Statsministerens åbningstale er den mundtlige redegørelse, som statsministeren ifølge Grundlovens § 38 skal afholde, når en ny folketingssamling indledes. Som minimum sker den første tirsdag i oktober, ved Folketingets åbning.
Hvordan foregår Folketingets åbning?
Første punkt på dagsordenen ved det første møde er valg af formand. I reglen er der tale om fredsvalg. Derefter kommer valget af fire næstformænd, der repræsenterer de største politiske partier i tinget. Formanden og de fire næstformænd udgør til sammen tingets ledelse, Folketingets Præsidium.
Hvornår starter folketingsåret?
Et folketingsår er den periode, der normalt begynder med Folketingets åbning den første tirsdag i oktober kl. 12 og afsluttes samme tidspunkt det efterfølgende år.
Er Mette Frederiksen med i Folketinget?
Mette Frederiksen (født 19. november 1977 i Aalborg) er en dansk master i afrikastudier og politiker, der har været folketingsmedlem siden 2001 og Danmarks statsminister siden juni 2019 Hun har desuden været formand for Socialdemokratiet siden juni 2015.
Hvem har siddet længst i Folketinget?
I "i Folketinget"-kolonnen er orlov ikke vist, hvorfor det kan fremstå som om at MF'ere der var på længerevarende orlov uden vederlag, har siddet længere end andre MF'ere med højere anciennitet. Det længstsiddende nuværende medlem er Pia Kjærsgaard, der har siddet i 41 år. Anciennitet (pr.
Sådan starter du en tale
Hvem har siddet længst som statsminister?
Stauning var længst siddende parlamentariske statsminister i sammenlagt 15 år og ni måneder, næstlængst af alle danske regeringschefer siden enevældens afslutning (J.B.S. Estrup sad 19 år og 2 måneder). Christian 10. Christian 10.
Hvad hed Folketinget før?
Folketinget blev sammen med Landstinget etableret ved Junigrundloven af 1849 som Danmarks nye parlament.
Hvornår holder statsministeren åbningstale?
Statsministerens åbningstale er den mundtlige redegørelse, som statsministeren ifølge Grundlovens § 38 skal afholde, når en ny folketingssamling indledes. Som minimum sker den første tirsdag i oktober, ved Folketingets åbning.
Hvornår var der sidst valg i Danmark?
Det forrige folketingsvalg blev afholdt 5. juni 2019, hvor rød blok vandt valget, og Socialdemokratiet derpå dannede Regeringen Mette Frederiksen I med støtte fra partierne Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.
Hvem er Folketingets ældste medlem?
Dermed var Siumut også den yngste folketingsgruppe, mens Sambandsflokkurin var den ældste. Marianne Jelved (født 1943) var Folketingets ældste medlem, mens Bertel Haarder var det længstsiddende medlem (42 år, 3 måneder og 18 dage pr. 1. oktober 2022).
Hvilke partier sidder i regering i dag?
Regeringen Mette Frederiksen II har været Danmarks regering siden 15. december 2022. Den består af ministre fra Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, hvorfor den ofte benævnes SVM-regeringen.
Hvad vil det sige at være løsgænger i Folketinget?
En løsgænger, partiløs eller frigænger er en folkevalgt, der står uden for partierne, dvs. ikke indgår i en partigruppe. Normalt bliver man løsgænger ved at melde sig ud af eller blive ekskluderet fra sit parti i løbet af valgperioden.
Hvor bor Morten Grunwald?
Han levede fra 1965 til sin død sammen med skuespillerinden Lily Weiding, som han blev gift med i 1980, og sammen fik de datteren Tanja Grunwald. I 1994 købte Grunwald og Weiding et hus på Strandvejen i Skodsborg i Nordsjælland for 2,2 mio. kroner med udsigt over Øresund.
Hvor bor Morten Moller Sørensen?
Morten Møller bor i Randers Sø.
Hvad tjener en krematør i Danmark?
Lønniveauet er på ca. 36.000 kr. pr. md.
Hvad får en politimand i løn?
Politibetjent på prøve
28.729,58 kr. (pr. 1. april 2024).
Hvad er de 7 F'er?
Ved indførelsen af Grundloven i 1849 blev en række befolkningsgrupper udelukket fra politisk deltagelse. Disse grupper er blevet kaldt "de syv F'er": fruentimmere, folkehold, fattige, fallenter, fjolser, forbrydere og fremmede.
Hvad er det ældste parti?
De første egentlige partier i Danmark var Det forenede Venstre (stiftet 1870 af venstreorienterede grupperinger med rødder i Bondevennernes Selskab), Højre (stiftet 1881 af Nationale Godsejere, De Nationalliberale og Mellempartiet) og Socialdemokratiet (stiftet i i 1878 som Socialdemokratisk Forbund).
Hvorfor bor kongefamilien ikke på Christiansborg?
Kongefamilien bor i dag på Amalienborg og anvender kun lokalerne på Christiansborg i forbindelse med bl. a. nytårskure, gallamiddage og audienser. Over De Kongelige Repræsentationslokaler, i de lokaler som oprindelig skulle have været regentens private lejlighed, er Statsministeriet placeret.