1662. Amterne afløste lenene i 1662 som den overordnede regionale administrative enhed.
Hvad hed Amt før 1662?
Amt var i Danmark tidligere betegnelsen for overøvrighedskredsene eller den øverste verdslige inddeling af Landet. Mens udtrykket allerede i middelalderen var i brug i Hertugdømmerne, blev det først 1662 indført i kongeriget, idet det dette år ved kongelig ordre af 19.
Hvad hed de gamle amter?
- Københavns Kommune.
- Frederiksberg Kommune.
- Københavns Amt.
- Frederiksborg Amt.
- Roskilde Amt.
- Vestsjællands Amt.
- Storstrøms Amt.
- Fyns Amt.
Hvad var et amt?
Et amt er et regionalt forvaltningsområde og en forvaltningsenhed. Danmark var i perioden 1970-2007 inddelt i 14 amtskommuner. Ved kommunalreformen i 1970 blev Danmark inddelt i 14 amter, og disse blev 1.1.2007 afløst af fem regioner.
I hvilket år blev amterne erstattet af regionerne?
Den 1. januar 2007 nedlægges de nuværende amter og erstattes af regionerne.
Brug af Find & Erstat i Microsoft Word
Er Grønland et amt?
Ved Wienerkongressen i 1814 blev Grønland en del af det danske rige. Fra 1953 var Grønland et amt i Danmark med repræsentation i Folketinget og som en del af et rigsfællesskab med Færøerne og Danmark. Grønland fik hjemmestyre i 1979 og selvstyre i 2009.
Hvad var der før enevælden?
I perioden indtil 1660 havde landets styreform været adelsvældet eller dyarkiet, hvor den øverste magt var delt mellem konge og adel. Under adelsvældet var bestemmelserne om magtfordelingen nedfældet i den håndfæstning, hver konge måtte underskrive ved regeringstiltrædelsen.
Hvor mange kommuner er der i Danmark?
Med strukturreformen, som trådte i kraft fra 1. januar 2007, blev amterne nedlagt og erstattet af 5 nye regioner. Derudover blev der dannet 98 kommuner, som afløste de hidtidige 271.
Hvad hedder Danmarks mindste by?
Ølgod - Danmarks mindste storby.
Hvor bor de rigeste i Danmark?
Den rigeste éne procent af befolkningen tæller i dag 33.600 personer, som i gennemsnit tjener knap 2,4 millioner kroner før skat. Knap 25 procent af denne gruppe bor nu i de fire kommuner nord for København: Gentofte, Hørsholm, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Hvilken kommune er den fattigste?
De laveste indkomster i Danmark findes i kommuner som Langeland, Lolland, Bornholm og Ishøj, hvor de gennemsnitlige disponible indkomster er på omkring 220.000 kr. eller derunder. I den modsatte ende finder man kommuner som Gentofte, Rudersdal og Hørs- holm, hvor indkomsterne er over 400.000 kr.
Hvorfor afgav kongen magten?
Kongen afgav magt
Inden han døde i 1848, fik han sin søn, Frederik 7., til at love at give befolkningen en ny forfatning. Målet var en grundlov, der gav frihed og lighed til alle, og som i al fremtid forhindrede, at én mand kunne tage magten alene. Frederik 7. erklærede, at han nu så sig selv som konstitutionel konge.
Hvad betyder adelsvælde?
DANMARKSHISTORIEN.DK – ADELSVÆLDEN, 1536-1660
Perioden omtales ofte som 'adelsvælden', fordi det var en periode, hvor adelen havde stor politisk og økonomisk magt, og fordi der ikke var andre væsentlige politiske magtgrupper end adel og konge.
Hvad var håndfæstning?
En håndfæstning er en bekræftelse af et løfte ved håndslag. I bred betydning er ordet håndfæstning blevet anvendt om skriftlige forpligtelser, men betegner i almindelig sprogbrug især forpligtelser vedrørende regeringsudøvelse, som en konge accepterede i forbindelse med sit valg.
Hvorfor hedder det Grønland og ikke Grønland?
maj 1979 er en skæringsdato. Denne dag fik Grønland hjemmestyre, hvilket betød, at Grønland fortsatte i rigsfællesskab med Danmark, men overtog en lang række af politiske områder i sit eget parlament, Landstinget. Sprogligt betød indførelsen af hjemmestyre, at udtrykket ”i Grønland” vandt frem.
Hvad er G60?
1960 - Grønlandsudvalget af 1960
Den danske regering nedsætter Grønlandsudvalget af 1960. Udvalgets betænkning fra 1964, kendt som G60, danner grundlaget for den fortsatte modernisering af Grønland – især med fokus på at centralisere den grønlandske befolkning i byer med åbent vand.
Hvem ejer Grønlands undergrund?
Grønland fik hjemmestyre i 1979 og selvstyre i 2009. Samtidigt med at selvstyret blev indført, blev det grønlandske folk anerkendt som et eget folk. Grønlandsk er nu det officielle sprog, og grønlænderne ejer nu selv rettighederne til den grønlandske undergrund og de mineraler og ">værdier, som findes her.
Hvad betyder bjældeklang?
'Bjældeklang' er en dansk oversættelse af den amerikanske julesang 'Jingle Bells'.
Hvor mange adelige er der i Danmark?
Der findes i dag cirka 7000 adelige i Danmark. Langt de fleste er såkaldt almindelig adel. Hertil kommer en lille gruppe højadel af folk med titler som greve eller baron.
Hvem bestemte i 1600-tallet?
Med indførslen af enevælde blev Danmark et arvekongedømme, det eneste lovfæstede i Europa. Ifølge den enevældige forfatning, Kongeloven fra 1665, havde kongen den samlede statsmagt som både lovgiver, regent og øverste dommer.
Hvad er de 7 F'er?
Ved indførelsen af Grundloven i 1849 blev en række befolkningsgrupper udelukket fra politisk deltagelse. Disse grupper er blevet kaldt "de syv F'er": fruentimmere, folkehold, fattige, fallenter, fjolser, forbrydere og fremmede.
Hvad er paragraf 88?
Kommunalbestyrelsen skal træffe afgørelse om tildeling af personlig hjælp og pleje m.v. efter dette kapitel. Kommunalbestyrelsen skal behandle anmodninger om hjælp efter § 83 ved en konkret, individuel vurdering af behovet for hjælp til de opgaver, som modtageren ikke selv kan udføre.
Hvem måtte ikke stemme i 1849?
Kravene blev populært opsummeret med bogstavrimet at "fruentimmere, folkehold, fattige, fremmede, fallenter, fjolser og forbrydere" ikke måtte stemme. I alt havde kun 14,5 % af Danmarks befolkning stemmeret. Andelen var lavest i København hvor 10,9 % af indbyggerne havde stemmeret.
Hvad er det rigeste sted i Danmark?
I toppen ligger Gentofte Kommune med 664.600 kr. efterfulgt af Rudersdal Kommune med 587.700 kr. og Hørsholm Kommune med 547.400 kr. I bunden er den gennemsnitlige disponible indkomst omkring 275.000-280.000 kr.
Hvad hedder Danmarks mindste kommune?
Læsø Kommune har 1.793 indbyggere, hvilket gør den til landets mindste kommune, målt på befolkning. Kommunen har et årligt budget på ca. 187 mio. kroner.