Fisk indeholder protein og forskellige vitaminer og mineraler. Men nogle fisk er bedre end andre, og de fede fisk betragtes som de sundeste. Det er fordi fede fisk som laks, ørred og makrel, har et højere indhold af sundt fedt. Fede fisk indeholder nemlig et højt niveau af omega-3 fedtsyrer.
Hvilke fisk er sundest at spise?
Hvis du vil holde dig sund med fisk, skal du spise fede fisk som laks, ørred, makrel eller sild. De har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, der kan forebygge hjertekarsygdomme og smøre ledende, og så indeholder de ikke lige så meget kviksølv.
Hvilke fisk skal man undgå?
Tungmetaller og miljøgifte
Visse fisk kan indeholde miljømæssige giftstoffer og tungmetallet kviksølv. Det gælder typisk større rovfisk såsom rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og store tunfisk, som ophober giftstofferne i fedt.
Hvilke fisk indeholder færrest tungmetaller?
Hvis du ønsker at spise mere end 350 gram fisk ugen, så kan du vælge mellem disse magre fiskearter: Rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk (ikke torskelever), kuller, kulmule, sej (lys- og mørksej), fiskerogn og opdrættede fisk, fx ørred og laks.
Er det sundt at spise fisk hver dag?
Hjerteforeningen anbefaler du spiser 350 gram fisk om ugen, fisk er nemlig en vigtig del af en hjertevenlig kost. Når du spiser fisk gør du en aktiv indsats for at bekæmpe åreforkalkning og et forhøjet blodtryk. Ud af de 350 gram, som Hjerteforeningen anbefaler du spiser ugentligt, bør 200 gram være fede fisk.
DR Dokumentar: Er Fisk Sundt? (2014)
Er det sundt at spise torskerogn på dåse?
Sundhedsvurdering: Ud over at være en fortrinlig kilde til muskelopbyggende og mættende proteiner byder torskerognen også på en fin fedtsyrefordeling. En halv dåse dækker 25-30 procent af dit dagsbehov for omega-3-fedtsyrer og giver dig desuden andre kredsløbsvenlige fedtsyrer.
Er rejer sunde at spise?
Rejer er en rigtig superfood. De indeholder ingen fedt eller kulhydrater, kun masser af protein og næringsstoffer som Omega3-fedtsyrer, B12-vitaminer og D-vitaminer,” siger han og tilføjer: ”Og så smager de bare brandgodt."
Er torskelever på dåse sunde?
Torskelever er kendt for sit ekstremt høje indhold af vitamin A og D, som begge er essentielle for kroppens sundhed. Vitamin A er afgørende for et sundt syn, en stærk hudbarriere og et velfungerende immunsystem, mens vitamin D er nøglen til stærke knogler og tænder, samt en optimal muskelfunktion.
Er der tungmetaller i makrel i tomat?
Makrellen er en rovfisk og kan derfor indeholde tungmetaller. Forbrugerrådet Tænk har testet makrel i tomat for indhold af tungmetaller. Fisk er sundt, men fisk – især store rovfisk – indeholder tungmetaller, fordi havene er forurenet.
Hvor meget torsk må man spise om ugen?
Fødevarestyrelsens råd om fisk: Spis fisk to gange om ugen til det varme måltid eller en gang om ugen og næsten hver dag som pålæg, gerne 300 gram om ugen • Varier mellem fede fisk fx laks, sild og makrel og magre fisk fx torsk, rødspætte og tun. Spiser man mere end 300 gram om ugen, vælg da magre fisk og opdrætsfisk.
Hvad er den bedste spisefisk?
Gode fisk i køkkenet er: Ørred, torsk, multe, rødspætte, havbars, pighvar og søtunge. Fladfisk (skrubben) er ofte et hit også blandt børn mår den serveres som fiske-fillet eller fish og chips (normalt torsk). Hummer er også et sten sikkert hit.
Er laks på dåse sundt?
Laksen er rig på omega-3 fedtsyrer, især de vigtige langkædede omega-3 EPA og DHA. Den er også en fremragende kilde til D-vitamin og har et højt proteinindhold, som mætter godt.
Er sild på glas sundt?
SVAR: De er faktisk overraskende sunde. Marineringsprocessen koster ganske vist nogle vitaminer, men går heldigvis ikke ud over fiskens høje indhold af D-vitamin og sunde omega-3-fedtsyrer, som er de to vigtigste sundhedsmæssige årsager til at sætte sild på bordet.
Er der tungmetaller i rejer?
Rejer er blevet kædet sammen med høje koncentrationer af tungmetaller, og derfor har Forbrugerrådet Tænk også testet de 10 frostreje-mærker for indhold af tungmetallerne cadmium og kviksølv. Her er der dog ingen grund til bekymring. Alle de testede rejer er fri for tungmetaller.
Er fisk godt for kolesterolet?
Der skelnes mellem to typer af fedt – umættet fedt (planteriget og fisk) og mættet fedt (animalsk/dyreriget). Typen af fedtstof er vigtig, når du skal sænke LDL-kolesterol. Umættet fedt (planteriget og fisk) forebygger og nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdom ved at sænke LDL-kolesterol.
Er makrel i tomat sundt?
Det korte svar er ja. Heldigvis er dåsemakrel ligeså sundt at spise som fersk fisk, viser ny norsk forskning. I de officielle kostråd i Danmark anbefales det, at man spiser minimum 350 gram fisk om ugen.
Er tun på dåse sundt?
Tun er en mager og proteinrig fisk med vigtige vitaminer og mineraler som jod, jern og selen samt A-, D- og E-vitamin. Så som udgangspunkt er tun en sund spise. På grund af forurening i havene, ikke mindst af kviksølv, kan der dog være en risiko ved at spise rovfisk som tun. Så undgå at spise det hver eneste dag.
Hvor meget torskerogn må man spise?
Fødevarestyrelsen anbefaler at man indtager 350 g fisk om ugen, hvoraf ca. 200 g bør være fed fisk, der har et højere indhold af omega-3. Og torskerogn tæller altså med i vores ugentlige fiskeindtag. Med andre ord, så spænder man ben for sig selv, hvis man undgår torskerogn af hensyn til sin sundhed.
Hvor ofte må man spise makrel?
Et af kostrådene siger: "Spis mere fisk".
Ifølge de officielle kostråd skal man spise 350 g fisk om ugen, hvoraf 200 g skal være fed fisk som fx sild, laks, makrel og ørred. Helt konkret anbefales det at spise fisk 2 gange om ugen til hovedmåltid og flere gange om ugen som pålæg.
Er fiskerogn sundt?
Rognen er fuld af sunde vitaminer og mineraler, samtidig med et uhyre højt indhold af omega-3. Egenskaber, der tilsammen i den grad kvalificerer fiskerogn som en fantastisk superfood. Et af de vitaminer, som rogn indeholder er D-vitamin, som vi også får fra solen.
Er rødspættefilet sundt?
Rødspætten indeholder D-vitamin, som er med til at styrke vores immunforsvar og knogler. Samt omega-3 fedtsyre. Rødspætten er en mager fisk, og kan derfor være med til at holde den slanke linje. Det kan den fordi, at den har et højt proteinindhold, og samtidig et lavt kalorie og fedtindhold.
Er fisk på dåse antiinflammatorisk?
Studier har vist, at fede fisk (laks, makrel, ørred, hellefisk og sild) er blandt de mest antiinflammatoriske madvarer grundet deres høje indhold af fiskeolie, omega-3-fedtsyrer. Omega-3 stimulerer immunforsvaret til øget modstandskraft.
Er æg og rejer sunde for hjertet?
Kolesterol-holdige fødevarer som skaldyr, æg og lever, bidrager de ikke væsentligt til mængden af kolesterol i blodet. Konklusionen er at rejer, som har et lavt indhold af mættet fedt, lavt kalorieindhold og samtidig rig på de vigtige omega-3-fedtstoffer, kan være en del af en sund og varieret kost.
Hvad er bedst frosne rejer eller rejer i lage?
Frosne smager generelt lidt mere sødt og mindre "fisket" end rejer i lage på dåse eller i plastikbøtter. Så er du vant til frosne, optøede rejer, vil du formentlig synes, at dem i lage smager for stærkt. Forbrugerrådet Tænk gennemførte en større smagstest med forskellige rejer på frost og i lage.
Er det sundt at spise muslinger?
Det særlige ved blåmuslinger er, at de er vidt udbredt i de danske farvande, er yderst klimavenlige og samtidig også en utrolig næringsrig spise. Blåmuslinger har blandt andet et højt indhold af de fedtopløselige vitaminer A- og E–vitamin, et højt indhold af mineralerne zink, jod og selen samt Omega-3 fedtsyrer.