Varmen cirkuleres derefter rundt i boligen. Jordvarme er en energivenlig erstatning for det gamle oliefyr. Jordvarmeanlæggets virkningsgrad er høj, da det producerer 3-4 kWh for én kWh el, jordvarmeanlægget forbruger.
Hvad er ulemperne ved jordvarme?
Hvilke ulemper er der ved jordvarme? Jordvarme kan være en stor investering, da installationsomkostningerne kan være høje. Desuden kræver det en stor have eller et større udendørs areal til at grave rørene ned på. Selvom jordvarmeanlægget er meget driftssikkert, kan reparationer være dyre, hvis noget går galt.
Kan det betale sig at få jordvarme?
Det kan ofte betale sig at få anlagt jordvarme, da man ved jordvarme ofte sænker forbrug markant og dermed opnår en god besparelse på sin varmeregning igennem denne investering. Du kan altid opnå bedre og større besparelser hvis dit hus er velisoleret.
Hvad koster opvarmning med jordvarme?
Gennemsnitsprisen for at varme et typisk hus op med jordvarme med udgangspunkt i priserne i oktober januar 2025 er 19.000-21.000 kr. inkl. afskrivning, service og rente, alt afhængig af om du har gulvvarme eller ej, mens de tilsvarende priser for luft til vand-varmepumper er 20.000-22.000 kr.
Hvor mange kWh bruger man om året med jordvarme?
Varmepumpens strømforbrug afhænger af, hvilken type varmepumpe det er, den specifikke bolig og behovet for varme. Tager man udgangspunkt i et parcelhus på 130 m2, viser undersøgelser at en jordvarmepumpe bruger ca. 5.246 kWh/året, en luft til vand varmepumpe 5.746 kWh/året og en luft-til-vand forbruger 3.732 kWh/året.
Kan jeg få jordvarme?
Hvad koster jordvarme i drift?
Driftsomkostningerne for jordvarme er generelt lavere end for traditionelle varmesystemer. Det skyldes, at jordvarme bruger vedvarende energi fra jorden. Den årlige drift kan koste mellem 3.000 og 6.000 kr. Vedligeholdelse er ofte minimal og involverer kun kontrol af systemet en gang om året.
Kan man slukke for jordvarme om sommeren?
Vi anbefaler, at du ikke slukker dit anlæg om sommeren, da pumper og andre bevægelige dele i din varmepumpe kan sætte sig fast. Hvis delene sætter sig fast, kan der opstå driftsstop, som betyder, at du bliver nødt til at få en servicetekniker ud.
Hvad er billigst i drift, jordvarme eller varmepumpe?
Du bør vælge jordvarme, hvis du har et stort hus som du har planer om at blive boende i over en lang årrække. Jordvarmeanlæg adskiller sig fra luft til vand varmepumper ved at have en bedre ydeevne. Det betyder at jordvarme er billigere i drift sammenlignet med en luft til vand-varmepumpe.
Hvordan virker jordvarme om vinteren?
Jordvarmeanlægget henter varmen fra jorden ved at cirkulere en frostsikker væske ud gennem jordslangerne, som stiger i temperatur og kommer opvarmet tilbage til varmepumpen. Jorden opvarmes af solen i sommerhalvåret, og varmen lagres i jorden, så̊ der er rigeligt til hele vinteren.
Kan man få tilskud til jordvarme?
Du kan få tilskud på 27.000 kr. til jordvarme, hvis du ikke kan få fjernvarme. Du skal søge tilskud, før du indgår aftale med håndværkeren.
Hvad koster nedgravning af jordvarmeslanger?
Billig varme
Selvom prisen på nedgravning af jordvarme ligger på omkring 150.000 kr. og op, så kan det i mange tilfælde godt betale sig, fordi det er en langsigtet investering.
Hvor mange år holder et jordvarmeanlæg?
Hvor lang er levetiden på et jordvarmeanlæg? På de jordvarmeanlæg, der etableres i dag regner man med, at selve pumpen har en levetid på omkring 25 år. Slangerne derimod har endnu længere levetid og det forventes, at de kan holde 50-100 år.
Kan man plante træer ovenpå jordvarme?
Når du har jordslanger liggende nede i jorden, vil det forringe deres ydeevne, hvis du planter træer eller buske direkte oven på dem. De vil nemlig skygge for solens stråler - og dermed stjæle energi fra dit jordvarmeanlæg.
Kan jordvarme betale sig?
Jordvarme er for de fleste en stor investering. Til gengæld giver jordvarme dig også de største besparelser på din varmeregning. På længere sigt vil den store investering kunne betale sig, men du skal være opmærksom på de prisomkostninger der er ved etablering af jordvarme.
Hvad er den billigste måde at varme op på?
Udover at være den billigste varmekilde er fjernvarme og de forskellige varmepumper også de mest bæredygtige valg, når det kommer til opvarmning af boligen. Så udover at kunne spare kroner og øre kan man altså også lave en CO2-besparelse, hvis man skifter til disse fra f. eks. et olie- eller naturgasfyr.
Er jordvarme dyrt i el?
Hvad koster jordvarme om året? Din årlige omkostning ved jordvarme kommer helt an på dit forbrug. Et typisk forbrug ligger på omkring 5.246 kWh. Prisen for dette vil afhænge af din el-pris og din elaftale, men vil typisk ligge på omkring 10.000 kr.
Hvad er billigst, træpiller eller varmepumpe?
Når du vælger mellem pillefyr og varmepumpe, bør du overveje både startomkostninger og løbende udgifter. Pillefyr er billigere i anskaffelse, men kræver træpiller og jævnlig vedligeholdelse. Varmepumper koster mere fra starten, men er billigere i drift og kræver mindre vedligehold.
Hvor langt skal jordvarmeslanger graves ned?
Generelt anbefaler vi, at jordvarmeslangerne graves ned i en dybde på ca. 1 meter. I den dybde har jorden en stabil temperatur på omkring 8-12 °C året rundt, hvilket gør det ideelt til at udnytte den termiske energi.
Hvorfor kører min varmepumpe hele tiden?
Skal en varmepumpe køre hele tiden? Ved tidligere modeller skulle pumpen køre næsten hele tiden, men nyere modeller har fået installeret en akkumuleringstank. Denne sørger for, at vandet i tanken hele tiden er varmt, du altid har en god mængde varmt vand, når du har brug for det.
Kan man bygge ovenpå jordvarme?
Vertikal jordvarme lægges i en dybde på 100-150 meter. Der kan også bruges jordvarmespiraler, der graves omkring 5 meter ned. Kan man bygge ovenpå jordvarme? Det anbefales ikke at bygge ovenpå jordvarme.
Hvad koster 1 kWh i Tyskland?
I Tyskland foregår ladepriserne ligesom herhjemme. Det svinger lidt efter strømpriserne, men du vil typisk komme til at betale mellem 3-7 kr. pr. kWh.
Hvad koster 1 kWh elbil?
Vi tager udgangspunkt i en elpris på 2 kr. pr kWh, hvilket svarer meget godt til den gennemsnitlige elpris i Danmark. En fuld opladning af en 70 kWh elbil vil koste omkring 140 kr. (afhængig af elprisen) og vil give dig omkring 400 kilometers rækkevidde.
Hvilke elselskaber er billigst?
- GNP Energy - billig el fra 2,72 kr. ...
- Budget Energi - billig el fra 2,72 kr. ...
- Gasel - billig el fra 2,72 kr. ...
- Modstrøm - billig el fra 2,80 kr. ...
- Aura - billig el fra 2,81 kr. ...
- OK - billig el fra 2,82 kr.