Hvis du er privatansat, kan det være svært selv at tjekke sin løn, da arbejdsgiverne bruger forskellige lønsystemer og betegnelser. Det er derfor en god idé at kontakte din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-fagforening og bede dem tjekke din lønseddel for dig.
Hvad gør man, hvis ens lønseddel er forkert?
Er der fejl i lønudbetalingen, skal du straks fortælle det til din arbejdsgiver. Helst på skrift, så du kan bevise det. Bliver fejlene ikke rettet, sender du en kopi af lønsedlen til os og oplyser, hvilke fejl du har opdaget. Så kontakter vi din arbejdsgiver.
Hvordan tjekker man sin løn?
Lær at tjekke din lønseddel
Er du i tvivl om, hvordan du tjekker din lønseddel, så tal med dine kolleger om det. Du kan også spørge dem, der udbetaler din løn, din tillidsrepræsentant eller fagforening. Hvis du er nyansat kan det især være en god idé, at få hjælp til at tjekke din første lønseddel.
Hvem har ansvar for korrekt løn?
Det er altid arbejdsgiverens overordnede ansvar, at der udbetales korrekt løn.
Hvordan tjekker jeg min fritvalgskonto?
Dog kan det være sådan, at en arbejdsgiver har lavet en frivillig aftale om at indbetale til fritvalgskonti. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har en fritvalgskonto, kan det aflæses på lønsedlen – det står i den nederste boks, hvor der også er oplysninger om pensionsindbetalinger, AM-bidrag og meget andet.
5 tips til at tjekke din lønseddel
Hvordan skal jeg forstå min lønseddel?
- Din arbejdsgivers navn og adresse.
- CVR-nummer.
- Dit eget navn og adresse.
- CPR-nummer (eller arbejdsnummer)
- Lønperiode – eksempelvis 1. -31. september.
- Arbejdstimer.
- Trækprocent og hvilke beløb der er indbetalt til A-skat og AM-bidrag.
Hvor mange procent af ens løn går til fritvalgskonto?
Hvor meget går der ind på Fritvalgskonto? Din arbejdsgiver betaler hver måned en del af din løn til din Fritvalgskonto. Indbetalingen er 9 % i 2024.
Hvem skal forhandle min løn?
Individuelle lønforhandlinger skal være aftalt lokalt
I det offentlige er det i udgangspunktet din tillidsrepræsentant, der forhandler din løn for dig, men i de tre overenskomster for staten, regionerne og kommunerne er der mulighed for at afholde individuelle lønforhandlinger på den enkelte arbejdsplads.
Hvad skal man gøre, hvis man har fået for meget i løn?
Den situation, hvor en medarbejder har fået udbetalt for meget i løn, hedder condictio indebiti. Udgangspunktet er, at medarbejderen skal betale beløbet tilbage. En lønmodtager har også selv et ansvar for at tjekke sine lønsedler, og en pligt til at gøre arbejdsgiver opmærksom, hvis der er udbetalt for meget løn.
Hvem bestemmer ens løn?
Reguleringen af løn- og arbejdsvilkår sker gennem kollektive overenskomster. Aftaleparterne i en overenskomst vil på arbejdstagerside altid være en kollektivitet af lønmodtagere ofte i form af fagforeninger, mens det på arbejdsgivers side kan være den enkelte arbejdsgiver eller en arbejdsgiverorganisation.
Hvem kan hjælpe med lønseddel?
Du kan relativt nemt gennemgå din lønseddel for de mest almindelige fejl, hvis du er ansat i en kommune eller en region. Hvis du er ansat i en privat virksomhed, eller du har brug for en mere detaljeret gennemgang, skal du kontakte din lokale FOA-fagforening.
Er 35.000 en god løn?
Det er et pænt lønniveau,« siger Mads Lundby Hansen. 23 ud af de 65 faggrupper tjener mellem 30.000-40.000 kroner. Det gælder blandt andre fysioterapeuter, automekanikere, pædagoger, lastbilchauffører, frisører, postbude og kokke. Eksempelvis tjener en kok i snit 31.400 kroner om måneden eller 376.800 kroner om året.
Er det bedre at sætte sin indkomst højere eller lavere?
Sætter du den højere, end det du egentlig tjener, så vil du få et for højt beskæftigelsesfradrag og jobfradrag. Og så kan du risikere en restskat, når året er omme. Omvendt hvis du betaler topskat, så er det bedre at sætte indtægten for højt end for lavt.
Hvem må se min lønseddel?
Er du offentligt ansat, har din kollega mulighed for at få aktindsigt i din løn, ligesom du kan få aktindsigt i din kollegas løn. Faktisk kan alle søge aktindsigt i en række oplysninger om dit ansættelsesforhold. Det fremgår af offentlighedsloven.
Hvor mange lønsedler er der fejl på?
Hver anden – præcis 50 procent – af lønmodtagerne i Danmark har oplevet at finde fejl på lønsedlen. Det viser en undersøgelse fra Epinion for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Tallene viser også at de færreste stoler blindt på deres lønseddel: Tre ud af fire tjekker altid eller næsten altid deres lønseddel.
Hvad betyder frm på lønseddel?
Med udgangspunkt i det arbejde du har udført, og det fravær du eventuelt har haft, viser arbejdstidsopgø- relsen de tjenester* og hændelser*, der har betydning for din lønseddel og timeopgørelse. Hvis der er sket en ændring af en tidligere tjeneste eller hændelse, skrives her FRM for fremført og TLB for tilbageført.
Kan jeg kræve mere i løn?
Bed om en lønforhandling
Som privat ansat har du ikke krav om løbende lønforhandlinger, men du kan bede om en lønsamtale, når som helst du mener, du har krav på mere i løn.
Hvad er tilbagesøgningskrav?
Et tilbagesøgningskrav klassificeres som en fejludbetaling i alle de tilfælde, hvor udbetaling af kompen- sation kunne være undgået, såfremt Slots- og Kulturstyrelsen eller Erhvervsstyrelsen forud for udbetalin- gen f. eks. 1) havde foretaget partshøring, 2) gennemført kontrol f. eks.
Kan min arbejdsgiver trække mig i løn?
Du skal dog være opmærksom på, at hvis du generelt arbejder færre timer, end du er ansat til, og du fratræder din stilling, kan din arbejdsgiver trække dig i løn for de timer, som du ikke har arbejdet ifølge din kontrakt.
Hvad stiger lønnen med i 2025?
april 2024 får en lønstigning på 5,9%. Den 1. april 2025 stiger lønnen med 1,7%, og der er indlagt en særlig ekstra forhandling i 2025 om lønnen, hvor der tages udgangspunkt i udviklingen på privatområdet.
Hvornår skal man bede om mere i løn?
Det er forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads både i det offentlige og private, hvornår de individuelle lønforhandlinger finder sted. Helt overordnet kan man sige, at lønforhandling typisk sker én gang om året og som regel i foråret.
Hvad er særlig opsparing på lønseddel?
Den særlige opsparing er et særligt lønelement, som kommer til udbetaling to gange årligt - ved udgangen af juni og december. Den særlige opsparing beregnes af de samme løndele som den særlige feriegodtgørelse, og den beregnes på grundlag af den løn, som er tjent i perioden fra henholdsvis 1. januar til 31. juni og 1.
Hvor mange procent får man i feriepenge?
Ferie med feriepenge
Du skal have 12,5 pct. i feriepenge af din samlede skattepligtige lønindkomst, som ikke er fradragsberettiget. Din arbejdsgiver kan enten indbetale dine feriepenge til FerieKonto, en anden udbetaler, eller selv holde pengene indtil du skal afholde ferien.