1.1. Hvem er omfattet af bogføringsloven? Bogføringslovens § 1 fastlægger, at følgende virksomheder er omfattet af loven: Erhvervsdrivende virksomheder af enhver art, der er etableret i Danmark, uanset virksomhedens ejer- eller hæftelsesforhold.
Hvem gælder den nye bogføringslov for?
Ifølge den nye bogføringslov er I omfattet af kravet om digital bogføring hvis: Jeres virksomhed er regnskabspligtig efter årsregnskabsloven. Jeres nettoomsætning fra erhvervsdrift i to år overstiger 300.000 kr.
Hvem er fritaget for bogføringsloven?
Der gælder følgende undtagelser: Bogføringsloven gælder ikke for virksomheder, organisationer og sammenslutninger mv., der er omfattet af lov om statens regnskabsvæsen, eller. som udelukkende er omfattet af regnskabsregler, der er fastsat ved eller i henhold til lov om kommunernes styrelse.
Hvilke virksomheder er omfattet af årsregnskabsloven?
- Aktieselskaber, partnerselskaber og anpartsselskaber.
- Interessentskaber og kommanditselskaber, hvori alle interessenterne henholdsvis komplementarerne er. ...
- Erhvervsdrivende fonde.
- Virksomheder med begrænset ansvar.
Hvem skal følge årsregnskabsloven?
Som udgangspunkt skal alle virksomheder, hvor ejer har begrænset hæftelse (aktieselskaber, anpartsselskaber, partnerselskaber, mfl.) aflægge regnskab efter årsregnskabsloven.
Ny Bogføringslov – Hvad betyder det for dig?
Hvem skal udarbejde en bogføringsprocedure?
Beskrivelse af bogføringsprocedure. Alle virksomheder, som er underlagt bogføringsloven, skal udarbejde en beskrivelse af virksomhedens bogføringsprocedurer. Procedurebeskrivelse skal som minimum indeholde: virksomhedens procedurer for at sikre, at alle virksomhedens transaktioner løbende registreres.
Hvornår skal man have et bogføringssystem?
For de fleste selskaber vil kravet om brug af et godkendt, digitalt bogføringssystem derfor gælde pr. 1. januar 2025. I 2026 vil kravet om at bogføre elektronisk i et godkendt system også gælde for personligt ejede virksomheder med en omsætning på over 300.000 kroner.
Hvem skal underskrive et årsregnskab?
Alle medlemmer af ledelsen, inklusive alle registrerede direktører og bestyrelsesmedlemmer, skal underskrive årsrapporten.
Hvad er et ikke registreret bogføringssystem?
Et ikke-registreret bogføringssystem er et digitalt system, som ikke er på Erhvervsstyrelsens liste over forhåndsgodkendte systemer. Du kan nemlig i stedet vælge at leve op til kravene for ikke-registrerede bogføringssystemer.
Hvornår skal selskaber bogføre digitalt?
Personligt ejede virksomheder med en årlig nettoomsætning på mere end 300.000 kr. i to på hinanden efterfølgende år (fx 2024 og 2025). Skal bogføre digitalt fra første dato de starter et nyt regnskabsår. Skal bogføre digitalt fra første dato de starter et nyt regnskabsår.
Hvornår skal en udgift bogføres?
Periodisering af udgifter
kvartal ultimo marts, så vil man typisk gerne fordele udgiften på den periode, den er afholdt. Ved lave en periodisering kan du dele fakturaen op i regnskabet og bogføre den i tre dele i januar, februar og marts.
Hvad sker der, hvis man ikke overholder bogføringsloven?
Hvis en virksomhed ikke overholder bogføringspligten, er det et brud på loven. Erhvervstyrelsen fører kontrol med bogføring i virksomheder, og hvis de opdager fejl, kan det føre til bøder og i værste tilfælde politianmeldelse og sanktioner.
Hvilke bilag skal være digitale?
- Udstedelsesdato.
- Leverancens art.
- Beløb.
- Afsender og modtager, herunder navn, adresse, samt CVR-nummer eller SE-nummer.
- Oplysning om momsbeløbets størrelse.
- Betalingsoplysninger.
Er frivillige foreninger omfattet af bogføringsloven?
Det er ikke alle bogføringspligtige virksomheder, foreninger mv., som skal bogføre via et digitalt bogføringssystem. Foreninger, der driver erhvervsmæssige aktiviteter og/eller modtager offentlige tilskud, vil være omfattet reglerne for digital bogføring.
Hvad kræver den nye bogføringslov?
Den nye bogføringslov betyder, at flertallet af virksomheder på et tidspunkt har pligt til at bruge et digitalt bogføringssystem eller en ekstern bogholder. Det indebærer konkret, at du skal sikre, at din virksomheds: transaktioner bogføres i et digitalt bogføringssystem, og at du har en procedure for dette.
Hvor længe skal man gemme bilag?
Den bogføringspligtige skal opbevare bogførings- og regnskabsmateriale på betryggende vis i 5 år fra udgangen af det regnskabsår, som materialet vedrører. Virksomheder skal sikre sig mod, at regnskabsmaterialet ødelægges, bortskaffes eller forvanskes, ligesom det skal sikres mod fejl og misbrug.
Hvornår træder krav om digital bogføring i kraft?
1. juli 2024 træder bogføringslovens regler om digital bogføring i kraft for mange virksomheder i kraft. I den forbindelse er der nogle nye krav, som virksomhederne skal være forberedt på for at sikre, at deres digitale bogføring gennemføres i overensstemmelse med bogføringsloven.
Hvornår har en virksomhed revisionspligt?
Virksomheder i særlige risikobrancher med en årlig indtægt over 5 mio. kr. i to år på hinanden følgende regnskabsår fra 2023 skal have en revisorerklæring. Revision er også obligatorisk for statslige virksomheder samt aktieselskaber, anpartsselskaber og selskaber med begrænset ansvar.
Hvilke virksomheder skal aflægge årsregnskab?
Alle anpartsselskaber (ApS) og aktieselskaber (A/S) skal som udgangspunkt udarbejde og indberette en årsrapport, medmindre de er undtaget grundet forhold som rekonstruktion og konkurs. Personligt ejede virksomheder har ikke pligt til at udarbejde og indberette en årsrapport.
Kan man selv lave årsregnskab?
Ja, du kan sagtens selv lave dit eget årsregnskab. Du har dog pligt til, med visse undtagelser, at sende dit regnskab til revidering hos en revisor, som vil give det sit blåstempel, hvis tingene ser ud til at være i orden. Derfor bør du også have styr på tingene, inden du går i gang med at lave dit eget årsregnskab.