Nederlandsk eller hollandsk er et vestgermansk sprog, som tales i Nederlandene, den nordlige halvdel af Belgien (i delstaten Flandern og i Bryssel), samt i Fransk Flandern.
Er nederlandsk og hollandsk det samme?
Nederlandsk er et vestgermansk sprog, der tales i kongeriget Holland og det nordlige Belgien samt i de tidligere hollandske kolonier Surinam og de Hollandske Antiller. Nederlandsk er således fællesbetegnelsen for hollandsk og flamsk, som er to hoveddialekter af samme sprog.
Hvor kommer det hollandske sprog fra?
Sproget stammer fra de hollændere (boere), som flyttede til den sydlige del af Afrika i midten af 1650'erne. I Holland taler man ikke kun hollandsk. I Frisland taler man frisisk. Frisland er en provins, som ligger i det nordlige Holland.
Hvad er hollandsk en blanding af?
Hollandsk lyder som en blanding af tysk og engelsk. Men hollandsk minder faktisk mere om engelsk end om tysk. Danskere kan tit læse lidt hollandsk. Der er nemlig mange hollandske ord, som betyder det samme på dansk.
Hvorfor hedder det både Holland og Nederland?
Holland er alene et fælles navn for de to provinser Nordholland og Sydholland, men da disse provinser bl. a. omfatter de vigtige byer Amsterdam, Rotterdam og Haag, centrum for landets økonomi og regering, er Holland kommet til at betegne hele Nederlandene.
Hvordan skabte hollænderne et koloniimperium?
Hvornår var Holland spansk?
De Spanske Nederlande var navnet på den del af det historiske Nederlandene, der efter delingen af landet i 1581 opstod mod syd og dækkede nogenlunde det nuværende Belgien. Landet eksisterede, til Nederlandene igen blev samlet efter Wienerkongressen i 1815.
Hvad hed Holland før?
Holland er et almindeligt navn for Nederlandene i daglig tale i Danmark og flere andre lande. Men det egentlige Holland omfatter kun de to provinser Noord-Holland (Nord-Holland) og Zuid-Holland (Syd-Holland) (tidligere provinsen Holland). Dog svarer nutidens Holland omtrent til det historiske Kongeriget Holland.
Hvorfor har Holland den orange farve?
Det har været Hollands nationalfarve siden oprettelsen af fyrstehuset Oranje-Nassau i det 16. århundrede. Farven er baseret på familienavnet på medlemmerne af huset Oranje-Nassau. Det er også den farve, som prinserne og prinsesserne af huset Oranje-Nassau har på ved særlige lejligheder.
Er Danmark større end Holland?
Holland er på størrelse med Danmark, men har en befolkning på 15 mio. indbyggere. Det gør Holland til et af verdens tættest befolkede lande.
Hvad er den hollandske nationalret?
Bami Goreng (Hollandsk Nationalret) blevet en nationalret i Holland. Det er en lynstegt ret med æggenudler, som hele familien vil elske.
Hvilket sprog ligger tættest på dansk?
Det tætteste slægtskab finder vi til norsk og svensk. Derfor er det forholdsvis nemt at forstå hinanden i Danmark, Norge og Sverige, mens det er noget vanskeligere for danskere at forstå de vestnordiske sprog islandsk og færøsk.
Hvad hedder Holland på dansk?
Holland er det navn, man i Danmark i daglig tale kalder Nederlandene. Men det skal vi måske til at vænne os af med. For i Holland ønsker man at gøre op med det navn, der faktisk kun henviser til to provinser af i alt 12 i landet, nemlig Noord-Holland og Zuid-Holland.
Hvorfor bor der så mange i Holland?
I Danmark er over 90 % af danskerne etniske danskere. I Holland bor der derfor mange mennesker, som har en anden etnisk baggrund. Det er blandt andet fordi, Holland har haft kolonier forskellige steder i verden. Mange hollændere stammer for eksempel fra Indonesien og Surinam, som engang var hollandske kolonier.
Hvad hedder Holland på fransk?
På hollandsk hedder landet Nederland, som også er betegnelsen på engelsk og tysk (Netherlands / Niederlande). Oversat til fransk har landet navnet Pays-Bas hvilket betyder det samme.
Er hollandsk nemt at lære?
Hollandsk - eller nederlandsk - er forholdsvis nemt at lære for danskere, så i løbet af kort tid vil du kunne klare dig i Nederlandene og den flamske del af Belgien. Holland eller Nederlandene byder på verdenskunst og storbykultur, storslået natur og nogle af de bedste strande i Europa.
Hvordan udtaler man v på hollandsk?
Udtalen [w] er også almindelig i udlyd efter r, fx arv, hverv, kurv, torv. Et slutstillet v er i enkelte ord oftest stumt efter l, fx halv. I nogle tyske og nederlandske låneord udtales v som [f], fx von og van.
Hvor mange muslimer er der i Holland?
For eksempel er der omkring 1 million muslimer i Holland. Det svarer til 6 % af befolkningen. De fleste store byer har en eller flere moskeer. Muslimerne levede i mange år fredeligt sammen med de andre hollændere.
Er Sverige rigere end Danmark?
Engang blev Sverige kaldt for Nordens fattiggård. Men nu er Sverige seks procent rigere end Finland og også et par procent rigere end Danmark.
Hvad er fladest, Holland eller Danmark?
Areal. Holland (NL) udgør 49,1% af det samlede areal. Danmark (DK) udgør 50,9% af det samlede areal.
Hvad er Danmarks nationalfarve?
Nationalfarver, farverne i en nations flag og faner. Nationalfarver, i Danmark rød og hvid, forekommer i kokarder, ordensbånd, sportsdragter m.m.
Hvad hedder Hollands kongepar?
Danske kong Frederik og hollandske kong Willem-Alexander. Den ene er født i 1968, den anden i 1967. Begge har været medlemmer af den olympiske komité. Begge har en længere militær karriere bag sig.
Hvorfor hedder Holland Nederlandene?
Det lidt pudsige navn Nederlandene er dog blevet brugt om områderne omkring Rhinens nedre løb fra 1100-tallet. Holland er egentlig bare et fælles navn for to af i alt 12 provinser i landet: Noord-Holland og Zuid-Holland.
Hvad er Hollands nationaldyr?
Leo Belgicus, latin for den belgiske løve eller den hollandske løve (se nedenfor), er et kort over Nederlandene (Holland og Belgien), tegnet med form som en løve.
Hvorfor hedder det Benelux?
17. Det hedder Benelux, ikke Beholux. Det må der da være en grund til – og det er der! Nemlig, at Benelux står for België/Belgique-Nederland-Luxembourg.
Hvad kalder man en fra Holland?
I daglig tale kaldes sproget på dansk som regel hollandsk, den officielle nederlandske betegnelse er Nederlands, og sprogfolk i Danmark taler oftest om nederlandsk, i hvert fald i professionelle sammenhænge.