekendtgørelse?
En lovbekendtgørelse er en teknisk sammenskrivning af den oprindelige hovedlov med senere ændringslove. Lovbekendtgørelser udarbejdes med det formål at styrke overblikket over gældende ret. En bekendtgørelse er en administrativ forskrift, der udstedes med hjemmel i en lov.
Er domme en retskilde?
Ved siden af lovgivning, er afsagte domme en vigtig retskilde. En dom kan skabe præcedens, hvis den har betydning for afgørelsen af fremtidige sager. Domme afsagt af Højesteret, vægter tungere end domme afsagt af Landsretten, ligesom domme afsagt af Landsretten vægter tungere end domme afsagt af Byretten.
Hvad er forvaltningsloven for en retskilde?
Forvaltningsloven er en minimumslov. Så forvaltningsloven giver borgeren et minimum af rettigheder. Loven udstikker regler for sagsbehandling indenfor både den statslige og kommunale forvaltning hvad angår vejledning, inhabilitet, begrundelse for afgørelser, tavshedspligt og oplysning om ankemuligheder.
Hvornår træder en bekendtgørelse i kraft?
Når ministeren har bestemt, hvornår loven skal træde i kraft, udarbejder ministeren en ikrafttrædelsesbekendtgørelse, hvori tidspunktet for lovens ikrafttræden oplyses. I sådanne tilfælde vises den bekendtgørelse, som sætter loven i kraft under fanen ”Sætter i kraft” med et direkte link til bekendtgørelsen.
Hvad kalder man også retspraksis?
Retspraksis, også kendt som retspraksis eller juridisk præcedens, er en fundamental komponent af juridiske systemer i mange lande. Det refererer til den samlede historiske krop af domme og retlige afgørelser truffet af domstole og retlige instanser i tidligere sager.
Hvornår er en lov præceptiv?
Retsregler, der ikke kan fraviges ved aftale, kaldes præceptive regler.
Hvornår er en sag principiel?
Hvornår er en sag "principiel"? En sag er principiel, hvis den kan tænkes at få betydning for andre. Det beror på en konkret vurdering af den enkelte sag, om denne kan siges at være principiel.
Hvornår er en aftale ugyldig?
Aftaler kan erklæres ugyldige, hvis nedenstående har fundet sted forud for aftalens indgåelse. Tvang/voldelig tvang: Hvis du bliver tvunget, enten ved direkte anvendelse af vold eller ved senere anvendelse af vold, til at indgå en aftale.
Er en indstilling en afgørelse?
En myndigheds indstilling eller udtalelse til en anden myndighed vil dog kunne anses for en afgørelse, hvis den medfører en endelig frasortering af ansøgere mfl., og frasorteringen er bindende for den modtagende myndighed, jf. f. eks. FOB 2021-8.
Er legalitetsprincippet en retsgrundsætning?
Legalitetsprincippet er en retsgrundsætning. Denne retsgrundsætning udspringer af Grundlovens § 3, 1. og 2. punktum.
Er god forvaltningsskik en retsgrundsætning?
Principperne for god forvaltningsskik gælder ved siden af de krav, der følger af lovgivningen og forvaltningsretlige retsgrundsætninger. Se afsnit 2. En myndighed bør i overensstemmelse med god forvaltningsskik udøve sin virksomhed sådan, at den styrker offentlighedens tillid til forvaltningen.
Hvornår skal der være en klagevejledning?
Når afgørelser, der kan påklages til en anden forvaltningsmyndighed, meddeles skriftligt, skal de være ledsaget af en vejledning om klageadgang. Der skal gives oplysning om, hvor der kan klages til og om fremgangsmåden ved indgivelsen af klagen, herunder om en eventuel tidsfrist.