Byen Vejle med dens bakkerige skove og idyl- liske fjord, de bølgende marker, de vidtstrakte enge, kær og heder dæk- kede fuldt ud tidens romantiske na- turopfattelse. Selve navnet »Kongens Kær« har sin oprindelse fra kongens nærlig- gende borg, Rosborg, der blev over- taget af kong Valdemar Atterdag (1340-1375).
Hvorfor hedder det Vejle?
Vejle betyder vadested. Det blev navnet for den bebyggelse, som blev anlagt på en holm midt i Vejle Ådal, hvor Grejs Å optages i Vejle Å, umiddelbart før den løber i fjorden. Sydsiden af holmen omkring Søndergade blev først bebygget, senere bredte byen sig mod nord.
Hvor langt er der rundt om Kongens Kær?
Vandreruter omkring Kongens Kær
Du kan gå en tur på 8 km rundt om Kongens Kær og Knabberup Sø.
Kan man gå langs Vejle Fjord?
Kyst til Kyst-ruten
Hele Turen er på ca. 130 km, og der er langs hele ruten mulighed for overnatning på primitive lejrpladser med bålplads, vand og das. Parkeringspladser tæt på ruten gør det også muligt at gå mindre strækninger. Ta' børnene med og få en unik naturoplevelse i Danmark.
Hvor langt er der rundt om Kronborg?
Tjek denne 2,9-km loop-rute nær Helsingør, Region Hovedstaden. Den anses generelt for at være en let rute og tager i gennemsnit 35 min.
Havørn Knarand og Pibeand - Wildlife ved Kongens Kær 2023
Hvorfor hedder det tappernøje?
Tappernøje fik efter sigende sit navn, fordi en kromutter var nærig (nøje) med ølskænkningen. Men hvad med København, Aarhus, Aalborg, Odense, Vejle, Esbjerg, Frederiksberg, Randers, Viborg, Silkeborg og Køge? Hvor kommer deres navne fra? Få svarene i det her frikvarter.
Hvad betyder Esbjerg?
Esbjerg. Der er lidt debat om, hvordan fiskeribyen på vestkysten fik sit navn. I 1500-tallet hed byen 'Eysberg'. 'Eys'-delen menes at komme af 'ese', som betyder at 'forsyne fiskekrog med madding' ifølge Bent Jørgensen fra Københavns Universitets Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.
Hvad betyder Køge?
Navnet "Køge" stammer formentlig fra ordet kjuk, der betyder "klump" i betydningen "stedet ved åsen" (Køge Ås).
Hvad betyder Fyn?
Navnet er identisk med ordet føn som betyder 'blødt hår', 'dun' eller 'fnug' og er beslægtet med verbet at fyge. Samme ord findes i forleddet i stednavnet Føns på Vestfyn. Muligvis har navnet Fyn oprindeligt kun været navnet på dette område, i betydningen "Det vindomsuste område".
Hvad betyder bøl i bynavne?
-Bølle er en endelse i danske stednavne. Ordet er beslægtet med verbet at bo. Endelsen betegner bebyggelse, oftest 'landsby', sjældnere 'enkeltgård'.
Hvorfor hedder byen tarm tarm?
Tarm var tidligere et almindeligt udtryk for et indsnævret stykke, eksempelvis en gang, og byen Tarm lå oprindeligt på en smal landtange. Røved er sammensat af ordene ræv og høj. Og navnet Bøvl kommer af ordet bøgel, der betyder bue eller bøjning.
Hvorfor hedder det sengeløse?
Sengeløse
»Endelsen 'løse' betyder oprindeligt lysning. I middelalderen blev 'løse' dog anvendt spottende i flere sammenhænge. For eksempel var Sengeløse et sted, hvor beboerne ikke havde senge. Der findes også Særkeløse, hvor beboerne havde ry for at være så fattige, at de ikke havde tøj på kroppen (særk = skjorte).
Hvorfor hedder det Zetland?
Navnet, som er betegnelsen for en hybrid mellem en zebra og en shetlandspony, valgtes, fordi Zetland betragter sig selv som et hybridmedie. Ida Ebbensgaard har været chefredaktør siden oktober 2021, hvor hun overtog efter Lea Korsgaard, som nu er arbejdende bestyrelsesformand.
Hvad kalder man Fyn?
Fyn {egennavn}
Funen {egen.}
Hvorfor hedder det Vejlerne?
En vejle er et kystnært vådområde. Navnet forekommer som stednavn flere steder i landet. Mest kendt er nok Vejlerne i Region Nordjylland.
Er Vejle Danmarks 5 største by?
Ifølge kommunens egne månedlige befolkningstal gik Vejle ud af september 2019 med et indbyggertal på 115.645. Det betyder at Vejle overhaler Esbjerg som Danmarks 5. største kommune. Tallene fra 2020-2025 er fremskrivninger.
Hvad er Danmarks mærkeligste bynavn?
På en køretur gennem det danske landskab kommer man forbi en hel del morsomme og mærkværdige bynavne. Nær Ringkøbing Fjord i Vestjylland ligger Lem. Ved den sønderjyske grænse til Tyskland har vi Sæd, og andre steder i landet har byerne pudseløjerlige navne som Helved, Røved og Hørmested.
Hvad betyder strup i bynavne?
-rup, -(s)trup, -drup er efterled i danske bebyggelsesnavne, som er udviklet af -torp. Navne med dette efterled er meget almindeligt forekommende over hele landet og betegner ofte relativt små bebyggelser. I nyere stednavnedannelser kan -rup være brugt som et selvstændigt efterled i analogi med de ægte torp-navne, jf.
Hvorfor hedder det Benløse?
Før kommunalreformen i 1970 var Benløse en kommune indtil 31. marts 1970, som landsbyen Benløse havde givet navn til. Den ældste del af Benløse omkring kirken og gadekæret med de to tidligere skoler omkring kaldes for Gammel Benløse.
Hvad betyder balle i stednavne?
-balle er en endelse, der har to forskellige betydninger i danske stednavne. Den ældste betydning er 'jævnt stigende forhøjning, bakke'. Navnetypen findes i stort set hele Danmark, men der er særlig mange i Østjylland.
Hvad betyder slev i bynavne?
Mange stednavne ender på -lev, (eller -s-lev, og -löv). Endelsen kommer af oldnordisk leif = arv, ejendom, enke. Det bruges altså i betydningen "-arv", en form for "-len", eller "-efterladenskab".
Hvad er det længste bynavn i Danmark?
"[Skt.] Marias kirke i sænkningen ved den hvide hassel nær en stærk hvirvelstrøm og [Skt.] Tysilios kirke nær den røde hule". Sådan udtales den lange version af bynavnet: Llan-'vair pul-guin-'gil go-ger-'öch uörn-'drob ull-'llant tö-'si-li-o go-go-'goch.
Hvad betyder rød i bynavne?
Orddelen -rød forekommer som efterled i danske stednavne og er, som navne på -holt, især udbredt i gamle nordsjællandske skovområder. Der er tale om samme efterled som -rud (almindelig form på Fyn) og -rod (almindelig form i Jylland), der i østsjællandsk dialekt blev til -rød.
Hvorfor hedder alt bølle på Langeland?
Langelands 15 bøller
I dag er antallet af sogne forøget til 17, en del møller er desværre forsvundet, men de 15 langelandske bøller er bestået. Ordet “bølle” kommer fra det jyske “bøl” - en velkendt endelse i danske stednavne. Ordet er beslægtet med verbet at bo og ordet betegner bebyggelse eller landsby.