Navnet Jylland går tilbage til 890 til oldengelsk Gotland, 1075 Iutland, af folkebetegnelsen jyde, oprindeligt 'mand'. Historisk betegner Nørrejylland området nord for Kongeåen. Syd herfor strakte Sønderjylland (hertugdømmet Slesvig) sig til Ejderen.
Hvorfor hedder det Jylland og ikke Jylland?
Forleddet i navnet på den jyske halvø er dannet af folkenavnet jyder, og efterleddet er ordet land. Navnet kan derfor forstås som jydernes landområde.
Er Als en del af Jylland?
Als (tysk: Alsen) er en ø beliggende øst for Jylland med et areal på 321 km², 165 km i omkreds. Øens har et indbyggertal på 49.452, hvoraf de 28.277 (2024) bor i Sønderborg som er den største by, men som er delt af Alssund, dog med den største del af bebyggelsen på Als-siden. Sønderborg Kommune.
Hvorfor siger man det mørke Jylland?
i udtrykket 'det mørke Jylland'. Klicheen stammer helt tilbage fra Henry Morton Stanleys Through the Dark Continent (om hans opdagelsesrejser i Afrika, red.): Det uciviliserede, provinsen, det ikke-urbane er tæt forbundet med mørke som noget negativt og kulturelt tilbagestående. «
Hvorfor er Jylland ikke en ø?
Jylland er en halvø, der udgør den vestlige del af Danmark og den eneste del af Danmark, der er landfast med det europæiske kontinent. Den danske del af Jylland omfatter 29.777 km² og udgør dermed omkring 2/3 af det samlede danske areal. Fra Skagen i nord til grænsen ved Padborg i syd er der 337 kilometer.
Nikolaj Stokholm gør grin med den fede ko Connie | Nyt fra Jylland
Hvorfor hedder det Lolland?
Navnet Lolland nævnes i 800-t. som det oldengelske Læland, 1231 Laland, af gammeldansk la 'rende ved kysten' og land 'landområde'. Lolland er forbundet med Falster ved Guldborgsundtunnelen og broer ved Guldborg og Nykøbing.
Hvad hedder næsen i Jylland?
Helgenæs ligger i bunden af Djursland – et stykke fra hovedvejene og lige uden for Nationalpark Mols Bjerge. Kigger man på et Danmarkskort, ligner halvøen lidt en snotklat, som løber ud af “næsen” af Jylland.
Hvorfor siger man rundtenom?
En rundtenom (ofte udtalt med stumt "e" i midten) er en hel skive rugbrød. Ordet er en sammentrækning af "rundt omkring", idet skiven er skåret "rundt omkring" hele brødet. Tidligere har ordet haft mange andre betydninger, fx en rundtur til hest eller til fods, en svingom på dansegulvet eller en omgang øl på kroen.
Hvad kendetegner Jylland?
Jylland, landsdelen mellem Vesterhavet og Kattegat-Lillebælt, der strækker sig fra Skagen Odde til den 68 km lange dansk-tyske grænse; 2.599.104 indb. (2016). Med tilliggende øer er arealet 29.776 km2, ca. 2/3 af Danmarks samlede areal. Lidt under halvdelen af den danske befolkning bor i Jylland.
Hvad er en rundtenom rugbrød?
Ifølge Den Danske Ordbog er en rundtenom en hel skive rugbrød, og ordet er en substantivering af det lidt ældre adverbium rundten om, der på mere moderne dansk ville hedde rundt omkring. Ordet betyder således egentlig, at der er skåret rundt omkring hele brødet.
Er Sønderjylland en del af Jylland?
Sammen med de sønderjyske landsdele kaldes hele den sydlige del af Jylland for Syd- og Sønderjylland. "Sønderjylland" dækker derimod udelukkende det meste af det tidligere Sønderjyllands Amt og fra ældre tid også Sydslesvig ned til Ejderen.
Hvorfor hedder ALS ALS?
Amyotrofisk lateral sklerose (ALS), der også kaldes Gehrigs sygdom efter navnet på en amerikansk baseballspiller, som var det første konstaterede offer for denne patologi, er en degenerativ og gradvist tiltagende sygdom, der rammer nervesystemet.
Hvad hedder havet ved Sønderborg?
Alssund er et 8 km langt, ca. 500 meter bredt og 8-10 meter dybt sund mellem Als og den jyske halvø Sundeved. Sundet forløber Fra Sønderborg Bugt til Als Fjord. Ved Sønderborg fører broerne Kong Christian den X's Bro og Alssundbroen trafikken over sundet fra Jylland til Als.
Hvorfor hedder det ikke Grønland?
Lande og øer
Svar: Sagen er speget. I dag er hovedreglen, at man bruger “i” foran navne på lande og verdensdele og “på” foran navne på mindre øer og halvøer. Det hedder derfor: “i Australien, “i New Zealand”, “i Cuba”, “i Island” og “i Irland”.
Hvorfor hedder det Fyn?
Navnet er identisk med ordet føn som betyder 'blødt hår', 'dun' eller 'fnug' og er beslægtet med verbet at fyge. Samme ord findes i forleddet i stednavnet Føns på Vestfyn. Muligvis har navnet Fyn oprindeligt kun været navnet på dette område, i betydningen "Det vindomsuste område".
Hvorfor hedder det Denmark?
Det nævnes første gang i Danmark på runestenen Lille Jellingsten i ca. 950 i genitiv tanmarkaR, forleddet er folkenavnet daner, efterleddet mark i en ældre betydning 'grænseskov, grænseområde', enten sigtende til grænsen mod sakserne i syd som oftest antaget eller til grænsen til Småland i Sverige i nordøst.
Er Nørrejyske Ø en del af Jylland?
Den Nørrejyske Ø, også kaldet Vendsyssel-Thy; landet nord for Limfjorden, dvs. Thy, Hanherred og Vendsyssel; 4686 km2, 300 177 indb. (2011). Øen er en del af Jylland og er Danmarks næststørste (efter Sjælland).
Hvilket sprog taler man i Jylland?
Jysk består af de dialekter, man traditionelt har talt i Jylland, herunder også Sydslesvig. Man skelner overordnet mellem nørrejysk og sønderjysk. For nørrejysk skelner man endvidere mellem vest- og østjysk, eller mellem vest-, øst- og nordjysk.
Hvorfor hedder det et halvt rugbrød?
Nu blev en rundtenom betegnelsen for en hel skive i modsætning til en gennemskåret skive, der var det almindeligste i tidens madpakker. Herfra stammer også udtryk som »et par halve stykker« om smørrebrød, der jo normalt blev lavet på en gennemskåret skive rugbrød.
Hvorfor siger man på beløbet?
Den sproglige tendens går altså i retning af en sproglig minimalisme hvor man går ud fra at man betaler med dankort på beløbet, medmindre man siger andet. Dette resultat støttes også af hvor mange og hvem der slet ikke siger noget når de får præsenteret beløbet af ekspedien ten, som vi skal se nærmere på nedenfor.
Hvorfor hedder det Djursland?
Djursland betyder 'området omkring Diursa', kendes ca. 1200 som Dyursa 'åen hvor mange dyr holder til', ældre navn på Grenåen. Halvøens eksistens skyldes formodentlig de højtliggende kalklag der er skudt op ved forskydninger langs brudlinjer i undergrunden.
Hvad hedder intetkøn?
Intetkøn eller neutrum er et grammatisk køn. I dansk (og svensk og hollandsk) grammatik findes der to køn: fælleskøn (utrum) f. eks. "en hund" og intetkøn eller enkeltkøn (neutrum) f.
Hvad er en peninsula?
Peninsula, (af lat. pene- + insula ø), halvø.
Hvorfor hedder det Kattesundet?
Kattesundet er et gadenavn, der findes i flere nordeuropæiske byer. Oprindelse til navnet er uvis, men det kan skyldes, at der her var et snævert farvand mellem stranden og én af holmene udenfor. Kattesundet kan også være navnet på en del af den voldgrav, der omgav byen i middelalderen.