Hvorfor skal jeg bekræfte min identitet på MobilePay?

For at minimere risikoen for misbrug af MobilePay, skal du som bruger logge ind med både MitID og SMS-kode, når du logger på MobilePay på en ny enhed – for eksempel på din tablet. Heldigvis er det meget, meget nemt. Du skal godkende hver gang, du overfører i MobilePay.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Hvorfor skal jeg bekræfte MitID på MobilePay?

Der er udelukkende tale om, at du skal identificere dig med MitID inde i MobilePay'app'en sikre miljø. Selve opdateringen foregår altså nemt og sikkert på denne måde, og der er hverken links til hjemmesider eller andre apps. Husk – hvis du ikke hører noget, så skal du ikke gøre noget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på djurslandsbank.dk

Hvorfor skal jeg identificere mig på MobilePay?

De øgede sikkerhedskrav til online handel og betaling er nu nået til MobilePay. Det betyder, at de MobilePay-brugere, der kun er identificeret med CPR-nummer, skal til at identificere sig med MitID. De næste ugers tid sender MobilePay derfor besked direkte i MobilePay-appen til de brugere, det gælder for.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sparkron.dk

Er det korrekt, at MobilePay skal opdateres?

MobilePay skal opdateres. Derfor advarer Sydøstjyllands Politi om, at man skal være forberedt på mulige svindlere. Den nye opdatering af MobilePay sker i App Store eller Google Play på din telefon. Har du slået automatiske opdateringer til, får du helt automatisk den nye udgave af MobilePay.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tv2ostjylland.dk

Hvad er de nye regler for MobilePay?

Fra 24. marts pålægges et gebyr på 1%, når du sender over 4.000 kr. til den samme person inden for 24 timer. Vi fjerner vi den daglige beløbsgrænse på 10.000 kr. og indfører en ny ugentlig grænse på 100.000 kr. Den årlige beløbsgrænse er stadig på 300.000 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Pengegaver fra MobilePay



Hvad er det nye ved MobilePay?

Du har nu din helt egen unikke QR-kode. Kun til dig. Den er smart, når du for eksempel skal sælge et par sko, du ikke bruger længere – så viser du bare køber din QR-kode, og så kan de overføre, uden at bruge tid på at indtaste dit telefonnummer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Hvornår lukker MobilePay ned?

MobilePay lukker nemlig appen ned fra 1. februar 2023.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på meremobil.dk

Hvorfor er MobilePay ændret?

Til foråret 2024 opdateres MobilePay-appen til et nyt format. Som led i den proces styrkes sikkerheden i appen. Det nye design bliver markant anderledes, og det gælder også måden, man finder rundt på (navigationen). Flere services og informationer vil på sigt være det første, der møder brugerne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aeldresagen.dk

Hvornår nulstilles beløbsgrænsen for MobilePay?

Det betyder, at hvis du fx sender 10.000 kroner klokken 20 i dag, vil du først kunne sende penge igen 24 timer senere – i det her tilfælde i morgen efter klokken 20. Den årlige grænse blev nulstillet for alle brugere d. 12. marts 2024.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Hvorfor beder MobilePay om CPR-nummer?

Mobilepay beder i disse uger alle deres brugere, som kun er identificeret med cpr-nummer, om at opdatere deres oplysninger med brug af NemID eller MitID for at øge sikkerheden. Det oplyser Mobilepays presseansvarlige, Peter Kjærgaard, til TV 2.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagensavis.dk

Kan jeg have 2 MobilePay?

Du kan ikke have flere MobilePay-aftaler med forskellige betalingskort eller bankkonti. Som privat bruger kan du kun have én MobilePay-aftale, hvor du kan tilknytte flere betalingskort og bankkonti.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Er det sikkert at modtage penge via MobilePay?

Dine oplysninger er beskyttet

Dine kortoplysninger kan aldrig læses fra appen. Dine konto og andre personlige oplysninger er beskyttet i MobilePay-appen med din personlige login kode, fingeraftryk eller via ansigtsgenkendelse. Alle overførsler bliver registreret i vores systemer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Kan banken trække penge tilbage fra MobilePay?

Ja. Først skal du dog kontakte din bank for at få dit betalingskort spærret. Hvis der er hævet beløb, du ikke har godkendt, kan du få banken til at tilbageføre pengene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på forbrugerombudsmanden.dk

Hvorfor virker MobilePay ikke?

Hvis du stadig ikke kan finde MobilePay, kan det skyldes, at din telefon har et operativsystem, som vi ikke understøtter (fx Windows). Bemærk at MobilePay ikke fungerer på telefoner, der er jailbreaket/rooted eller hvis der er installeret 'usikre' apps på telefonen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Kan man have MobilePay uden MitID?

MitID er nødvendigt, når du skal oprettes som bruger i MobilePay. Du får sandsynligvis også brug for MitID til at gøre dit kort klar til onlinehandel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Hvem kan hjælpe med MobilePay?

Husk også at få spærret din MobilePay. Du skal blot ringe til os på 70 80 39 00, så hjælper vi dig. Bemærk, at du skal kontakte din bank, hvis du mener, at dit kort er blevet misbrugt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Hvad er den årlige beløbsgrænse på MobilePay?

Ja, når vi indfører gebyret, fjerner vi samtidig de daglige grænser på 10.000 kr. og indfører en ny ugentlig grænse på 100.000 kr. Den årlige beløbsgrænse er stadig på 300.000 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Hvorfor beder MobilePay om MitID?

For at minimere risikoen for misbrug af MobilePay, skal en bruger logge ind med MitID + SMS-kode (heldigvis er det meget, meget nemt), når brugeren logger ind på MobilePay på en ny enhed. Det er relevant for brugere, der benytter MobilePay på forskellige smartphones eller tablets.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Hvordan fungerer den nye MobilePay?

Handler du online, kan du betale med MobilePay ved, at du indtaster dit telefonnummer, hvorefter du modtager en anmodning i MobilePay appen, eller ved at webshoppen sender dig til appen. Når du skal overføre penge til andre MobilePay-brugere, kan du finde dem via telefonnummer eller scanne en QR-kode i modtagerens app.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på taenk.dk

Hvor meget må man overføre på MobilePay?

Med MobilePay kan du betale og overføre op til 10.000 kr. om dagen. Du kan handle på nettet, dele regninger med venner, optjene bonus og meget mere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nykredit.dk

Hvad er nyt i MobilePay?

Den nye app håndterer de samme brugerbehov som den gamle MobilePay-app. Men der vil, som tidligere kommunikeret, alligevel være nye tiltag, blandt andet følgende forandringer: En ny chat-tråd oprettes første gang, man sender penge til en anden. Samtidig samles beskeder, overførsler og anmodninger mellem to personer her.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Hvor kan jeg se beløbsgrænsen for MobilePay?

Du kan overføre op til 10.000 kroner til andre privatpersoner inden for 24 timer – og op til 300.000 kroner inden for 365 dage. For betalinger til virksomheder kan du i løbet af 30 dage betale op til 300.000 kroner. Der er ingen beløbsgrænser, når du betaler med kort i webshops via MobilePay.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spks.dk

Kan ens MobilePay blive lukket?

Har du brug for at blokere din MobilePay-bruger? Hvis du mister din telefon, eller du har mistanke om, at dine brugeroplysninger er faldet i de forkerte hænder, så kan du forhindre misbrug af appen ved at ringe til vores kundesupport.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk

Kan man slette MobilePay og oprette igen?

  1. Slet MobilePay appen og installer den igen.
  2. Åbn MobilePay appen.
  3. Indtast dit CPR-nummer.
  4. Indtast dit nye mobilnummer.
  5. Indtast bekræftelseskoden du modtager på SMS.
  6. Bekræft at du er ok med, at dit nye nummer bliver vist til personer og virksomheder du tidligere har overført eller betalt til.
  7. Godkend med MitID.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mobilepay.dk