Faktor 15 (mellemfaktor) er god til de fleste danskere uanset alder, når man er i Danmark. Hvis man har meget sart eller lys hud eller rejser til lande tættere på ækvator, skal man bruge højere faktor end 15.
Hvad er bedst, faktor 30 eller 50?
Kræftens Bekæmpelse, anbefaler at du bruger solfaktor 15 i Danmark og solfaktor 30, hvis du skal rejse til Thailand, Spanien eller andre varmere himmelstrøg. Er din hud meget lys eller sart, kan det også sagtens give mening at bruge faktor 30-50, uanset hvor du er.
Kan man blive brun med solfaktor 50?
Hvorfor bliver jeg ikke lige så brun med solcreme som uden? Mange mennesker tror, at en solcreme med en høj solfaktor (SPF) forhindrer, at man bliver brun. Derfor bruger de i stedet produkter med en lavere faktor. Men du bliver brun, selvom solfaktoren er høj.
Er faktor 20 nok?
En god regel at huske på er, at jo lysere din hud er, des højere solfaktor bør du vælge. Overordnet beskytter de forskellige solfaktorer for nedenstående procent UV-stråler: SPF 15 – 93% af solens UV-stråler. SPF 20 – 95% af solens UV-stråler.
Er SPF 15 nok?
Så meget beskytter SPF
Solcreme beskytter din hud mod solens skadelige UV-stråler. Du skal mindst bruge faktor 15 for at være beskyttet godt nok i Danmark.
Hvilken solfaktor skal man bruge i ansigtet når man er på ferie?
Er dagcreme med SPF nok?
Brug af dagcreme med SPF30 eller SPF50 vil i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt til at beskytte din hud mod solens UV-stråler i de mørke vintermåneder, hvor solen ikke er så stærk. I månederne om foråret og sommeren, hvor solen er stærkest, anbefales det dog at bruge og påføre solcreme hver 2.
Hvad skal UV være for at blive brun?
4. Hvor højt skal UV-indekset være før man bliver brun? Man kan begynde at blive brun allerede ved et UV-indeks på 3, men jo højere indekset er, desto hurtigere og mere intens vil brunfarvningen typisk være. Uanset UV-indekset er det vigtigt at bruge solbeskyttelse for at undgå hudskader.
Hvor lang tid holder faktor 30?
Solfaktor 30 beskytter mod 97% af solens stråler - og en solfaktor 50 beskytter mod 97% af solens stråler. Beskyttelsen er altså den samme. Forskellen på faktor 30 og faktor 50 er hvor lang tid du kan opholde dig i sollys. For en solfaktor 15 er den gennemsnitlige tid du kan opholde dig i solen 5 timer.
Hvilken solfaktor er der i Tyrkiet?
Rejser du sydpå, hvor UV-indekset er højere end herhjemme, skal du bruge mere end faktor 15, evt. 30 eller 50. Dvs. du skal vælge en højere faktor, når du fx rejser til Thailand, Egypten, Tyrkiet, Spanien og andre sydlige himmelstrøg.
Hvornår bliver rød til brun?
Den røde farve opstår 4-6 timer, efter du har været udsat for sol. Der går op til 48 timer, før den brune farve indfinder sig. Først da er der dannet pigment i huden, til at huden tager brun farve.
Kan man blive brun af at sidde i skyggen?
Du får også uv-stråling i skyggen
Du behøver ikke at være direkte i solen for at få farve. Solens stråler bliver reflekteret i overflader som vand, beton, sand og sne, så uv-strålerne rammer dig, selvom du sidder i skyggen. Du får endda også farve på en skyet sommerdag.
Hvilken solfaktor skal jeg vælge?
Når man vælger at beskytte sig med solcreme, anbefales solcreme med mindst faktor 15. Solcreme bør hverken være første eller eneste valg af solbeskyttelse. Brug aldrig solcreme til at forlænge tiden i solen.
Hvorfor bliver jeg ikke brun med solcreme?
Solcreme er med til at opbygge den brune farve langsommere, så du undgår at blive rød. Det tager lidt længere tid at blive brun, men til gengæld er du væsentligt bedre beskyttet mod solens skadelige UV-stråler.
Hvor længe holder solfaktor 50?
SPF50 bør beskytte dig 50 gange så længe som din hud ville være i stand til at beskytte sig selv naturligt. Husk dog, at jo lavere SPF og jo længere tid siden påføring, jo færre UVB-stråler vil blive filtreret, så en genpåføring hver anden time anbefales stærkt.
Hvorfor bliver jeg rød, selvom jeg har solcreme på?
Præparatets effekt angives med en solbeskyttelsesfaktor, også kaldet SPF, sun protection factor. Solfaktoren angiver, hvor meget længere du kan opholde sig i solen, før der kommer rødme af huden, hvis du bruger solcreme i forhold til, hvis du ikke er beskyttet. Det er som regel UVB-faktor, der er opgivet.
Hvor lang tid skal solcreme tørre?
En solcreme skal stadig have halvdelen af den oprindelige beskyttelse efter 2 gange 20 minutters badning og 2 gange 15 minutters tørring uden brug af håndklæde. Det betyder også, at du stadig er beskyttet efter at have svedt, men det er en god idé at smørre dig ind igen, da den ikke har den samme dækning mere.
Hvilken solfaktor til Thailand?
Solfaktor 15 beskytter mod 93% af solens stråler, solfaktor 30 mod 97% og solfaktor 50 mod 98%. I Danmark anbefales solfaktor 15, mens solfaktor 30 er passende til varmere destinationer som Thailand eller Spanien. Har du lys eller sart hud, kan det være nødvendigt med faktor 30-50, uanset hvor du er.
Hvad er forskellen på faktor 30 og faktor 50?
SPF 30: høj beskyttelse til lys hud, velegnet i stærk sol, UV-indeks 7-8. SPF 50: høj beskyttelse til meget lys hud, velegnet i stærk sol, UV-indeks 7-8. SPF 50+: meget høj beskyttelse til meget lys hud, velegnet i meget stærk sol, UV-indeks 8 eller derover.
Hvor meget solcreme skal man have med på ferie?
For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme pr. m2 hud.
Kan man blive brun med SPF 50?
Ja, selvom du smører dig med faktor 50, vil huden blive solbrændt. Når du tager farve af solen, er det rødme, du får. Den akutte hudreaktion kommer ofte 4-6 timer efter, du har været i solen. Først op til 48 timer efter sol er der produceret så meget pigment, at huden farves brun.
Er SPF 30 nok?
Er solfaktor 30 nok? Styrken af din solcreme afhænger af UV-indekset og hudtype. Er din hud solbrun/gylden, og er UV-indekset 3-6 anbefales faktor 30. Men jo lysere din hud er, des højere SPF skal du vælge.
Kan man blive brun gennem vinduet?
Helt op til 85 procent kan slippe igennem en rude, alt efter hvilken slags glas det er. Dog skal der være UV-B-stråler til stede for, at melanin kan omdannes til brunt farvestof. UV-B-stråling: Bliver næsten standset af vinduesglas. UV-B-stråler giver solskoldninger og er hovedårsag til den aggressive modermærkekræft.
Hvorfor bliver jeg ikke brun på benene?
”Den mest sandsynlige forklaring er en nedsat evne til at danne pigment på grund af for meget sol med for lidt beskyttelse over årene. Hvis det er sket, så bliver vores pigment dovent eller helt væk,” siger hun. Heldigvis kræver selvbruner ingen pigmentdannelse, så vejen til fugtmætte og farvede ben er her.
Hvilke lande har højest UV?
Amerikanske og tyske forskere har registreret det hidtil højeste UV index på 43,3. Det er sket med to dosimetre placeret ved henholdsvis Licancabur vulkanen (5.917 meter over havet) i grænseområdet mellem Chile og Bolivia og den nærliggende Laguna Blanca (4.340 meter).
Kan man få sol under en parasol?
På en overskyet eller tåget dag kan du alligevel bliver solskoldet, fordi op til 80 % af UV-strålerne passerer gennem skyer eller tåge. En parasol, der bruges på en strand, blokerer for 40-50 % af UV-strålerne.