Smør som dansk eksportvare I Danmark får vi det første andelsmejeri i 1882, og allerede i 1890 var der 711 andelsmejerier landet over. På små 100 år var stampekærnen afløst af kæmpemæssige centrifuger og andre industrielt fremstillede maskiner, og smørret blev en vigtig eksportvare for Danmark.
Hvornår kom Lurpak til Danmark?
LURPAK® KVALITETSSMØR SIDEN 1901
Der går ca. 20 kg dansk sødmælk til 1 kg Lurpak® Smør.
Hvornår kom den første margarine til Danmark?
Margarine kommer til Danmark
Allerede i 1875 ankommer et parti margarine til Peder Skrams Gade i København.
Hvornår kom Kærgården til Danmark?
30 år med Kærgården
I 1990 blev Kærgården nemlig introduceret på det danske marked, og derfor kan danskernes smørbare favorit nu fejre den nye emballage i forbindelse med sin 30-års fødselsdag.
Hvordan lavede man smør i gamle dage?
En smørkærne er det redskab, man oprindeligt brugte til at fremstille smør. I gamle dage var det en smal tønde med en stang i, som man kørte hurtigt frem og tilbage, så fløden blev til smør. I dag er en smørkærne en større roterende beholder i stål, der giver samme resultat.
Smør 40 reklame (1989)
Hvilket land opfandt smør?
Den historie, forskerne i dag tror mest på, er, at smør blev opdaget et vilkårligt sted i mellemøsten for mellem 5000-7000 år siden. Det var på det tidspunkt, man begyndte at transportere fedtrig mælk i skindposer på hesteryg over længere afstande.
Hvad er gammeldags kærnet smør?
Gammeldags smør fremstilles på økologisk syrnet fløde. Kærningen sker i overensstemmelse med den oprindelige fremgangsmetode, som i århundrede har været kendt og anvendt i Danmark. Fløden kærnes nemlig på en smørkærne, hvor der under processen både dannes smør og et restprodukt i form af kærnemælk.
Er Arla dansk eller svensk?
Andelsbevægelsen. Arlas rødder går helt tilbage til 1880'erne. Nærmere bestemt 1881, da en række svenske bønder slog sig sammen på Stora Arla Gard i Sverige, og i 1882, da det første danske andelsmejeri blev indviet i Hjedding i Sydvestjylland.
Hvem opfandt Kærgården?
Kærgården blev lanceret i april 1990 af MD Foods som det første blandingsprodukt i Danmark og bestod af 3/4-del mælkefedt og 1/4-del planteolie.
Hvor meget mælk går der til 1 kg smør?
Der skal bruges fløde fra ca. 20 kg mælk for at fremstille 1 kg smør.
Hvornår udkom den første kogebog i Danmark?
Den første danske trykte kogebog udkom med anonym forfatter i 1616: Koge-Bog: Indeholdendis et hundrede fornødne stycker, som ere om Brygning, Bagning, Kogen... . Den kom i 2. oplag i 1625 og 3. oplag i 1637.
Hvem opfandt Oma Margarine?
Erhvervsmanden Otto Mønsted anlagde den første margarinefabrik, Aarhus Butterine Co., i Danmark i 1883. I 1909 stiftes Otto Mønsted A/S og firmaets primære varemærke var OMA, der er forkortelsen for Otto Mønsted Aarhus.
Hvorfor er margarine sundere end smør?
Planteolien i margarine er sundere end smør, men margarine bearbejdes under høje temperaturer for at opnå en fast form. Derved ændrer de kemiske bindinger sig, og der dannes transfedtsyrer, som sænker niveauet af det gode kolesterol, mens man får mere af det dårlige, hvilket øger risikoen for hjerte-kar-sygdom.
Hvorfor hedder smør Lurpak?
Lurmærket var et samarbejde mellem mejerierne, hvor alle kunne lave Lurmærket smør, hvis man levede op til en række kvalitetskrav. I 1901 bliver Lurmærket registreret som varemærke, og i 1957 får smørret navnet Lurpak. I dag bliver der solgt Lurpak for mere end 4 milliarder kroner om året.
Hvornår købte Arla Lurpak?
Lurpak er et dansk smørmærke, der siden 2012 har været ejet af Arla Foods.
Hvad koster Lurpak smør i Tyskland?
Kører man til Fakta i tyske Aventoft, koster 200 gram Lurpak smør i skrivende stund 17,99 kroner – en kilopris på knap 90 kroner.
Hvilket land ejer Arla?
Arla er pr. 1.1 2020 ejet af 9.406 landmænd i Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Holland, Belgien og Luxembourg. Hvad vil det sige, at Arla er et andelsmejeri? At være et andelsmejeri betyder, at mejeriet er ejet af andelshaverne, som er landmænd.
Hvad døde Anders Frandsen af?
Frandsen døde 51 år gammel og blev fundet af sine venner 1. januar 2012. I de efterfølgende dage kom det frem i dagspressen, at han formentlig var død ved selvmord af kulilteforgiftning.
Hvem opfandt Arla?
Det første andelsmejeri blev indviet i 1882 i den lille vestjyske by Hjedding. Dermed begyndte et andelseventyr uden lige. Danske landmænd gik sammen om at etablere deres egen industrielle forarbejdning af mælken.
Er Arla i Rusland?
Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM) Arla til at stoppe sine forretninger i Rusland. Mandag morgen meddelte finske Fazer, der har 2300 ansatte på tre fabrikker i Rusland, at man heller ikke længere vil have gang i sine russiske aktiviteter.
Hvad hed mælk før Arla?
MD Foods, dansk mejerikoncern; fusionerede i 1999 med Kløver Mælk A.m.b.a. og i 2000 med Arla, Sverige, til Arla Foods. Koncernen blev stiftet som Mejeriselskabet Danmark a.m.b.a. i 1970 af en række mindre landmejerier og regionale mejeriselskaber.
Hvem ejer Castello Ost?
Arla er først og fremmest kendt for mælke- og osteprodukter og har en stor vifte af produkter tilpasset de enkelte markeder. Ud over de klassiske mælkeprodukter er det på det danske marked oste som Riberhus, Castello og Buko og Arla Unika-oste samt de to kakaomælk Cocio og Matilde.
Er Bakkedal smør rigtig smør?
Rigtig smør er ren smør lavet af mælkefedtet fra komælk. Rigtig smør er ikke blandingsprodukter som fx Bakkedal eller Kærgården. Den slags smørbar smør består som regel af smør samt rapsolie og evt. også palme- og/eller kokosolie og derudover vand, mælkesyrekultur og salt.
Er det billigere at lave smør selv?
Det er yderst enkelt at lave hjemmelavet smør - og det kan som regel gøres meget billigere, end prisen på pakken i køledisken. Hold derfor godt øje med tilbud på piskefløde, og giv det et forsøg. Det eneste du skal bruge, er nemlig piskefløde og lidt salt.
Er smør meget usundt?
80 gram fedt pr. 100 gram smør – resten er vand. Omkring 2/3 af fedtet i smør er mættet fedt, og smør bidrager derfor betydeligt til indtaget af mættet fedt. Hvis du erstatter smør med planteolier, får du flere flerumættede fedtsyrer, som er godt for din sundhed - og samtidig også godt for klimaet.