Stednavne i Danmark nævnes første gang i kilder fra 1200-1400-tallet, blandt andet i Kong Valdemars Jordebog, men er langt ældre. Mange navne stammer fra Germansk Jernalder, og mange fra Vikingetiden. En række stednavneformer synes først at være taget i brug i middelalderen eller senere.
Hvordan er bynavne opstået?
at stednavne er dannet af de mennesker der levede i og omkring det navngivne område, og de navngav efter hvad der var vigtigt for dem. En havn har altså tilsyneladende ikke været vigtig, men derimod har det været vigtigt at angive hvis der eksempelvis var handel.
Hvordan får byer deres navne?
Danske Stednavne er det officielle grunddataregister for stednavne i Danmark og indeholder stednavne på alt lige fra træet Kongeegen og byen Centrum til øen Fyn. Der er cirka 150.000 danske stednavne i alt, som alle er registreret med en geografisk placering.
Hvorfor hedder byer Rup?
-rup, -(s)trup, -drup er efterled i danske bebyggelsesnavne, som er udviklet af -torp. Navne med dette efterled er meget almindeligt forekommende over hele landet og betegner ofte relativt små bebyggelser. I nyere stednavnedannelser kan -rup være brugt som et selvstændigt efterled i analogi med de ægte torp-navne, jf.
Hvem finder på bynavne?
Hjemmesiden Danmarks Stednavne, udarbejdet af Københavns Universitet, er et brugbart værktøj til at lære om netop stednavnene i Danmark, og heri står der om Vanløse, at forleddet 'van' tidligere har været tolket som den spiselige plante kvan, som på oldnordisk hed hvonn.
Oprindelsen af enhver engelsk bys navn
Hvor kommer bynavnet fra?
Stednavne i Danmark nævnes første gang i kilder fra 1200-1400-tallet, blandt andet i Kong Valdemars Jordebog, men er langt ældre. Mange navne stammer fra Germansk Jernalder, og mange fra Vikingetiden. En række stednavneformer synes først at være taget i brug i middelalderen eller senere.
Hvad er de mærkeligste bynavne?
På en køretur gennem det danske landskab kommer man forbi en hel del morsomme og mærkværdige bynavne. Nær Ringkøbing Fjord i Vestjylland ligger Lem. Ved den sønderjyske grænse til Tyskland har vi Sæd, og andre steder i landet har byerne pudseløjerlige navne som Helved, Røved og Hørmested.
Hvorfor hedder byen tarm tarm?
Tarm var tidligere et almindeligt udtryk for et indsnævret stykke, eksempelvis en gang, og byen Tarm lå oprindeligt på en smal landtange. Røved er sammensat af ordene ræv og høj. Og navnet Bøvl kommer af ordet bøgel, der betyder bue eller bøjning.
Hvad betyder lev i bynavne?
Ordet lev må betyde 'noget efterladt' og antages som efterled i stednavne at være anvendt i betydningen 'arvegods', i yngre dannelser måske 'ejendom'. Endelsen tilføjes oftest personnavne, fx Siger i Sigerslev og Øther i Ørslev, som i almindelighed opfattes som navne på de personer, hvis gods er arvet af nogen.
Hvorfor ender bynavne på rød?
Orddelen -rød forekommer som efterled i danske stednavne og er, som navne på -holt, især udbredt i gamle nordsjællandske skovområder. Der er tale om samme efterled som -rud (almindelig form på Fyn) og -rod (almindelig form i Jylland), der i østsjællandsk dialekt blev til -rød.
Hvad betyder balle i bynavne?
De fleste stednavne med endelsen -balle er dannet i middelalderen, men enkelte sognenavne må formodes at være ældre, for eksempel Lindeballe og Asserballe. En nyere betydning af endelsen er 'del af landsby'.
Hvad betyder øre i bynavne?
Et øre eller ør betegner en lav sandet eller gruset strandbred, som stikker frem i søen eller rager op over den. Øre som betegnelsen for et fremspringende kystlandskab (som halvø eller odde) forekommer ofte i danske stednavne som for- eller efterled. Det kendes fra fx Øresund, Helsingør og Dragør.
Hvad betyder løse i bynavne?
»Endelsen 'løse' betyder oprindeligt lysning. I middelalderen blev 'løse' dog anvendt spottende i flere sammenhænge. For eksempel var Sengeløse et sted, hvor beboerne ikke havde senge. Der findes også Særkeløse, hvor beboerne havde ry for at være så fattige, at de ikke havde tøj på kroppen (særk = skjorte).
Hvad hed danske byer i vikingetiden?
Det var baggrunden for grundlæggelse af de første byer, som Ribe, Hedeby, Kaupang og Birka i Skandinavien. Der blev både etableret faste handelsruter og handelspladser med stormænd som beskyttere, købmænd og skibsredere. Hedeby må i vikingetiden have haft en fast befolkning på omkring 1000 og i højsæsonen mange flere.
Hvad betyder rup?
Endelsen -rup og -drup viser, at her var en udflytterbebyggelse. Dvs. små huse med beboere, som er flyttet væk fra ældre og større bebyggelser. -rup og -drup stammer fra -torp, der betyder lille bebyggelse.
Hvordan opstod de første byer?
De tidlige byer
opbygget af konge eller en anden lokal stormand. De tidlige byer lå på steder hvorfra handelsmændene let kunne sende varer videre ud i landet og i verden. De lå normalt ved naturhavne på kysten eller i fjorde med forbindelse til havet.
Hvad betyder bølle i bynavne?
-Bølle er en endelse i danske stednavne. Ordet er beslægtet med verbet at bo. Endelsen betegner bebyggelse, oftest 'landsby', sjældnere 'enkeltgård'.
Hvad betyder torp?
En torp er en landsby der er grundlagt ved, at overskydende befolkning fra en anden landsby har forladt denne og slået sig ned et nyt sted – ofte i nærheden af den gamle. Denne type landsbyer kaldes også udflytterlandsbyer, og i Danmark opstod de især i perioden 1000-1250.
Hvad betyder slev i bynavne?
Mange stednavne ender på -lev, (eller -s-lev, og -löv). Endelsen kommer af oldnordisk leif = arv, ejendom, enke. Det bruges altså i betydningen "-arv", en form for "-len", eller "-efterladenskab".
Hvad betyder ordet lem?
Et lem er en arm eller et ben, dvs. det, der i lægesprog anføres som henholdsvis en over- og underekstremitet. I erotikken bruges betegnelsen lem ofte om en penis. En ekstremitet er en medicinsk betegnelse for lemmer, for eksempel arme (overekstremiteter) og ben (underekstremiteter).
Hvorfor hedder byen Benløse?
Før kommunalreformen i 1970 var Benløse en kommune indtil 31. marts 1970, som landsbyen Benløse havde givet navn til. Den ældste del af Benløse omkring kirken og gadekæret med de to tidligere skoler omkring kaldes for Gammel Benløse.
Hvilke bynavne er der flest af i Danmark?
- København - 1.378.649 indbyggere.
- Aarhus - 295.688 indbyggere.
- Odense - 183.763 indbyggere.
- Aalborg - 120.700 indbyggere.
- Esbjerg - 71.505 indbyggere.
- Randers - 64.158 indbyggere.
- Horsens - 63.903 indbyggere.
- Kolding - 62.444 indbyggere.
Hvorfor hedder byen Helved?
Navnet "Helved" har sin oprindelse i de gamle (tyskinspirerede) dialekter. Man kan forbinde "-ved" (Witt) med "træer", eller "skov". Ifølge Peder Gammeltoft, der er lektor ved Nordisk Forskningsinstitut betyder stednavnet simpelthen Helvede.
Er der en by, der hedder Bolle?
Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn. Det er dog stadig korrekt for alle andre end kommunens ansatte at bruge bolle-å hvis de hellere vil det. Det fremgår af § 3.2 i retskrivningsreglerne (bag i Retskrivningsordbogen eller på ro.dsn.dk).