En sikring springer som regel når de bliver overbelastede. Det kan de blive f. eks. fordi der er tilsluttet for mange apparater til sikringsgruppen, eller fordi der er en kortslutning i det elektriske kredsløb.
Hvorfor springer sikringer hele tiden?
Kan sikringer blive dårlige? Hvis du har oplevet at en sikring springer hele tiden eller ofte, og den er varm, er den sandsynligvis gået i stykker på grund af overbelastning. Hvis den er kølig, er den sandsynligvis gået i stykker på grund af alderdom eller kortslutning.
Hvad gør man, når en sikring springer?
Se efter om den lille farvede perle i enden af sikringen er faldet ud. Den falder ud, når sikringen springer. Sluk først for gruppeafbryderen og derefter for alle afbrydere og stikkontakter i den mørkelagte del af boligen. Skift sikringen og tænd for gruppeafbryderen.
Hvorfor slår relæet fra hele tiden?
Hvad er det som får en fejlstrømsafbryder til at blive ved med at slå fra og udløse HPFI relæet gentagne gange? Hvis din fejlstrømsafbryder bliver ved med at slå fra, er det normalt et tegn på, at der er noget galt med dit el-system. Der kan være en kortslutning i et af apparaterne eller et sted i ledningerne.
Hvad gør man ved en sprunget sikring?
Du kan se, at en sikring er sprunget ved at den lille farvede skive i enden af sikringen er faldet ud. Ofte er den rød. Skift sikringen. Hvis strømmen går igen, kan du slukke alle apparater og stikkontakter i den gruppe, der hører til sikringen.
12 ÅRSAGER BILSIKRINGEN BLIVER BÆRET
Hvorfor slår min sikring fra?
Sikring i eltavlen springer/slår fra:
Fejlen skyldes en kortslutning eller en overbelastning i din elinstallation. I første omgang skal du tænke 5 minutter tilbage og tænke på, om du havde en masse elapparater kørende samtidig. Hvis ja, så start med at slukke for nogle af dem.
Hvad gør man ved en kortslutning?
Hvis kortslutningen opstår i et elektrisk apparat, en forlængerledning eller lignende, kan du nøjes med at trække stikket ud af stikkontakten. Under alle omstændigheder er det vigtigt at være varsom og lade være med at røre ved de komponenter, der er udsat for kortslutningen.
Kan et relæ slå fra uden grund?
Du skal vide, at dit HPFI relæ sjældent slår fra uden grund. Der vil som regel være en direkte årsag. Det betyder ikke, at du nødvendigvis skal til at investere i et helt nyt HPFI-relæ. Faktisk virker dit relæ efter hensigten, da det netop har til formål at beskytte dig.
Hvorfor går strømmen hele tiden?
Hvis strømmen kun er gået hos dig
Hvis det er tilfældet, skyldes strømsvigtet typisk en af følgende årsager: afbrydelse af din elmåler. et defekt apparat i husstanden, der har sprunget en sikring. en fejl i din elinstallation, der har fået din HFI-/HPFI-afbryder til at slå automatisk fra.
Hvad sker der ved en kortslutning et sted i huset?
Kortslutning. En kortslutning opstår, når to elektriske ledninger kommer i kontakt med hinanden. Dette kan føre til en øjeblikkelig strømstigning, hvilket kan resultere i en brand eller elektrisk stød. Den bedste måde at undgå kortslutning på, er ved at undgå at placere ledninger i stramme eller besværlige positioner.
Hvordan finder man en kortslutning?
Indstil multimeteret: Sæt multimeteret til modstand (ohm) indstillingen. Test ledninger: Placer multimeterets prober på de to ender af den ledning, du vil teste. En lav modstandsværdi (nær nul) indikerer en kortslutning.
Kan man gå i bad, når strømmen er gået?
Ja. Det allervigtigste råd til alle forbrugere under en strømafbrydelse er undgå at bruge vand, hvis det er muligt. Både fra vandhanen, vand til toiletbesøg, bad osv.
Kan man skifte en sikring uden at slukke for strømmen?
Du må ikke selv udskifte eltavlen
For som privatperson har du ikke adgang til mastesikringerne, så der kan slukkes for strømtilførslen, mens eltavlen udskiftes. Dem er det kun elinstallatøren, som kan komme til.
Hvad skal man gøre, hvis en sikring går?
Tjek om dine sikringer er sprunget
Den falder ud, når du har en sprunget sikring. Sluk først for gruppeafbryderen og derefter for alle afbrydere og stikkontakter i den mørkelagte del af boligen. Skift sikringen og tænd for gruppeafbryderen. Tænd for én kontakt ad gangen i den mørkelagte del af boligen.
Hvorfor slår relæet fra, når det tordner?
En pludselig overspænding i elnettet som følge af et lynnedslag i nærområdet kan medføre, at relæet slår de elektriske installationer fra, selvom der ikke er tale om en egentlig fejlstrøm. Mange har fx oplevet at komme hjem fra ferie til lugten af rådden mad pga. frakoblet køleskab/fryser efter et tordenvejr.
Kan et relæ gå i stykker?
Hvis ikke HPFI-relæet slår fra, er det defekt og skal skiftes. HPFI-relæet kan også risikere at gro fast, hvis ikke det bliver motioneret. Jeg anbefaler, at man motionerer/trykker på testknappen 2 gange om året. Jeg gør det selv, når der er skift fra sommertid til vintertid, og omvendt.
Hvordan tjekker man om en sikring er sprunget?
Sådan tjekker du, om der er sprunget en sikring:
Tjek dine sikringer i gruppetavlen. Hvis den lille farvede "perle" i enden af sikringen er faldet ud, er sikringen sprunget. Sluk for gruppeafbryderen og dernæst alle afbrydere og stikkontakter i den del af huset der mangler strøm.
Hvorfor bliver mine sikringer ved med at springe?
Hvorfor sikringer springer: overspænding, kortslutning, osv.
Overspænding: Dette sker, når der er en pludselig stigning i den elektriske strøm, som øger belastningen på sikringen. Overspændinger kan forårsages af lynnedslag, store apparater, der tændes/slukkes, eller andet udstyr, der trækker betydelig strøm.
Hvad skal man gøre, hvis strømmen går?
Er strømmen gået, er det en god idé at tjekke, om du er den eneste, der ikke har strøm. Hvis dine naboer heller ikke har strøm, kan du ringe til os på telefon 63 17 19 00 og fejlmelde det. Hvis du er den eneste, der ikke har strøm, kan det skyldes en fejl i et af dine elapparater.
Hvad koster det at få skiftet relæ?
Du kan forvente at skulle betale et sted mellem 1.000 og 1.500 kr. inkl. fejlstrømsafbryder, såfremt det er en opgave, der er lige til. Hvis du har en meget gammel eltavle, kan du dog risikere, at det ikke er nok at få skiftet din fejlstrømsafbryder.
Hvordan tjekker man relæer?
Hvordan tester jeg, om mit relæ virker? Et HPFI-relæ bør testes mindst én gang om året, og alle fejlstrømsrelæer skal derfor have en testknap. De er ofte markeret med et "T". Når du trykker på testknappen, åbner du midlertidigt for en fejlstrøm, som tjekker, at relæet slår fra og afbryder strømmen, som det skal.
Hvad er fejlstrøm?
En fejlstrøm kan opstå ved at en person både rører ved en strømførende komponent og samtidigt har forbindelse til jorden fx ved at røre ved en vandhane e.l. En fejlstrøm kan også opstå ved at en strømførende komponent får direkte kontakt til en jordforbindelse.
Hvad gør man, når relæet slår fra?
Gå til den del af huset, hvor sikringen fungerer, og afbryd alle elektriske apparater fra stikkontakterne. Alt, hvad du kan finde, der er forbundet med el, skal trækkes ud. HPFI-relæet skal nu kunne nulstilles. Ring til vores døgnvagt elektriker hvis HPFI-relæet stadig ikke kan slås til..
Kan man bruge toilettet, når strømmen er gået?
Spildevand. Lad så vidt muligt være med at bruge dit toilet eller afløb under en strømafbrydelse. Hæld med andre ord ikke noget i afløbet i vasken eller bruseren og undlad at skylle ud i toilettet. I spildevandssystemet er pumper med til at sikre, at spildevandet flyttes ind til renseanlæggene.
Hvordan opstår en kortslutning?
En kortslutning i el-installation eller kortslutning i stikkontakt opstår, når positive og negative elektriske polariteter rører hinanden, uden at en passende elektrisk enhed er fastgjort i el kredsløbet.