En buket dild skal i et glas med vand som persillen. Husk at skifte vand dagligt, så holder den ca. fem dage.
Hvor lang tid kan dild holde sig?
Dild, der er skåret af planten, skal du opbevare i en frysepose i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan også komme dild i fryseren. Her kan det holde sig i op til 6 måneder.
Hvordan opbevarer man frisk dild?
Krydderurten bør altid opbevares så køligt som muligt, gerne i et køleskab i en plasticpose og ikke ved en temperatur på under 0 grader, hvad end der er tale om et afskåret bundt eller en krydderurt plantet i potte. Dildplanten er sart, hvorfor den ikke behøver mere end et par dråber vand, inden den lægges på køl.
Kan man gemme dild?
Du kan sagtens fryse dild – pluk bladene af stænglen først. Den mister ikke smag ved nedfrysning og kan bruges i madlavning direkte fra fryseren. Ved opvarmning forsvinder smagen, så du kan med fordel vente med at tilsætte dild til serveringen. Dild siges at have beroligende egenskaber.
Hvordan gemmer man dild?
Dild holder sig bedst i en lukket pose i køleskabet, uanset om du køber en buket dild eller en krydderurt i en lille plastikpotte. Ofte vil du kunne gøre mat dild frisk igen ved at sætte den i et glas vand. Holdbarhed: Ca. otte dage.
Dild 101 - Sådan konserveres frisk dild
Kan man fryse dild ned?
Høst og nedfrysning af dild
Heldigvis kan det overskydende dild nemt og hurtigt fryses ned.
Kan man spise dild stilken?
Mange forbinder udelukkende dild med det nordiske køkken, men man kan også trække urten i en asiatisk retning, fx som topping på en curry. Mynte: Fyldt med æteriske olier, grøn smag og citrusaroma. Du kan sagtens plukke bladene fra stilken, imens du laver mad, men skær bladene lige inden servering.
Kan man tørre frisk dild?
Så de her flytter jeg indendørs, så snart jeg er klar. Krydderurter som rosmarin, oregano, timian, mynte og esdragon er glimrende at tørre. Dild og persille, som jeg også sørger for at udnytte, bliver bedst, når jeg hakker og fryser det. De mister nemlig en hel del farve (og smag!), hvis man tørrer dem.
Kan man bruge frisk dild til syltning?
Dild kan bruges frisk eller tørret, og både dildplantens blade, blomster og frø kan anvendes til madlavning. Dildfrø har en frisk og aromatisk duft og en let og pikant krydret smag. Dildfrø kan anvendes som krydderi i lage ved syltning af for eksempel rødbeder, asier og drueagurker.
Hvad er dild godt til?
Dild anvendes især i fiske- og kartoffelretter, men også i agurkesalat, kryddersmør, saucer, retter med bønner, tomater, gulerødder og i salater og dressinger. Skærmdild anvendes som krydderi i lagen ved syltning af rødbeder, drueagurker, asier og græskar. Desuden anvendes blomsterskærmene i dildeddike og snapse.
Kan dild blive for gamle?
Heldigvis kan vi starte med at konkludere, at krydderier ikke bliver for gamle. I hvert fald ikke i forhold til at blive farlige at bruge og spise.
Hvorfor hænger min dild?
Vand krydderurter regelmæssigt uden at overvande. Jo varmere det er, des mere vand har planterne behov for. På solrige dage skal krydderurter nogle gange vandes flere gange om dagen. Fjern overskydende vand i underskålen efter 10 minutter, så planterne tørrer lidt ud mellem vandingerne.
Kan man klippe dild ned?
Purløg, hvidløgspurløg, kørvel, løvstikke og dild kan klippes direkte ned i en lille beholder og fryses ned. Koriander nedfryses friske i pose og klippes over maden ved brug. Kruspersillen skylles, afdryppes og kan både fryses hel eller klippes før frost.
Hvordan skal dild passes?
Sås direkte på friland, når jorden er klar. Vand jorden inden såning og hold fugtig i spireperioden. Så og høst lidt efter lidt i løbet af sæsonen. Vokser bedst i muldrig jord.
Hvad er forskellen på dild og krondild?
Krondild er en fortolkning af dild i osteform. Vi tilfører dildsmag til ostemassen og ruller den færdige hvidskimmelost i krondildfrø. Krondild er blød og cremet, og smagen af krondild findes i hele osten.
Kan man dyrke dild i vindueskarmen?
Du kan så alle former for krydderurter i vindueskarmen. De nemmeste for dig at have med at gøre er dog: Karse. Dild.
Hvorfor falder dild sammen?
Dild, purløg og persille, som er tre af de mest almindelige urter i Danmark, bliver hurtigt slappe og visne, når de står i solen i vindueskarmen. Disse urter trives faktisk bedst i køleskabet, ifølge gartneren. - Purløg, dild og persille kan holde meget længe i de varmeste zoner i køleskabet.
Hvad smager dild af?
Dild. SMAG: Dild har både friskhed og kant med aromaer i en blanding af selleri, kommen, lidt anis og en anelse citrus. Derudover er dild også bittert. BRUGES TIL: Dild bruges ikke mange andre steder i verden end i Skandinavien.
Kan man spise dild i blomst?
Dild er enårig, overvintring må ikke forventes. Dejlig mild urt med karakteristisk sød og krydret smag. Både blade, blomster og frø er spiselige.
Hvordan tørre jeg dild?
- Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt.
- Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir).
- Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer.
- Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
- Smid stilkene ud.
Hvorfor visner min dild?
Dild fylder ikke så meget ved jorden og kan derfor plantes mellem andre planter, der ikke er så pladskrævende. Her vokser dild mellem hvidløg. Men her kommer det drilske. Jeg har et par gange oplevet, at min dild ser ud til at være godt i gang, men pludselig visner planterne .
Hvad kan man bruge istedet for dild?
I stedet for dild, så kan du også bruge persille eller purløg eller et mix af flere krydderurter.
Kan man spise purløg der er gået i blomst?
Purløg anvendes ofte også i grønne salater, kartoffelsalater, rygeostsalat og dressinger. Purløgets løgblomster kan spises, men de er lidt stikkende og ikke rare at få i munden, så brug kun de små, lilla kronblade.
Hvordan klipper jeg dild?
- Læg den på skærebrættet og skær det nederste af stilkene af.
- Nu tager du dildbundtet og placerer det i et stort glas, der kan tåle kogende vand.
- Hæld kogende vand på dilden, og sæt glasset i køleskabet.
- Vent et par timer, så vil dilden være frisk igen.
Er Skærmdild og krondild det samme?
Krondild eller skærmdild kan blandt andet anvendes til syltning af agurker og asier, en dildolie og de er i sig selv også smukke som dekoration på mange retter.