Hvornår drikker man gløgg? Det er en traditionel juledrik, og dens varme og krydrede karakter gør den perfekt til at nyde i de kolde vintermåneder. Folk i Skandinavien og andre nordlige regioner har drukket gløgg, eller glühwein som det også kaldes, i århundreder for at varme sig og fejre julen.
Hvornår begyndte vi at drikke gløgg?
De tidligste referencer til Glögg stammer helt tilbage fra middelalderen i 1400-tallet, hvor man i tyske egne omkring Rhinen varmede rødvin op og tilsatte krydderier for at drikke den varm. Drikken blev populær og bredte sig blandt andet nordpå til Sverige.
Hvem lærte os at drikke gløgg?
Gløgg blev serveret på tyske slotte
De tidligste historiske referencer til gløgg stammer fra 1400-tallet. Det fortælles, at man på de tyske slotte langs Rhinen fandt på at opvarme rødvin, tilsætte forskellige krydderier og drikke den som glühwein for at holde varmen i de klamme vintermåneder.
Hvornår putter man rosiner og mandler i gløgg?
Lav gløggen helt færdig ved at tilsætte rødvin, mandelsplitter og rosiner. Varm forsigtigt gløggen op, og smag evt. til med mere sukker. Servér rygende varm.
Kan man drikke gløgg koldt?
Gløgg drik
Det er en super lækker og nem drink, der med fordel kan bruges som nedkøling til sommer eller som kold drink efter aftensmaden. Den kan fint fungere som et alkoholfrit alternativ til en drink eller som substitut for en sodavand.
Hvad er den bedste måde at drikke gløgg på?
Kan man varme gløgg op igen?
Når gløggen skal serveres, kan man varme den op igen i en mikroovn, men denne gang uden at koge.
Hvordan varmer man gløgg?
Varm gløggen op ved svag varme i cirka 10 minutter. Gløggen må ikke koge. Lad herefter gløggen stå og trække et par timer. Si gløggen, og lun den før servering.
Hvorfor må gløgg ikke koge?
Nogle vælger også at tilsætte en skive appelsin for en frisk, citrusagtig smag. Det vigtigste er at lade gløggen simre langsomt – den må aldrig koge, da alkoholen vil fordampe, og smagene ikke vil udvikle sig ordentligt.
Hvad lægger man rosiner i blød i til gløgg?
DAGEN FØR: Rosinerne lægges i blød i alkohol (snaps, rom, vodka eller portvin) - det skal lige dække rosinerne. Skold, smut og hak mandlerne groft.
Hvilket land opfandt gløgg?
Fra glühwein til gløgg
Historiske kilder beretter om, at man i Tyskland på slotte langs Rhinen i 1400-tallet fandt på at opvarme vin, tilsætte forskellige krydderier og drikke den varme drik for at holde varmen i de kolde vintermåneder.
Hvad kalder tyskerne deres gløgg-lignende drik?
Gløgg findes rigtig mange steder i Europa. I Danmark kalder vi det gløgg. I Frankrig hedder det Vin Chaud, i Tyskland har de deres Glûhwein og England har deres Mulled Wine. Den version vi har her i Danmark kommer primært fra Tyskland, hvor de første historier om drikken går tilbage til 1400-tallet.
Er gløgg sundt?
Julen er indbegrebet at gløgg, men den krydrede varme drik er på grund af dens høje indhold af sukker, alkohol, rosiner og mandler en heftig cocktail, der ikke kun beruser, men også bugner af fedende kalorier. Spiser du tre æbleskiver til, ender du med at have indtaget omkring 500 kcal.
Hvornår blev gløggen populært i Danmark?
Gløgg og lignende drikke har man kendt i mange hundrede år. Den tyske glühwein opstod således allerede i Middelalderen, senest i 1400-tallet. Men da gløggen kom til Danmark i sidste del af 1940'erne, skyldtes det danskernes store interesse og begejstring for Sverige i tiden umiddelbart efter Besættelsen.
Hvilke lande drikker gløgg?
Gløgg har også en lang tradition, der går tilbage til det gamle Rom. I dag er gløgg en del af adventstiden, især i Skandinavien, Tyskland og Centraleuropa, og den nydes på julemarkeder eller hjemme hos familie og venner.
Er gløgg dansk?
Ordet gløgg kommer fra svensk glögg, oprindelig glödgad (brännvin) 'glødet brændevin', af glödga 'få til at gløde' (om fremstillingsmåden). Gløgg er oprindelig en stimulerende skandinavisk vinterdrik, ligesom glühwein er i Europas alpeområder. I Danmark er gløgg blevet en traditionel juledrik.
Hvem har lært os at drikke gløgg?
Man kunne nemt tro, at traditionen med at drikke gløgg til jul er oldgammel. Men det er faktisk en ny tradition, vi har fået fra vores svenske naboer.
Er det godt at spise rosiner?
Rosiner anses for at være sundt slik, hvilket ikke er helt forkert, da de indeholder gode nærringsstoffer som kalium, C-vitamin og jern, hvor almindeligt slik blot er tomme kalorier. Rosiner er meget energirige, man bør derfor ikke bare spise løs i uanede mængder.
Hvilken rødvin er bedst til gløgg?
Vinen til gløgg
Undgå fadlagrede vine og vine med meget garvesyre. Gode vine til gløgg kunne være en generisk Cotes du Rhone med højt indhold af Grenache eller en syditaliensk Primitivo vin, eller måske en Chilensk Merlot eller Carmenere.
Kan gløgg blive for gammel?
Har du en åbnet flaske tilovers fra sidste år, behøver du ikke at smide den ud. Stærkvinsgløgg kan nemlig klare flere års lagring på grund af dets høje sukker- og alkoholindhold. Med normal vingløgg kan det være værre, men det er ikke farligt. Duft og prøvesmag det inden!
Hvad er den bedste gløgg?
Blossa Gløgg er kåret som markedets bedste gløgg flere år i træk, og det forstår man godt. Smagen er kompleks og harmonisk med varme krydderier som kanel, nelliker og kardemomme. Samtidig har den en behagelig sødme, som ikke bliver overvældende.
Hvor længe skal rosiner ligge i rom?
Fremgangsmåde. Kom rosiner i en skål, og hæld rommen over. Lad det gerne stå og trække natten over eller mindst et par timer.
Kan man opvarme gløgg?
Varm aldrig gløggen til mere end 65 °C. Bliver gløggen varmere fordamper alkoholen og samtidigt karamelliseres sukkeret, hvilket får gløggen til at smage ekstra sød. Undgå rosiner i din gløgg. De søder unødigt gløggen, når de hældes i den varme væske.
Er gløgg og glühwein det samme?
Gløgg vs glühwein, hvad er forskellen? Forskellen på gløgg og glühwein er hovedsageligt, at man tilsætter portvin, snaps eller anden stærk alkohol i gløgg, hvorimod man i Glühwein ikke tilsætter ekstra alkohol. Glühwein er derfor traditionelt set en varm drik med en lavere alkoholprocent end gløgg.
Kan man varme gløgg i mikroovnen?
Har du gløgg til overs kan den sagtens gemmes i køleskab nogle dage. Varm den evt. et glas eller en kop ad gangen i mikroovnen. Du kan også smage flødeskummet til med whisky eller cognac - eller revet appelsinskal.