Den blev udfaset i Danmark i 2001-2003, og siden er der kun anvendt en inaktiveret poliovaccine (IPV), som ikke indeholder levende virus.
Hvornår stoppede man med at vaccinere for kopper?
Fra 1871 blev kokoppe-vaccination lovpligtigt og bevirkede, at koppeepidemierne hurtigt gik tilbage, samtidig med, at dødeligheden faldt betydeligt. Det sidste tilfælde af kopper i Danmark var i 1970. Kopper blev i 1980 erklæret udryddet på verdensplan af WHO. BCG-vaccination af tuberkulin-negative skoleelever 1946-86.
Hvornår blev polio udryddet?
Siden 1955 har man vaccineret mod polio, og virus sygdommen er nu stort set udryddet. Før den tid var polio en frygtet sygdom, der ofte om sommeren og det tidlige efterår, dukkede op som små lokale epidemier. Virusset angreb i særlig grad børn og unge, og kaldtes derfor også børnelammelse.
Hvilken vaccine fik man på en sukkerknald?
Der blev tidligere vaccineret med levende, svækket poliovirus vaccine (på en sukkerknald), men dette er ophørt 1. juli 2004. Børn og voksne, der har gennemgået ovenstående vaccinationsprogram, er beskyttet imod polio resten af livet, og revaccination anses ikke nødvendigt.
Hvornår stoppede Calmette-vaccinen i Danmark?
I fagsprog forkortes Calmettevaccinen derfor ofte BCG. I Danmark ophørte man med at bruge BCG-vaccination i børnevaccinationsprogrammet i begyndelsen af 1980'erne, fordi forekomsten af tuberkulose i Danmark var lav.
HVEM: De to poliovacciner
Hvad blev børn vaccineret imod i 60'erne?
Poliovaccination i Danmark
I 1961 blev Danmark ramt af en polioepidemi, som blev væsentlig mindre end den i 1952-53, fordi vi netop havde vaccineret en stor del af befolkningen.
Hvem opfandt poliovaccinen?
Jonas Edward Salk (født 28. oktober 1914 i New York, død 23. juni 1995 i La Jolla, Californien) var en amerikansk læge, medicinsk forsker og virolog, der stod i spidsen for det medicinske team, som udviklede den første succesrige poliovaccine.
Hvornår var der polioepidemi i Danmark?
Polio var frem til midten af 1950'erne en almindelig og frygtet sygdom i Danmark. Især 1950'erne var præget af meget store polioepidemier i Danmark, og der er stadig patienter, der plages af senfølger efter de lammelser, de fik dengang, hvor de blev smittet som store børn eller unge voksne.
Er poliovaccinen livslang?
Efter grundvaccination, varer beskyttelsen mod polio i mindst 5 år, hvor der gives en revaccination. Efter revaccination mod polio, normalt i 5 års-alderen, er beskyttelsen meget langvarig, muligvis livslang.
Kan polio helbredes?
Polio kan ikke helbredes. Sygdommen kan kun forebygges ved immunisering. Man kan blive immun efter vaccination eller efter at have været smittet med virusset.
Er polio og børnelammelse det samme?
Sygdommen poliomyelitis eller "børnelammelse", eller bare kaldet polio, forårsages af poliovirus.
Hvornår begyndte man at vaccinere mod polio?
Man har vaccineret mod polio i Danmark siden 1955.
Hvad er symptomerne på polio?
Hos de fleste er infektionen helt uden symptomer eller med lette symptomer i form af feber, ondt i halsen eller diarré. Mindre end 1 %, dvs. færre end 1 ud af 100 af de smittede, udvikler lammelser, der hyppigst rammer benene, men også kan omfatte arme og de muskler, man bruger til at trække vejret med.
Hvad er forskellen på kopper og skoldkopper?
Modsat skoldkopper er det ka- rakteristisk for kopper, at alle hude- lementer i samme område er i sam- me stadium. Udslættet ved kopper starter typisk perifert og breder sig til centrale dele af kroppen, modsat udbredelsen ved skoldkopper, hvor der i øvrigt ikke forekommer hud- elementer på hånd- eller fodflader.
Er RSV vaccinen levende?
Arexvy og Abrysvo er to nye vacciner, udviklet af henholdsvis GSK og Pfizer, til beskyttelse af voksne over 60 år mod RSV-infektion. Vaccinerne er begge baseret på RSV prefusion F glycoprotein (RSVpreF) og indeholder ikke levende RSV.
Hvad betyder adjuvans?
Formålet med adjuvans (adjuvare = at hjælpe) er at binde og transportere antigenet, så det præsenteres for immunsystemet. Desuden giver det en uspecifik immunstimulation. Aluminiumsalte har gennem tiderne været et af de mest anvendte adjuvanser og anvendes forsat.
Hvad var calmette?
Han opfandt i 1890'erne et serum mod slangegift (Calmettes serum) og gjorde en betydelig indsats i bekæmpelsen af tuberkulosen ved sin deltagelse i fremstillingen af den såkaldte BCG-vaccine. Calmette indførte bl. a. vaccination af nyfødte med denne vaccine.
Hvornår stoppede koppevaccinationen i Danmark?
Frem til 1977 har der i Danmark været krav om koppevaccination for børn. Det sidste tilfælde af kopper i Danmark fandt sted i 1970, og behandlingen med vaccinationer har i det lange løb betydet, at sygdommen i dag er udryddet i hele verden som den eneste smitsomme sygdom.
Hvor længe holder di te ki pol?
Di-Te-vaccine anbefales herefter hvert 10. år for at opretholde beskyttelse mod stivkrampe og difteri. Hvis beskyttelse mod kighoste ønskes, kan Di-Te-Ki-vaccine bruges til revaccination i stedet for Di-Te-vaccine.
Hvornår blev tuberkulose udryddet i Danmark?
I 1950'er blev der gennemført storstilede folkeundersøgelser på tuberkulosestationerne, og der blev indrettet røntgenbusser, der kørte rundt til skoler og arbejdspladser for at screene elever og medarbejdere. Indsatsen lykkedes, og i 1970-80'erne betragtede man tuberkulosen som stort set udryddet i Danmark.
Hvem producerer poliovaccinen?
AJ Vaccines er en dansk medicinalvirksomhed ejet af Aljomaih Group. Virksomheden blev grundlagt i 2016, da Alijomiah Group opkøbte vaccineproduktionen fra Statens Serum Institut.
Hvor længe smitter polio?
Personer, der er smittet med polio, udskiller virus i spyt i 2-3 dage og i afføringen i op til 6 uger. Smitte hos de mindste børn fører sjældent til sygdom. Kun 0,1-1 % af de smittede småbørn bliver syge, men andelen, som bliver syge, stiger med alderen.
Kan voksne få polio?
Polio var frem til midten af 1950'erne en almindelig og frygtet sygdom i Danmark. Især 1950'erne var præget af meget store polioepidemier i Danmark, og der er stadig patienter, der plages af senfølger efter de lammelser, de fik dengang, hvor de blev smittet som store børn eller unge voksne.
Hvad blev man vaccineret mod i 70'erne?
Det udvidede vaccinationsprogram, Expanded Programme on Immunization (EPI) begyndte i 1977 med vacciner mod difteri, tetanus, pertussis (DTP), mæslinger, polio samt BCG og skulle nå målet universel vaccination for alle børn i 2000. Målet blev kun delvist nået og blev videreført i the Millenium Development Goals.
Hvor mange er døde af polio i Danmark?
Mere end 7.000 børn fik poliofeber i Danmark i 1940'erne og 50'erne. Cirka 350 døde i løbet af kort tid, og 3.000 fik lammelser. Adskillige børn var indlagt i flere år og fik massiv genoptræning. En af dem var filminstruktør og -dokumentarist Niels Frandsen, der fik polio som et-årig og var indlagt i flere år.