Hvordan skal timian passes?

Uanset om du sår frø eller planter fuldvoksne planter, skal du sørge for at plante på en solrig placering med gode læforhold. Timian trives bedst i en let og porøs jord, som gerne må være næringsfattig, tør og kalkholdig. Er jorden tung og leret, bør du blande den op med sand, grus og spagnum.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantorama.dk

Hvornår skal timian klippes ned?

Timian og lavendel skal derimod beskæres om foråret: Lavendel klippes helt ned, og timian klippes tilbage sådan, så man bevarer nogle grønne blade på stilkene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskars.dk

Hvor ofte skal man vande timian?

Hvis du passe timian indendørs, skal den placeres i en vindueskarm, der får masser af sol. Derudover skal den også gerne vandes regelmæssigt om sommeren med en sprayflaske for at undgå overvanding. Om vinteren kan du blot se efter plantens behov. Her kan du spraye den let, hvis den øverste del af jorden er tør.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bernhardtpetersen.dk

Hvordan passer man timian?

Pasning af timian

Hvert år skal du klippe timianen ned, så den ikke forvedder sig, altså bliver for træagtig. Du skal klippe ned til det grønne, men må ikke klippe i selve den træagtige del af planten. Timian kan klare at stå det samme sted i tre til fire år. Når de er gået, bør du derfor klippe planten ned.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på havehandel.dk

Hvordan holder man liv i timian?

Krydderurter som basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Stil krydderurterne i det køligste og lyseste vindue om vinteren – helst uden en radiator under. Om vinteren lider de fleste planter af lysmangel, men det hjælper, hvis temperaturen bliver sænket.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bolius.dk

Timian - tips til å dyrke selvHvorfor dør min timian?

Især basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Vinteren kan være hård ved krydderurterne, da de ikke får så meget naturligt lys i den mørke årstid. Her kan en lavere temperatur hjælpe på lysmanglen, så sæt dem i det køligste og lyseste vindue.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på houzz.dk

Hvor meget sol skal timian have?

Timian kan dyrkes i de fleste jordtyper, så længe jorden er godt drænet. Det er dog vigtigt at vælge det rigtige sted til din timianplante, da den trives bedst i fuld sol. Find derfor et sted i haven, hvor timianen vil få mindst 6 timer med direkte sollys hver dag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på haveglad.dk

Er timian flerårig?

Timian er en staude, der fungerer godt som bunddække hele året. Du kan anvende timian mellem andre planter, som f. eks. forårsløg, eller du kan ligefrem etablere en plæne af krybende, lavtvoksende timian-arter, der udgør en smuk og velduftende plante-mosaik .

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantecenterfyn.dk

Kan man spise timian der er gået i blomst?

Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Kan timian stå i skygge?

Timian er en solelskende plante, og den skal derfor helst placeres i fuld sol. Til gengæld kræver den ingen vanding eller gødning, og den er ekstremt hårdfør – faktisk regnes timian mellem de mest hårdføre krydderurter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantorama.dk

Er timian Vinterhårdfør?

Timian, Thymus, er vinterhårdfør og beholder bladene, så man kan høste vinteren igennem.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på isabellas.dk

Hvordan ser frisk timian ud?

Almindelig timian

Bladene er elipseformede, stærkt grønne og prikkede af kirtelhår. Timian får mørklilla, hvide eller rosa små læbeblomster, der sidder tæt sammen i klaser og bærer to slags blomster, hvoraf de tvekønnede blomster er større end de hunlige. Timian har en særlig behagelig duft, der tiltrækker bier.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på havenyt.dk

Hvornår blomstrer timian?

Timian blomstrer i maj og frem til oktober måned. Krybende timian 'Coccineus' er en smuk timian-art, der kendetegnes ved små mørkegrønne blade og purpurfarvede tætsiddende blomster.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantecenterfyn.dk

Kan timian og rosmarin plantes sammen?

Timian passer også godt sammen med alle krydderurter som for eksempel oregano, rosmarin og basilikum.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på haveglad.dk

Hvordan plukker man frisk timian?

Carsten Kyster
  1. Frys. Det er tit både besværligt og tidskrævende at nippe de små timianblade af de friske grene. ...
  2. Rulle og nulre. Tag posen ud af fryseren og skiftevis nulr og rul posen mellem dine hænder. ...
  3. Ryste, ryste. Efter få sekunder har du frigjort bladene fra stilkene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Hvorfor dør mine krydderurter?

Krydderurter skal vandes regelmæssigt, men uden at overvande (derfor god ide med leccakugler i bunden af potterne). Jo varmere omgivelserne er, des mere vand har planterne behov for. På solrige dage kan det være nødvendigt at vande to gange dagligt, så de sarte spirer ikke tørrer ud og dør.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på majspassion.dk

Er timian te sundt?

Timian er fantastisk til at stimulere immunsystemet; hjælper med at bekæmpe øre-, næse-, -hals og vejrtrækningsproblemer og bekæmpe influenza. Den har enestående antibakterielle, antivirale og antiseptiske egenskaber.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kitchenaid.dk

Kan man spise stilken på timian?

De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gocook.dk

Kan man fryse frisk timian?

Opbevaring. Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på madpyramiden.dk

Hvad er timian godt for?

Timian kan give øget energi, og er rig på C-vitamin, kalium og jern. Det har været brugt som lægeplante i årtusinder og har en meget kraftig antiseptisk effekt. Forskning viser også at den har et stort indhold af thymol som har en bakterie- og svampehæmmende effekt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på feetmezone.dk

Hvad symboliserer timian?

Den mest gængse art herhjemme stammer oprindeligt fra Grækenland, hvor den populære krydderurt havde adskillige anvendelser uden for køkkenet. For de gamle grækere var timian først og fremmest et symbol på elegance og stil, men urten blev også brugt i medicin, til massager og badeolier og som røgelse i hellige templer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legro.dk

Er rosmarin Vinterhårdfør?

Kan rosmarin tåle frost? Rosmarin er en hårdfør plante, der kan tåle let frost ned til ca. -5°C i kortere perioder. Hvis temperaturen forbliver under frysepunktet i længere tid, kan rosmarin dog tage skade, især hvis planten er udsat for vind og tøbrud.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på haveglad.dk

Hvilket land kommer timian fra?

Timian (Thymus vulgaris) er en af de ældste krydderurter, der kendes til. Oprindeligt stammer den 30 centimeter høje plante fra Sydeuropa, men dyrkes overalt i verden – også herhjemme, hvor den i mange haver er fast bestanddel blandt krydderurterne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natur-drogeriet.dk

Er krybende timian stedsegrøn?

Et bunddække af 'Krybende Timian' er delvist stedsegrøn og har et væld af ganske små mørkegrønne blade. 'Krybende Timian' udvikler sig til et 5-10 cm. Højt bunddække. Trives i sol og halvskygge, og ikke i våd jord.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på plantecenterfyn.dk

Hvordan fryser man timian?

Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at hakke krydderurterne, før du fryser dem ned.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på oekologihaven.dk