Virksomheder omfattet af DORA Af DORA-forordningens artikel 2 fremgår det, at følgende virksomheder er omfattet: Kreditinstitutter, betalingsinstitutter, e-pengeinstitutter og investeringsselskaber.
Hvem er omfattet af DORA-forordningen?
banker, kreditinstitutioner, betalingsinstitutioner, pengeinstitutter, forsikringsselskaber, investeringsselskaber, værdipapircentraler og it-leverandører, som er systemiske på EU-niveau. Selvom DORA vil påvirke store dele af den finansielle sektor, findes der i reguleringen også flere undtagelser.
Hvem er underlagt DORA?
Alle virksomheder, der er omfattet af EU's finansielle lovgivning, er underlagt DORA – fx: Banker. Elektroniske pengeinstitutter. Pensionsselskaber.
Hvornår skal DORA være implementeret?
DORA finder anvendelse for virksomhederne fra den 17. januar 2025 efter en toårig implementeringsperiode. Derfor bør finansielle virksomheder og udbydere af informations- og kommunikationsteknologi (IKT-tjenesteudbydere) begynde at forberede sig allerede nu.
Hvad er forskellen på NIS2 og DORA?
NIS2 gælder for virksomheder på tværs af mange sektorer og har et bredt fokus på cybersikkerhed og kritisk infrastruktur. DORA gælder udelukkende for den finansielle sektor og handler primært om operationel robusthed.
Hvordan vil Digital Operational Resilience Act (DORA) påvirke virksomheder globalt?
Hvilke virksomheder er underlagt NIS2?
- Spildevandshåndtering.
- Offentlig forvaltning.
- Digital infrastruktur såsom udbydere af datacentertjenester.
- Udbydere af indholdsleveringstjenester.
- Tiltroede tjenesteudbydere.
- Offentlige elektroniske kommunikationsnet.
- Udbydere af elektroniske kommunikationstjenester.
Hvem fører tilsyn med DORA?
De nødvendige lovændringer er nu vedtaget, og det giver Finanstilsynet hjemmel til at føre tilsyn med DORA-forordningen samt implementere NIS2-direktivet for IT-infrastrukturer i den finansielle sektor, herunder fælles datacentraler.
Hvornår finder DORA anvendelse?
Gennemførelse i Danmark. Som en EU-forordning finder DORA direkte anvendelse på finansielle enheder, der er omfattet af DORA's anvendelsesområde, fra den 17. januar 2025. Det tilsvarende direktiv (EU) 2022/2556 af 14.
Hvad er DORA Krav?
'The Digital Operational Resilience Act' (DORA) er en forordning indført af Den Europæiske Union for at styrke den digitale operationelle robusthed i finansielle institutioner. Den har til formål at sikre, at finansielle enheder kan modstå og komme sig fra alle typer af IKT-relaterede forstyrrelser og trusler.
Hvornår kom Dora the Explorer til Danmark?
fra 2000 til 2019. Den blev skabt af Chris Gifford, Valerie Walsh Valdes og Eric Weiner. I Danmark blev det sendt på Nickelodeon, Nick Jr. og DR Ramasjang.
Er min virksomhed omfattet af NIS2?
Uanset størrelsen på din virksomhed eller organisation, så er du omfattet af NIS2, hvis du er defineret som en kritisk enhed i henhold til EU direktivet om kritiske enheder resiliens (EU) 2022/2257.
Hvad betyder DORA?
DORA, der står for Digital Operational Resilience Act, er en forordning fra EU, der giver myndighederne mulighed for effektivt at overvåge og håndtere cyber- og IKT-risici hos de omfattede virksomheder. DORA-forordningen finder anvendelse fra den 17. januar 2025.
Hvem er omfattet af CER-direktivet?
CER omfatter sektorerne energi, transport, bankvæsen, finansmarkedsinfrastruktur, sundhed, drikkevand, spildevand, digital infra- struktur, offentlig administration, rumfart og fødevarer. Bemærk at du som underleverandør til disse brancher også kan blive omfattet af kravene i direktivet.
Hvem skal være NIS2 compliant?
Som udgangspunkt gælder NIS2 for virksomheder og organisationer, der arbejder indenfor det, der kaldes “sektorer af særligt kritisk betydning” eller “andre kritiske sektorer”, og som leverer ydelser eller afvikler deres aktiviteter indenfor EU.
Hvem er omfattet af IDD?
I udgangspunktet, er alle medarbejdere, der udøver forsikringsdistribution, omfattet af kompetencekravene - de gælder dog ikke for samtlige medarbejdere i virksomheden. For eksempel gælder de ikke for medarbejdere, som udelukkende har administrative opgaver.
Hvad er Digital Operational Resilience Act?
Hvad er DORA-forordningen? DORA-forordningen (Digital Operational Resilience Act) er en europæisk regulering, der sigter mod at styrke den digitale operationelle modstandsdygtighed i den finansielle sektor.
Hvad er lov om finansiel virksomhed?
Lov om finansiel virksomhed § § 70 og 71 fastlægger krav til ledelse og styring af en finansiel virksomhed. Kravene er uddybet i bekendtgørelser om ledelse og styring af de enkelte typer af virksomheder.
Hvad er forskellen på DORA og NIS2?
De væsentlige forskelle mellem DORA og NIS2 er, at DORA er en EU-forordning, og NIS2 er et direktiv.
Hvornår træder DORA i kraft i Danmark?
DORA trådte i kraft fredag den 17. januar, og formålet med forordningen er at bidrage til en mere sikker og effektiv digital finansiel sektor ved at opstille en række harmoniserede EU-krav og regler for finansielle virksomheder. Du kan læse mere om DORA-forordningen her. GDPR.
Hvad er ledelsesbekendtgørelsen?
Ledelsesbekendtgørelsen fastsætter regler om ledelse og styring af pengeinstitutter, realkreditinstitutter m. fl. Ledelsesbekendtgørelsen blev efter finanskrisen indført for at skabe større klarhed om kravene på området, da lov om finansiel virksomhed alene indeholder meget overordnede krav til ledelse og styring.
Hvem fører tilsyn med GDPR?
Datatilsynet er den centrale uafhængige myndighed, der fører tilsyn med, at reglerne om databeskyttelse bliver overholdt.
Hvem fører tilsyn med bankerne?
Finanstilsynet fører tilsyn med alle væsentlige typer af finansielle virksomheder i Danmark som pengeinstitutter, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber, pensionskasser, investeringsforeninger og særlige investeringsselskaber, børsmæglerselskaber, Københavns Fondsbørs, VP Securities, ATP, Lønmodtagernes ...
Hvem fører tilsyn med Familieretshuset?
Hvem fører tilsyn? Tilsyn med værgen føres af Familieretshuset. Tilsyn med forvaltningsafdelingerne føres af Civilstyrelsen. Civilstyrelsen har det øverste tilsyn med værgemål.
Hvem er omfattet af NIS2?
Direktivet lægger op til, at det er virksomheder med flere end 50 ansatte og en årlig omsætning på 10 mio. euro eller en årlig balance på 43 mio. euro, der skal efterleve kravene. I virksomhederne vil det være topledelsens ansvar at godkende sikkerhedsforanstaltninger og føre tilsyn med IT-sikkerheden.