I dag er årets længste dag. Det er nemlig sommersolhverv - en af naturens store årstidsmarkører - og solen er oppe i hele 17 timer og 32 minutter. Helt præcist falder sommersolhverv i aften - den 20. juni 2024 - klokken 22.51.
Hvornår står Solen op på den længste dag?
Herhjemme står Solen 55 til 58 grader over horisonten, når den er højest på himlen, og dagslængden varierer mellem 17 timer og 16 minutter i Gedser og de førnævnte 18 timer og 6 minutter i Skagen. I Gedser stod Solen op klokken 04.36 og går ned klokken 21.52, mens det i Skagen hedder henholdsvis klokken 04.16 og 22.22.
Hvor meget er dagen tiltaget med i dag?
Dagen er i dag tiltaget med 4 minutter.
Hvornår bliver dagene længere i 2025?
Fra den 21. december vil dagene gradvist blive længere indtil næste sommersolhverv den 21. juni 2025, som markerer en ny lyscyklus.
Hvornår er Solen længst væk fra Danmark?
Tirsdag den 21. december er årets korteste dag, og dagen markerer hermed overgangen til lysere tider. Årsagen til dagens lavpunkt i længde er, at den nordlige halvkugle netop nu vender maksimalt væk fra solen.
Sådan laver man FAKE BRÆK! | Akavet
Hvilken dag er den korteste dag på året?
Vintersolhverv er årets korteste dag
Søndag den 21. december 2025 går vi lysere tider i møde, når fænomenet vintersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen kun være 7 timer 1 minut og 16 sekunder lang.
Hvor lang er dagen den 21. december?
Så bliver dagen på vore breddegrader ikke kortere end vi kommer til at opleve den i dag. Den 21. december har vi årets korteste dag. Dagens længde er i København blot 7 timer og 1 minut i København, hvor Solen står op kl.
Hvor mange minutter er dagen blevet lysere?
For hver dag der går, får vi i øjeblikket omkring 3½ minut mere dagslys. Den første time tog altså omkring en måned, men frem mod jævndøgn den 20. marts går det hurtigere og hurtigere. Når januar er forbi, er dagen taget til med en time og 28 minutter.
Hvor mange minutter bliver dagene længere?
Det betyder, at dagen i snit bliver omkring 3 minutter og 20 sekunder længere pr. døgn. Dog går det meget langsomt lige efter vintersolhverv og lige før sommersolhverv.
Hvornår er dag og nat lige lange i Danmark?
Forårsjævndøgn er et af de to årlige jævndøgn, hvor dag og nat et lige lange. Det falder som regel den 20. eller 21. marts.
Hvor meget er dagen tiltaget med 1. februar?
Dagens længde er idag 8 timer 42 minutter. Dagen er tiltaget med 1 time 40 minutter.
Hvornår vender lyset tilbage?
Dagene er korte og mørke i december, men lige før jul vender mørket. Den 22. december er det vintersolhverv – årets korteste dag! I december vender lyset tilbage – om end det går langsomt.
Hvor i Danmark er dagen længst?
Det er altså her, at den nordlige ende af Jordens omdrejningsakse hælder direkte ind mod Solen. Årets længste dag er ca. 17,5 timer lang – længst i Skagen, kortest i Gedser. Sommersolhverv falder altid på enten den 21.
Hvor står Solen først op i verden?
Den retning Solen bevæger sig er den samme året rundt. For en person på den nordlige halvkugle, vil Solen stige op i øst, bevæge sig over himlen mod syd, for derefter at gå ned i vest. For en person på den sydlige halvkugle vil Solen stige op i øst, bevæge sig over himlen mod nord, for derefter at gå ned i vest.
Hvilken dag har flest lyse timer?
Sommersolhverv er den dag på året, hvor jordens akse hælder mest ind mod solen, og dermed den dag, hvor vi får mest sollys på den nordlige halvkugle. Derfra kommer der gradvist færre lyse timer frem til vintersolhverv den 21. december, hvor dagene igen begynder at blive længere.
Hvor meget er dagen tiltaget den 1. januar?
Dagens længde er idag 7 timer 9 minutter. Dagen er tiltaget med 0 timer 7 minutter.
Hvornår bliver det lysere igen i 2025?
Lørdag den 21. juni 2025 går vi mørkere tider i møde, når fænomenet sommersolhverv opstår på den nordlige halvkugle. I København vil dagen være hele 17 timer 32 minut og 17 sekunder lang.
Hvad betyder jævndøgn?
Jævndøgn er de dage, hvor Solen krydser himlens ækvator midtvejs mellem det sydligste og nordligste punkt i sin bane set fra Jorden (ekliptika). Det døgn, hvor dag og nat er lige lange, falder lidt før jævndøgn om foråret og lidt efter jævndøgn om efteråret.
Hvornår kan man mærke, at dagene bliver længere?
Sommersolhverv markerer ikke blot den længste dag på året, men også begyndelsen på en gradvis aftagning af dagslængden. Umiddelbart efter sommersolhverv vil dagens længde kun aftage en smule. Det er først en måned senere, i slutningen af juli, at vi kan mærke, at dagens længde er blevet kortere med omkring en time.
Hvornår er det den mørkeste dag?
Den korteste dag på året, vintersolhverv, ligger d. 21. december, og den længste, solhverv, er 21. (eller 22.
Hvad hedder årets længste dag?
Det betyder samtidigt at årets korteste nat er tirsdag nat. Sommersolhverv markerer altså årets længste dag, men dermed samtidigt at dagene fra nu af gradvist bliver kortere og kortere frem mod vintersolhverv den 21. december.
Hvad kalder man den 21. december?
Årets længste dag kaldes modsat sommersolhverv. Vintersolhverv falder i Danmark enten 21. december eller 22. december.
Hvornår går Solen ned i februar?
Vinter (december - februar): Solen går ned mellem kl. 15:30 og 16:30.
Hvilken nat er den længste?
december er årets længste nat. Den 21. december er det tidspunkt på året, hvor den nordlige halvkugle er vendt længst væk fra Solen.