Danmark importerer kul fra en række lande - med et noget forskelligt miks fra år til år. De sidste 5 års import har i snit fordelt sig med 25 procent fra Sydafrika, 25 procent fra Polen, 20 procent fra Rusland, 15 procent fra Colombia, 4 procent fra Australien og resten (11 procent) fordelt på en række andre lande.
Hvor får Danmark kul fra?
I Danmark er vores strømforsyning flettet sammen med Norge, Sverige og Tyskland via et vidtforgrenet net af elkabler og ledninger. Derfor er den strøm, vi bruger en blanding af dansk strøm, vandkraft fra de norske elve, svensk atomkraft og tysk kulkraft.
Hvor kommer Danmarks kul fra?
Kul består af planterester fra vådområder, moser og regnskove. Det dannes ved en proces, hvor planteresterne ligger under voldsomt tryk dybt under jorden i millioner af år. Så hvis vi opbruger alle verdens kul-reserver, kan vi ikke lige danne nyt. Kul er et hårdt materiale, og det udvindes især i miner.
Hvor importerer Danmark olie fra?
Vi importerer olie fra Rusland for omkring 1,4 mia. kr. årligt.
Hvor kommer aktivt kul fra?
Aktivt kul laves ved at opvarme en kulstofkilde til høje temperaturer (600-900 grader) uden ilttilførsel. I vores tilfælde er det kokosskaller, men det kan også være træ. Herefter bliver kullet yderligere processeret ved høje temperaturer med anvendelse af damp.
Danmark uden fossile brændsler
Er der kulkraftværker i Danmark?
Kraftværker i Danmark
Vi har ikke bare ét kulkraftværk i Danmark, men hele fire, og omkring 20 procent af den strøm, vi bruger, stammer fra kulkraft. Dog er der i Danmark et mål om at udfase kulkraft. Det er planen, at alle fire kraftværker skal være omdannet til biokraftværker senest i 2030.
Hvilke lande importerer Danmark mest fra?
Det største marked er USA med 292 mia. kroner, Tyskland er næststørst med 233 mia. kroner og Sverige er tredjestørst med 144 mia.
Hvor får Danmark benzin fra?
Olie og gas er blevet indvundet fra den danske del af Nordsøen siden 1972, hvor Dan feltet blev sat i produktion. Siden da har olie- og gasselskaber investeret store summer i efterforskning, som har resulteret i udbygninger af i alt 21 olie- og gasfelter.
Hvor får Danmark strøm fra?
Danmark får også elektricitet fra udlandet gennem import. Strømmen kan produceres ved hjælp af andre energikilder som vandkraft fra Norge og Sverige og atomkraft fra Tyskland og andre lande. Al elektricitet, der produceres eller importeres, handles på Nord Pool, det fælles nordiske elmarked.
Hvor kommer naturgas til Danmark fra?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.
Er Danmark selvforsynende med strøm?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvad er brunkul dannet af?
Brunkul er en række meget varierende kultyper, brune til sorte, som alle kan kendes på, at de giver en brun stregfarve. De dannes ved iltfri og ufuldstændig omdannelse af begravede, døde rester af planter, som i lighed med tørv ofte kan genkendes. Brunkuls omdannelsesgrad ligger mellem tørv og stenkul.
Hvor får Danmark penge fra?
Danmark modtager også penge fra budgettet. Danmarks andel af de bidrag, EU udbetaler til medlemslandene, var 1,1% i 2021. EU's udbetalinger til Danmark går især til landbrugsstøtte og til støtte til forskning og udvikling. Indkomststøtte til danske landmænd udgjorde 49,14% af de penge, Danmark modtog fra EU i 2021.
Hvor kommer olie og kul fra?
Fossile brændstoffer er kul, olie og naturgas, som er rester af planter eller døde dyr, der levede for mere end 100 millioner år siden. Kul er forstenede planter, som voksede i sumpskove på land. Olie og naturgas er dannet af små alger, som engang levede i havet.
Hvor kommer vores energi fra i Danmark?
I Danmark producerer vi hovedsageligt størstedelen af vores egen strøm gennem solceller, vindmøller og kraftvarme. I udlandet producerer de dog også strøm gennem vandkraft og atomkraft.
Hvor får Danmark olie og gas fra?
Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972.
Hvorfor er benzin så dyrt i Danmark?
Hvorfor er benzinen så dyr i Danmark? Energi- og miljøafgifter samt moms udgør en stor del af prisen - nemlig ca. ¾. Derfor er benzinprisen i Danmark relativt høj.
Hvem ejer Circle K Danmark?
Circle K er i dag canadisk ejet, efter at Alimentation Couche-Tard Inc. købte aktiemajoriteten i 2012. Circle K Danmark har hovedsæde i København, det europæiske hovedkontor ligger i Norge. Selskabet er et 100 % indirekte ejet datterselskab af Alimentation Couche-Tard, Inc.
Hvad tjener Danmark mest på?
Eksporten fordelt på varegrupper
Søtransport, kemikalier (herunder medicinalvarer) og maskiner er generelt blandt de største vare- og tjenestegrupper.
Hvad importerer Danmark fra Israel?
kroner i 2021 – det svarer til en stigning på 2,5% i forhold til 2020. Danmarks største importvaregruppe fra Israel i 2021 var apparater til telekommunikation, lydoptagelse og -gengivelse for i alt 67,4 mio. kroner. I løbet af de første 11 måneder af 2022 udgjorde dansk vareimport fra Israel 589,6 mio.
Hvor får vi kul fra?
Kul er dannet af planter og andre organismer, der fanges under jordens overflade. Disse organismer er blevet omformet i løbet af millioner af år under intenst tryk og høje temperaturer. I første omgang blev alt det organiske materiale omdannet til tørv.
Hvordan går det med Danmarks kulforbrug?
Forbruget af kul og koks er fortsat stærkt faldende og udgør en mindre og mindre del af Danmarks samlede energiforbrug. I første halvår 2024 faldt forbruget 37,5 procent i forhold til samme periode året før. Det samlede forbrug af kul og koks i januar-juni 2024 udgjorde dermed 10,2 PJ.
Hvilket land har mest kul?
Man kan ikke sige kul uden Kina. Landet har flere end 1000 kulkraftværker, der i alt står for over halvdelen af verdens samlede kapacitet, og Kina bygger også størstedelen af de nye kraftværker.