Kolon bruges til at uddybe noget, man lige har skrevet, f. eks. foran eksempler, forklaringer, opremsninger, citater og replikker. Husk, at du på dansk skal starte med stort begyndelsesbogstav, hvis der er tale om en helsætning, og lille, hvis det, der kommer bagefter, er mindre end en helsætning.
Hvornår laver man kolon?
Kolon er et sætningstegn, der peger fremad. Kolon bruges på dansk foran ordret gengivelse, fx Hun sagde: "Nu går jeg" og foran forklaringer, hvor det ofte svarer til ordet nemlig, fx Desserten var is med frugt: pærer, fersken, melon og mango.
Hvordan bruges kolon og semikolon?
Tegnet bruges til at markere en lille pause inde i en sætning – her har du den største forskel, i forhold til kolon. Du kan bruge semikolon, hvis du vil vise, at her er to helsætninger, som betydningsmæssigt hører tættere sammen, end hvis du havde brugt et punktum mellem dem.
Hvornår bruges semikolon på dansk?
Alt om semikolon på dansk. Vi kan betegne semikolonet som et lille punktum. Det bruges primært til at forbinde hovedsætninger og til at vise, at sætningerne hører særlig tæt sammen.
Hvornår skriver man med stort efter kolon?
(a) Helsætninger
Første ord i helsætninger efter kolon skrives med stort begyndelsesbogstav (som ved tekstbegyndelse mv., jf. § 11.1): Han spurgte om vej til Tivoli: Han kender vist ikke København særlig godt.
Kolon og semikolon
Hvorfor sætter man kolon?
Kolon bruges til at uddybe noget, man lige har skrevet, f. eks. foran eksempler, forklaringer, opremsninger, citater og replikker. Husk, at du på dansk skal starte med stort begyndelsesbogstav, hvis der er tale om en helsætning, og lille, hvis det, der kommer bagefter, er mindre end en helsætning.
Hvornår skal de skrives med stort?
Tiltalepronomenerne I og De skrives med stort begyndelsesbogstav. Det samme gælder bøjningsformerne af De: Dem og Deres. De øvrige tiltalepronomener og bøjningsformer af tiltalepronomener skrives med lille begyndelsesbogstav: du, dig, din, dit, dine, jer, jeres, eder, eders.
Hvornår bruger man anførselstegn?
Anførselstegn kan bruges til at markere titler på bøger, skuespil, digte mv., eller navne på institutioner, bygninger mv., især når man derved kan undgå forveksling med navne på personer, ting eller steder, eller når man med anførselstegnene kan afgrænse lange titler: Harald Herdals bog »Løg« udkom i 1935.
Hvordan ser et kolon ud?
Et kolon er et grammatisk tegn grafisk opbygget med en prik over en anden: ":". Der findes også et bogstav kolon: U+A789 ꞉ modifier letter colon "꞉".
Hvad hedder kolon på engelsk?
Kolon kaldes på engelsk for colon. Kolon bruges før uddybninger af en forestående sætning. Det bruges altså for at anvise at der kommer en uddybning på en sætning, med en ny sætning det kunne eksempelvis være: She had many reasons to leave him: lack of communication, immatureness and his lack of emotional depth.
Er kolon et punktum?
Kolon er et præsentationstegn, der viser fremad i modsætning til punktum, spørgsmålstegn og udråbstegn. Der må kun være ét kolon imellem to punktummer.
Hvornår bruger man tankestreg?
Vi bruger primært tankestreg til at markere indskud og tilføjelser, og det fungerer da som et alternativ til punktum, semikolon eller komma. Tankestreg er længere end bindestreg, og i modsætning til denne er der altid mellemrum omkring tankestregen.
Er der stort bogstav efter semikolon?
Semikolon er et sætningstegn, der afgrænser ret selvstændige, men indholdsmæssigt tæt forbundne udsagn, fx chefen kom for sent; hans tog var forsinket. Efter semikolon skrives lille begyndelsesbogstav.
Hvornår bruger man udråbstegn?
Udråbstegn er tegnet !, der anvendes til angivelse af bl. a. udråb, forundring, ordrer, ønsker, opfordringer og kraftudtryk. På dansk (og de fleste andre sprog) kan udråbstegn i lighed med punktum og spørgsmålstegn markere afslutningen af en sætning.
Er der stort bogstav efter spørgsmålstegn?
Spørgsmålstegn markerer – som punktum – afslutningen på en sætning. Derfor skal der være stort bogstav efter spørgsmålstegn.
Hvordan skriver man klokkeslæt korrekt?
Det er en meget udbredt fejl at skrive "klokkeslet" med e i "slet", men det staves altså "klokkeslæt" med æ af samme grund, som "udslæt" staves med æ. Slæt er nemlig et gammelt ord for slag/at slå.
Hvornår skal der bruges kolon?
Kolon bruges foran en forklaring, eksemplificering eller specificering af et foregående ord eller udtryk: P.G. Holm taler om følgende emne: krisen i dansk landbrug. Nedenstående elever fra afgangsklassen skal til sygeeksamen umiddelbart efter sommerferien: Mikkel, Freja, Lucas, Ida.
Hvornår skal man bruge apostrof?
Du skal bruge apostrof, når du tilføjer endelser på: Forkortelser uden punktum, som ikke udtales som rigtige ord, fx hf'er, wc'et, SF'ere, kg's, sms'e. Taltegn og symboler, fx 13'er, 80'erne, %'s, §'erne, P3's (men trettener, firserne, procents, paragrafferne).
Er der mellemrum mellem tal og procenttegn?
Vi anbefaler mellemrum mellem tallet og procenttegnet: 25 %.
Hvorfor hedder det gåseøjne?
Gåsevin er et udtryk for postevand. Det er ment spøgefuldt og har været i brug på dansk i lang tid, formentlig er det opstået i eller måske før 1600-tallet. Et parallelt udtryk, der også blev brugt i 1800-tallet, var at drikke med gåsen.
Kan man sætte komma efter anførselstegn?
Punktum og komma der afslutter en replik uden spørgsmålstegn eller udråbstegn mv., kan valgfrit sættes foran eller efter anførselstegnet.
Hvad er forskellen på direkte og indirekte tale?
Når du skriver replikker og skriver præcist hvad en af personerne i din historie siger, hedder det direkte tale. Når du ikke skriver direkte hvad han/hun siger, men fortæller om det, hedder det indirekte tale.
Er mormor med stort?
Helt overordnet set skal alle egennavne - det vil sige navne på personer, steder, bygninger, bøger m.v., normalt skrives med stort begyndelsesbogstav.
Er love med stort?
fysiske love, matematiske love
Skrives med lille, fx tyngdeloven, højrehåndsreglen. Hvis der indgår et proprium (navn) i loven, skrives propriet med stort, fx Arkimedes' lov.
Er det i dag eller i dag?
I dag eller idag? Det er nemt at blive i tvivl, for mange skriver det i ét ord. Men i'et udgør en præpositionsforbindelse og skal stå for sig selv. Derfor skrives “i dag” i to ord.