EUsamarbejdet påvirker stort og småt i din dagligdag. EU er med til at bestemme, hvor meget du skal betale for dine sneakers, og hvor gammel du skal være for at sælge kanelsnegle hos bageren. Men EU bestemmer også, hvor meget fabrikker må forurene, og hvordan websites må bruge data om dig.
Hvilke love kan EU bestemme?
EU's lovgivning bidrager til at opnå målene i EU-traktaterne og føre EU-politikkerne ud i livet. Der er to hovedtyper af EU-love – primær og afledt lovgivning.
Hvad bestemmer EU ikke i Danmark?
EU varetager handelspolitikken på vegne af medlemslandene. Det betyder, at Danmark ikke kan lave sine egne handelsaftaler med f. eks. USA eller Kina.
Hvad kan EU bestemme?
- det indre marked.
- beskæftigelse og sociale anliggender.
- økonomisk, social og territorial samhørighed.
- landbrug.
- fiskeri.
- miljø
- forbrugerbeskyttelse.
- transportsektoren.
Hvor meget og hvilke love har EU indflydelse på i Danmark?
Der er nemlig ganske stor forskel på dansk lovgivning inden for hvert enkelt politikområde. Inden for handel, landbrug og miljø og fødevarer lovgiver EU meget, mens EU's påvirkning af dansk lovgivning på områder som f. eks. uddannelse og kultur er yderst begrænset.
Er Danmarks barske asylpolitik den rigtige vej for Europa? | DW Nyheder
Hvilke love kan EU ikke bestemme skal gælde i Danmark?
EU kan vedtage regler, som beskytter børn på arbejdsmarkedet, men EU kan ikke lovgive om børneopdragelse. EU kan nemlig kun lave fælles regler på de områder, hvor landene har givet EU magt til at bestemme. Landene har aftalt, hvad EU må lovgive om, og har skrevet det ind i EU's traktater.
Hvad er de vigtigste love i Danmark?
Den vigtigste lov er grundloven.
Hvad bestemmer EU over Danmark?
En forordning er en bindende retsakt, der gælder direkte i medlemslandene. Det betyder, at EU har besluttet, hvordan de danske domstole og myndigheder skal anvende forordningen. Sådan er det ikke med direktiver. Direktiver er retsakter, der fastlægger et fælles mål, der skal nås i alle EU's medlemslande.
Hvad får Danmark ud af at være med i EU?
Som udgangspunkt betaler alle medlemslande den samme procentdel af deres BNI, men nogle lande, inklusiv Danmark, får en rabat på BNI-bidraget. Danmarks bruttorabat er på cirka 2,81 mia. kroner årligt (2021-tal), hvor nettorabatten er 1,5 mia. kr efter bidraget til de andre fire landes rabat.
Hvorfor blev Danmark tvunget til at sælge energidrikke?
Energidrikke blev tilladt herhjemme i 2009. I 2012 var salget næsten femdoblet til ni millioner liter om året. "Det voldsomt stigende forbrug af disse drikke udgør også et generelt sundhedsproblem og det er derfor ærgerligt, at EU har tvunget os til at tillade dem.
Hvor meget betaler Danmark til EU?
EU's budget komplementerer Danmarks nationale budget på den måde, at det først kommer i spil, når det er mere effektivt at bruge midler på EU—niveau end på lokalt, regionalt eller nationalt niveau. I 2019 bidrag Danmark med 20,4 milliarder kr. til EU-budgettet og modtog til gengæld omkring 11 milliarder kr.
Er Norge uden for EU?
Norge er ikke medlem af EU, men indgår i et tæt samarbejde med EU gennem EØS-samarbejdet. Norge har to gange søgt om medlemskab af EU, men et flertal af nordmændene har stemt nej ved folkeafstemninger om Norges optagelse i EU.
Hvor meget handler Danmark med EU?
EU har stor betydning for dansk økonomi
Danmarks samlede handel med landene i EU og landene, der indgår i det indre marked, udgjorde i 2022 1.900 mia. kr. Det svarer til halvdelen af Danmarks samlede handel med udlandet. arbejdskraft samt løbende harmonisering af regler og standarder for varer.
Hvem kan vedtage love i EU?
Godkendelsesproceduren. Når love skal vedtages i godkendelsesproceduren, skal Europa-Parlamentet godkende forslagene, før Ministerrådet kan vedtage dem. Modsat under den alminidelige lovgivningsprocedurer og høringsprocedure kan Europa-Parlamentet ikke komme med ændringsforslag, men alene sige ja eller nej.
Hvordan er lovgivningen i EU?
Hovedparten af EU-lovgivningen bliver administreret og gennemført af medlemslandene. Det sker i de fleste tilfælde ved, at EU-beslutningerne bliver skrevet ind i den nationale lovgivning og efterfølgende gennemført på samme måde som almindelige nationale love.
Er Danmark i gæld?
Statens gæld udgjorde 217,1 milliarder kroner ved udgangen af 2024. Danmarks statsgæld dækker over statens indenlandske og udenlandske gæld fratrukket indeståendet på statens konto i Nationalbanken, aktiverne i statslige fonde og udgifter til opkøb af obligationer til finansiering af almene boliger.
Hvilket land betaler mest til EU?
BNP: Som en af verdens største økonomier er BNP eller den samlede værdi af alle varer og tjenesteydelser, der produceres i EU, 17 billioner euro. Tyskland har den største andel efterfulgt af Frankrig og Italien.
Hvorfor har vi ikke euro i Danmark?
Danmark fik i 1993 fire EU-forbehold, men forsvarsforbeholdet blev afskaffet ved en folkeafstemning i 2022. De resterende forbehold betyder, at Danmark står uden for det europæiske samarbejde om euroen og dele af EU's retspolitik.
Hvad kan EU ikke bestemme?
eks. kan EU ikke bestemme, hvor høj skatten skal være på arbejde i Danmark, eller hvor meget man skal have i folkepension. Landene har altså besluttet, på hvilke områder EU kan vedtage love, og hvilke områder EU ikke kan lovgive om.
Hvornår skal Danmark være formand for EU?
Danmark skal igen have EU-formandskabet i andet halvår af 2025.
Hvad står EF for?
EF står for Det Europæiske Fællesskab, der blev til i kølvandet af 2. verdenskrig. Baggrunden var seks europæiske landes ønske om at forhindre krige i Europa ved et tættere samarbejde med afskaffelse af hindringer for færdsel og handel mellem landene.
Hvad er den dummeste lov i Danmark?
Man må ikke sidde to på en scooter
Det er nemlig sådan, at det ikke er lovligt at sidde to personer på hverken en 30- eller 45-scooter. Det er i øvrigt til trods for, at scooterne generelt er bygget til to personer.
Hvad er den udøvende magt i Danmark?
Den udøvende magt vil i parlamentariske systemer være underlagt regeringen, i præsidentialsystemer vil den udøvende magt falde under administrationen. I Danmark, Norge, Sverige og andre konstitutionelle monarkier vil kongen eller dronningen være det formelle overhoved for den udøvende magt.
Hvad er paragraf 88?
Kommunalbestyrelsen skal træffe afgørelse om tildeling af personlig hjælp og pleje m.v. efter dette kapitel. Kommunalbestyrelsen skal behandle anmodninger om hjælp efter § 83 ved en konkret, individuel vurdering af behovet for hjælp til de opgaver, som modtageren ikke selv kan udføre.