- Kraftige ældre rødvine: 16-18 °C.
- Lette friske og unge rødvine: 12-14 °C.
- Tunge kraftige og tørre hvidvine: 10-12 °C.
- Lette og frugtige hvidvine: 6-10 °C.
- Mousserende vine og champagne: 6-8 °C.
- Søde hvidvine: 6-8 °C.
Hvordan serverer man rødvin?
Servering af rødvin
De fleste rødvine skal serveres ved mellem 12 og helt op til 21 grader. De lysere rødvine ligger til den lave side og smager bedst ved 12-17 grader. Her gælder det, at jo mere frugtige i smagen rødvinen er, jo varmere kan de tåle at blive.
Hvilke snacks er gode til vin?
- Oliventapenade og lækre pestoer.
- Saltmandler.
- Trøffelsmør (smør rørt med trøffelsalt)
- Lakseruller og kanapéer med rejer (til hvidvinene)
- Hummus med tyrkisk pitabrød.
- Parmaskinke, Bresaola, Milano salami, små italienske pølser.
- Vildsvinepaté og andre gode sager fra din lokale slagter.
Hvor koldt skal et vinkøleskab være?
Et vinkøleskab bør stå på 12-14 grader, alt efter hvilke vin der primært ønskes opbevaret deri. Ved opbevaring af hvidvin kan temperaturen med fordel være lidt lavere, hvor anbefalingen er omkring 10-12 grader. Hvis der både opbevares rød- og hvidvin kan 12 grader være ideelt.
Hvordan skal portvin serveres?
- Ruby og Vintage Port: Serveres gerne afkølet, men ikke direkte fra køleskabet. Tag dem ud lidt før, så de er ca. 12 grader.
- Tawny Port: let afkølet, dvs. ca. 16 grader (på køl i ca. 20 min).
- Andre dessertvine: gerne afkølet. Tag dem ud af køleskabet nogle minutter før servering.
Lær hvordan du serverer vin for gæsten
Hvor hurtigt skal portvin drikkes efter åbning?
Holdbarheden kommer an på typen af portvin. Har du åbnet en Vintage portvin bør du drikke den med det samme og højst i løbet af et par dage. De røde portvine (og rosé) skal generelt drikkes indenfor en uge, mens Tawny og hvid portvin sagtens holde længere tid på køl.
Hvad er forskellen på ruby og tawny portvin?
Der findes flere stilarter af portvin, men de to hovedstile af portvin inkluderer en Ruby som primært lagrer i flasken, og som har mere smag af bær og chokolade og lidt mindre sødme; samt en Tawny, som lagrer på træfade og har mere smag af karamel, nødder og mere sødme.
Kan rødvin opbevares i køleskab?
Rødvin holder sig længere, fordi den har tanniner.
Det er bedst at sætte den på køl efter åbning, hvis du ikke har planer om at drikke flasken op inden for 2-4 dage. Ellers kan du opbevare den ved stuetemperatur i op til 2 uger efter åbning, før du drikker den helt op, så der ikke kommer noget sediment i glasset.
Hvorfor have et vinkøleskab?
Optimal opbevaring: Et vinkøleskab beskytter dine vine mod svingninger i temperatur og fugtighed, hvilket hjælper med at forlænge vinens levetid. Samtidig er vinkøleskabet også lavet til at beskytte mod vibrationer.
Hvorfor drikker man vand til rødvin?
Til mad og vin bør man stræbe efter at drikke neutralt vand uden smag eller tilsætningsstoffer. – På den måde fremhæves alle vinens smagsnuancer, hvilket er vigtigt for vinoplevelsen, siger hun. Kulsyreholdigt vand kan man gerne drikke til visse typer vine, så længe det er smagløst vand.
Hvad serverer man til prosecco?
Prosecco er den perfekte allround-vin, der altid kan nydes – og den fungerer især godt som aperitif, til lette måltider eller i en klassisk Aperol Spritz. Personligt synes jeg, at prosecco virkelig skinner sammen med frisk frugt, lette salater, skaldyr og cremede oste.
Hvad spiser man til gin og tonic?
Fisk og skaldyr er naturlige partnere til gin med citrusnoter. Citronskiver, grapefrugt og lime er almindelige botanicals i gin og fremhæver friskheden i fiskeretter. Prøv en klassisk gin og tonic med en skive grapefrugt sammen med en ceviche eller grillet laks med citron og dild.
Kan vinkøleskab stå i skur?
Mange der bor i mindre huse vil gerne have vinkøleskabet til at stå i en garage eller et skur, men hvis det ikke er isoleret og gerne opvarmet, vil det skabe lidt for ustabile forhold med høj varme om sommeren og lav varme om vinteren.
Hvor lang tid før åbner man en rødvin?
En god tommelfingerregel er at åbne en kraftig rødvin mindst 2 timer, før du skal drikke den. Ældre Cabernet'er, Bordeaux'er og Rhône-vine bør dekanteres kort inden servering for at undgå, at de bliver flade og kedelige, mens en traditionel Barolo eller Amarone er et par timer om at åbne op.
Hvor kold skal cava være?
Cava, Champagne og Prosecco vine bør serveres ved 6-8 grader. Som udgangspunkt samme temperatur som der er alkohol i vinen +/- et par grader. Går du ombord i mere komplekse vine eller Vintage Champagne, skal temperaturen lige være et par grader højere, så du kan smage alle de skønne aromaer og høje kvalitet.
Hvor er det koldest i et vinkøleskab?
Vinskab med to temperaturzoner
Den køligste zone, som er øverst, kan indstilles til 5-12°C og den nederste zone til 12-20°C. Bemærk, at du ikke kan indstille begge zoner til 12°C samtidig, fordi der skal være en forskel på mindst 1°C mellem de to zoner.
Hvad bruger en elradiator i timen?
Strømforbruget afhænger af el-radiatorens effekt, som måles i watt. For eksempel bruger en 1000 W el-radiator 1 kWh for hver times brug. Hvis du bruger den i 5 timer om dagen, vil den bruge 5 kWh dagligt. Du kan bruge vores lommeregner til at beregne de præcise omkostninger baseret på din elpris og brugsmønster.
Hvorfor larmer mit vinkøleskab?
Vinkøleskabet larmer mere end normalt
Vinkøleskabe skal helst køre stille og roligt, men hvis du pludselig hører unormale lyde, kan det være et tegn på problemer med kompressoren, ventilatoren eller en løs komponent. Løsning: - Tjek, om vinkøleskabet står plant, da ujævnt underlag kan forårsage vibrationer og støj.
Kan uåbnet rødvin blive for gammelt?
En uåbnet flaske rødvin kan holde sig længe, afhængigt af hvor tanninrig den er. De tanninrige vine kan holde sig op til omkring 10 år, mens rødvine med færre tanniner holder sig omkring 2-5 år. En åbnet flaske rødvin kan holde sig omkring 2-3 dage på køl med prop i. Ældre årgange bliver hurtigere dårlige.
Kan man opbevare vin ved 20 grader?
Temperaturen for langt de fleste vine er optimal omkring 12-16 °C. Ved høj temperatur udvikler din vin sig hurtigere og omvendt ved lav temperatur. Minus 10 °C og plus 35 °C er de ydre, ekstreme grænser, hvor vinen tager skade ved længere tids opbevaring.
Hvor længe kan en flaske rødvin holde sig efter åbning?
Rødvin har generelt en længere holdbarhed end hvidvin, men det betyder ikke, at den kan holde sig i evigheder efter åbning. En åbnet flaske rødvin kan normalt holde sig i køleskabet i op til 5-7 dage. Det er vigtigt at lukke flasken tæt efter åbning for at mindske iltning.
Hvilken portvin er den fineste og dyreste?
Vintage Port betegnes som én af de fineste og dyreste portvinstyper. Vintage Port lagrer på fad i ca. 2 år, hvorefter vinen tappes på flaske. Ofte kræver det 15-20 års lagring på flaske, før portvinen har opnået drikkemodenhed.
Hvad betyder ruby?
Den røde portvinsfamilie kaldes gerne Ruby – det engelske ord for den rubinrøde farve, som ung, flaskelagret portvin har. Ruby er også navnet på standardudgaven, men ellers omfatter Ruby-familien Reserva Ruby, Late Bottled Vintage, Crusted Port og Vintage.
Hvad spiser man til portvinssmagning?
rødt kød, oste eller fløde. Den klassiske kombination er en rød peberbøf og en god Reserva, en LBV eller en yngre Vintage portvin, men de kan også kombineres med andesteg eller rå- og dåvildt.