Du kan få erstatning, hvis du er blevet forhindret i at arbejde på grund af din skade og derfor har haft et indkomsttab. Erstatningen kaldes tabt arbejdsfortjeneste. Erstatningen beregnes efter din tidligere indkomst og er derfor individuel.
Hvad skal der til for at få erstatning via Patienterstatningen?
Den sygdom kalder vi din grundsygdom. Den er grunden til, at du i første omgang har søgt læge eller fået medicin. Patienterstatningen kan kun tildele erstatning, hvis den sundhedsfaglige behandling er skyld i, at du har fået det værre, end du burde.
Hvornår er man berettiget til erstatning?
Man kan have krav på erstatning, hvis man har lidt et tab. Et tab kan opstå ved at man har mistet en indtægt i form af løn eller omsætning i en virksomhed. Det kan også være en udgift, man har haft på grund af andres adfærd – for eksempel udgifter til vikar eller til sygedagpenge eller noget helt tredje.
Hvad skal der til for at få erstatning?
Erstatning efter offererstatningsloven
Hvis du har været udsat for personskade, fx efter vold, kan du i nogle tilfælde få erstatning fra staten. Du kan normalt kun få erstatning efter offererstatningsloven, hvis du har anmeldt forbrydelsen til politiet inden for 72 timer efter, at forbrydelsen er begået.
Hvornår kan man søge patienterstatning?
Du kan kun få erstatning, hvis dit helbred er blevet værre på grund af den behandling eller medicin, du fik. Du kan ikke få erstatning, fordi du var syg inden behandlingen.
Hvornår kan du få erstatning?
Er jeg berettiget til erstatning?
For at få erstatning efter erstatningsansvarsloven skal din ulykke medføre et varigt mén på mindst 5 procent. Dit mén bliver fastsat ud fra en lægelig vurdering. I Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel kan du finde en vejledende ménprocent for en given skade og dermed beregne størrelsen af din erstatning.
Hvad er forskellen på Patientklagenævnet og Patientstatningen?
Klager over sundhedsfaglig behandling skal indsendes til Styrelsen for Patientklager. Hvis du mener, at du er påført en skade som følge af behandling, undersøgelse eller pleje i sundhedsvæsenet eller som følge af bivirkninger til medicin, kan du søge erstatning. Krav om erstatning skal anmeldes til Patienterstatningen.
Hvor lang tid tager en sag ved Patienterstatningen?
Nogle kan vi behandle hurtigt, mens andre tager længere tid. I gennemsnit tager det lige nu 9 måneder, fra du søger erstatning, til du får en afgørelse.
Hvordan ved jeg om jeg har erstatningskrav?
På Civilstyrelsens hjemmeside kan du også finde Erstatningsnævnets vejledningsfolder om ansøgning om offererstatning. Hvis du har en bistandsadvokat, kan han eller hun hjælpe dig med at opgøre dit erstatningskrav. Politiet kan også hjælpe dig med, hvordan du søger om erstatning.
Hvor meget får man for svie og smerte?
Hvert år fastsættes taksterne for svie og smerte godtgørelse. I 2022 er taksten fastsat til 215 kr. pr. sygedag og maksimum er 83.000 kr.
Hvornår har man varig men?
Et varigt mén kan som udgangspunkt først fastsættes, når den helbredsmæssige tilstand er varig. Det betyder, at tilstanden ikke kan forventes bedret, hverken af sig selv eller ved behandling. Følger af en skade vil ofte først være varige flere måneder efter skaden.
Kan man få erstatning ved sygdom?
Hvis du har været sygemeldt, kan du få erstatning for hver sygedag, du har haft på grund af skaden. Det kaldes godtgørelse for svie og smerte. Beløbet for svie og smerte fastsættes efter loven, og taksten reguleres årligt.
Hvad er en høj mengrad?
Hvornår har man et varigt mén? En varig méngrad vurderes, når méngraden overstiger 5 %. Méngrader op til 20 % fastsættes i specifikke trin som 5, 8, 10 og op til 20 %, mens méngrader over 20 % vurderes med intervaller på 5 %. Den maksimale méngrad er typisk 100 %, men i særlige tilfælde kan den vurderes op til 120 %.
Hvem betaler patienterstatning?
Patienterstatningens drift finansieres af staten, regioner, kommuner og forsikringsselskaber.
Hvornår skal man søge erstatning?
at ansøgning om erstatning er indsendt til Erstatningsnævnet senest 2 år efter, at forbrydelsen er begået (fristen regnes fra endelig dom eller politiets afgørelse om afslutning af straffesagen) og, at du er påført en psykisk eller fysisk personskade.
Kan man få erstatning for smerter?
Du kan få godtgørelse for mén, hvis du opfylder følgende kriterier: De gener og smerter, du har på grund af skaden, er permanente. Du kan altså ikke få godtgørelse som plaster på såret for midlertidigt ubehag eller smerter.
Hvornår kan man få erstatning fra patienterstatningen?
Der må ikke gå mere end 3 år, fra du finder ud af – eller burde have fundet ud af – at du har en skade, til du søger om erstatning. Det betyder, at hvis du i mere end 3 år har haft viden eller mistanke om, at din behandling eller medicin har givet dig en skade, er din sag for gammel.
Hvad er dokumentation for erstatningskrav?
For at få erstatning skal du kunne dokumentere eller sandsynliggøre, at du har haft de beskadigede eller stjålne ting. Du skal også kunne dokumentere, hvornår tingene er købt og til hvilken pris.
Hvem fastsætter mengrad?
Méngraden fastsættes ud fra en lægefaglig vurdering af, hvilke varige helbredsmæssige gener du har fået efter din skade. Såfremt din skade er sket uden for arbejdstiden – og din ulykkesforsikring skal dække – så kan det være, at méngraden skal være højere, før du er berettiget til godtgørelse.
Hvordan beregnes Patienterstatningen?
Erstatningen fastsættes på grundlag af patientens årsløn på skadetidspunktet. Årslønnen ganges med 10 og herefter med erhvervsevnetabsprocenten. Der ydes efter loven ikke erstatning, hvis erhvervsevnetabet er mindre end 15 %.
Kan man få erstatning efter en operation?
Hvem kan få erstatning? Alle kan søge erstatning hos Patienterstatningen, hvis de får en skade, når de bliver behandlet eller køber medicin i Danmark. Skader efter behandling eller brug af medicin kan for eksempel ske: på sygehuset.
Hvornår er en erstatningssag forældet?
Hvornår forældes et erstatningskrav? Hvis man har et erstatningskrav, vil det som udgangspunkt forældes efter 3 år, medmindre forældelsen er blevet afbrudt inden da. Hvis kravet om erstatning er opstået som følge af overtrædelse af en kontrakt, vil fristen beregnes fra tidspunktet for overtrædelsen af kontrakten.
Hvornår kan man klage til patienterstatningen?
Klagefrist. Klagefristen er afhængig af, hvornår Patienterstatningen har truffet den afgørelse, du vil klage over. Vi skal modtage din klage senest 1 måned fra den dag, hvor Patienterstatningen meddelte dig afgørelsen. Du kan i særlige tilfælde få dispensation til at indsende en klage efter denne frist.
Hvad er mine patientrettigheder?
Sundhedsloven beskytter din retssikkerhed, når du bliver behandlet, undersøgt eller plejet i det danske sundhedsvæsen. Dine rettigheder som patient dækker blandt andet informeret samtykke, tavshedspligt, aktindsigt i din journal og retten til at fravælge behandling.
Hvad får man i erstatning for fejlbehandling?
Kompensationen udbetales af hospitalets, lægens eller behandlerens forsikringsselskab. Det er gratis at søge erstatning, men hvis man får erstatning bliver der trukket et egetbidrag på 8.065 kr (2022-niveau).