Hvorfor hedder det norske klejner?

Om norske klejner stammer fra Norge, er svært at finde ud af. Sandsynligvis gør de det ikke. Som en norsk kok bosiddende i Danmark sagde: "Det var nok bare en smart bager, der manglede et navn til sit bagværk". Men i Danmark kalder vi de store bløde klejner for norske klejner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Hvorfor hedder det en norsk klejne?

Ovnen gav mulighed for at bage kager, men klejner blev ikke fortrængt af de nye småkager. Norske klejner er betegnelsen på store bløde klejner af gærdej dekoreret med citronglasur. Navnet kommer fra det plattyske kleinet (dvs. klein, lille)..

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvor stammer ordet klejner fra?

Ordet klejne stammer fra det plattyske ord kleinet, der er meget lig det tyske ord for lille, klein 👍. Klejner fandtes helt tilbage i Middelalderens køkken. De små kager blev oprindeligt kogt i usaltet fedt og ikke palmin (oprenset kokosolie), som anvendes i dag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på facebook.com

Hvad er forskellen på danske og norske klejner?

Forskellen på almindelige og norske klejner er, at den traditionelle klejne laves på en typisk småkagedej. Den norske klejne består af en gærdej, hvilket gør den sprød udenpå og blød indeni.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scanpan.eu

Hvorfor hedder klejner klejner?

Klejnen er ældst. Den har været kendt siden middelalderen, og dens navn kommer af det tyske 'kleinet', der betyder lille. Pebernødderne kan spores tilbage til 1500-1600-årene og er dermed næstældst.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Norske klejner med citron glasur - Lækker og nem opskrift



Er klejner dansk?

Der er et par kager på listen: gode råd og klejner,” fortæller Bettina Buhl, madhistoriker og museumsinspektør hos Det Grønne Museum. Klejnen er ikke dansk, men blev udbredt i det meste af Europa og især i Norden, fordi man havde de grundlæggende ingredienser og kogeteknikken til rådighed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristeligt-dagblad.dk

Hvorfor hedder jødekager jødekager?

Jødekager er en af de klassiske julesmåkager, som bages hvert år i mange hjem. Kagerne og navnet har oprindelse i de jødiske bagerier i 1700-tallet. De jødiske bagere bagte kager med eksotiske krydderier, som gav danskerne nye smagsoplevelser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Kan norske klejner koges i olie?

Norske klejner er lavet på en gærdej og minder faktisk mere om donuts end de traditionelle småkage klejner. Klejnerne bages ikke i ovn som de fleste kager, men koges derimod i olie eller palmin.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på oetker.dk

Hvorfor hedder det at koge klejner?

- Historisk set koger vi klejner, fordi vi kogte alting over det åbne ildsted, inden vi i løbet af1800-tallet fik støbejernskomfurerne med mindre ovne ind i hjemmene, siger Anja Jørgensen, der er museumsinspektør på Frilandsmuseet, til TV 2 Kosmopol.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tv2kosmopol.dk

Er der æg i klejner?

Dej til klejner

Bland sigtet hvedemel, hjortetaksalt, kardemomme og sukker sammen med revet citronskal. Tilsæt smør, og rør det sammen med æg og fløde. Ælt dejen godt igennem, og lad den hvile 1 time i køleskabet. Dejen kan med fordel æltes på en køkkenmaskine.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på oetker.dk

Hvem opfandt klejnen?

»Vi siger populært, at klejnen tilhører middelalderens køkken. Det tidligste belæg for klejnens eksistens i en dansk sammenhæng er fortegnelsen over biskop Hans Brasks madordning fra begyndelsen af 1500-tallet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Er svinefedt det samme som palmin?

Palmin eller svinefedt til klejner

Jeg synes svinefedt gør klejnerne lidt mere sprøde, og selvom det godt kan lugte lidt af stegt gris når man koger klejner i svinefedt, så smager de altså ikke af gris efterfølgende. Desuden er svinefedtet billigere end palminen, men du kan altså bruge begge dele.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på madensverden.dk

Kan man koge klejner i rapsolie?

En smagsneutral olie kan være en rapsolie eller solsikkeolie, som de fleste har stående derhjemme. Du kan tjekke, om din palmin eller olie er varm nok til at koge klejner på en meget simpel måde. Du skal bare tage et træspyd og stikke det i olien. Hvis det syder rundt om træspyddet, er det klar.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på frederikkewaerens.dk

Hvorfor hedder det en pebernød?

I gamle dage betød at pebre ikke nødvendigvis at drysse peber i dejen, men derimod at krydre. "Peber" i navnet pebernødder dækker altså over, at kagerne er krydrede. De kunne derfor lige så godt hedde "krydderkager" eller "kanelkager", som der blandt andet krydres med.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på opskrifter.coop.dk

Hvor stammer ordet klejne fra?

Ordet klejne er kendt på dansk grund fra 1500-tallet i formen klei- net – vistnok tidligst anvendt af Hans Tausen og formentlig med betyd- ningen “småkage”. Det antages, at ordet er indlånt fra middelnedertysk kleinet eller klenet, der ganske vist ikke kendes i betydningen “en kage”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tidsskrift.dk

Kan man bruge palmin flere gange?

Palminen kan hældes igennem en sigte efter brug og opbevares på køl, så den kan anvendes flere gange.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spisbedre.dk

Er norske klejner fra Norge?

Norske klejner er, på trods af navnet, ikke fra Norge. Klejnen burde faktisk hedde ”danske klejner”, da den faktisk ikke kan findes længere nord på. Nogle steder kaldes norske klejner for ”bondeklejner”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spisbedre.dk

Er der svinefedt i klejner?

Oprindeligt brugte man svinefedt til kogning af klejner, men mange bruger også palmin. Palmin er bleget og renset kokosolie, som stammer fra kokospalmen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spisbedre.dk

Hvad gør hjortetaksalt i klejner?

Hjortetaksalt er et kemisk salt som ved opvarmning spaltes i to gasarter, ammoniak og kuldioxid. Spaltningen får dejen til at hæve kraftigt. På grund af den lidt skrappe lugt bruges hjortetaksalt kun til fladt bagværk med en stor overflade, såsom klejner, vaniljekranse, og lagkagebunde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på oetker.dk

Kan man lave klejner i en airfryer?

Pensl klejnerne med smeltet 25 g smør på begge sider. Forvarm airfryeren til 180°C. Læg klejnerne i kurven uden at overlappe og bag i 5-6 minutter, til de er gyldne og sprøde. Drys klejnerne med flormelis, perlesukker eller pynt dem med smeltet chokolade, hvis du ønsker en ekstra luksuriøs version.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på airfryerkogebogen.dk

Kan man fryse norske klejner?

De norske klejner smager naturligvis allerbedst, når de er nykogte. De egner sig ikke til at gemme i en dåse. Så er det meget bedre at fryse dem og derefter lune klejnerne. Du kan komme en dråbe eller to gul pastafarve i glasuren, hvis du vil have dem til at ligne de norske klejner fra bageren.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Er der mælk i klejner?

Sådan laver du hjemmelavet klejner:

Hvedemel og smør smuldres sammen. Sukker, citronskal og kardemomme røres i. Tilsæt æg og mælk og ælt dejen godt sammen. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cathrinebrandt.dk

Hvorfor må man ikke sige jødekager?

Og måske forsvinder ordet jødekage helt fra det danske sprog, spår Dansk Sprognævn. Grunden er, at kagen nu er blevet politisk ukorrekt - nogle muslimske børn vil simpelthen ikke spise den. - Det er ikke utænkeligt, at jødekagen på sigt vil få et nyt navn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bt.dk

Hvad hedder jødekager på engelsk?

Jødekager, also known as Joedekager (meaning "Jewish cookie" in Danish), is a popular cookie of Danish Jewish origin. The cookie originated in the Danish Jewish community in Denmark starting in the 18th century, though the current version dates back to 1856.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på en.wikipedia.org

Hvorfor hedder det finskbrød?

Hvorfor hedder det finskbrød? Finskbrød eller finsk brød. Ja, man skulle jo næsten tro, at denne småkage måtte have noget med Finland at gøre. Men det viser sig altså, at de blev introduceret i de danske kogebøger i 1900-tallet, og menes at være en dansk opfindelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på juliebruun.com