Den kaldes Hovedaftalen. Den er indgået direkte mellem FH og DA. Den gælder for alle de underorganisationer og virksomheder, som hører under FH og DA. Ligesom ved grundloven kan der ikke indgås aftaler på arbejdsmarkedet, der strider mod Hovedaftalen.
Hvornår gælder hovedaftalen?
Hovedaftalen gælder, indtil den skriftligt opsiges af en af parterne, jf. dog § 7, stk. 2, med et opsigelsesvarsel på mindst 9 måneder. Opsiges aftalen af en af parterne, gælder opsigelsen for de parter, der inden 1 måned meddeler, at opsigelsen tillige skal have virkning for dem.
Er hovedaftalen en overenskomst?
Hovedaftalen sætter rammerne
De overordnede regler for indgåelse og opsigelse af overenskomster står i de såkaldte hovedaftaler. Langt de fleste af DI's overenskomster er omfattet af Hovedaftalen mellem DA og FH (tidligere LO).
Hvad betyder hovedaftalen?
En hovedaftale er i nordisk sammenhæng en aftale, der lægger rammerne for samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter. I Danmark kendes Hovedaftalen først som en del af Septemberforliget i 1899, mens man i Sverige fik en aftale med Saltsjöbadsaftalen fra 1938.
Hvad er hovedaftalen på arbejdsmarkedet?
Hovedaftalen mellem DA og FH
Arbejdsgiverens ret til at lede og fordele arbejdet. Retten til at tage kollektive kampskridt, fx strejke, blokade, sympatikonflikter, lockout og boykot. Fredspligten, som betyder, at det ikke er lovligt at lave arbejdsstandsninger, så længe der er en kollektiv overenskomst i kraft.
Aktionæraftale forklaret
Hvem er uden for arbejdsmarkedet?
Arbejdskraftundersøgelsen (år) 2021
I 2021 var 755.000 15-64-årige uden for arbejdsstyrken. Det svarer til hver femte af alle 15-64-årige. Dermed er andelen af 15-64-årige uden for arbejdsstyrken, den laveste i de seneste ti år.
Hvad indebærer fredspligten?
Fredspligten betyder, at når der er indgået en kollektiv overenskomst, kan arbejdet ikke lovligt standses, så længe overenskomsten løber. Strejke og lockout kan derfor i hovedsagen kun foregå i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.
Hvad går septemberforliget ud på?
Septemberforliget, som forblev i kraft frem til 1960, er blevet kaldt arbejdsmarkedets grundlov. Den knæsatte det princip, at aftaler om arbejdsmarkedets forhold – fra løn til fritid, barsel, ferie, overtid og meget mere – aftales mellem to ligeværdige forhandlingsparter.
Hvad er Afskedigelsesnævnet?
Vurderer den forhandlingsberettigede organisation, at en afskedigelse ikke er rimeligt begrundet i kommunens eller medarbejderens forhold, kan organisationen indbringe sagen for et afskedigelsesnævn.
Hvad går lockout ud på?
Under en arbejdskonflikt, hvor der er varslet lockout, skal arbejdsgiver sende de af sine ansatte hjem, der tilhører den konfliktramte fagforening. Omfattes du som medarbejder af en lockout, modtager du ikke løn, imens den står på.
Hvem gælder overenskomsten for?
En overenskomst gælder for alle de ansatte, der udfører arbejde omfattet af overenskomsten. Ofte bliver der i tillæg til overenskomsten lavet lokale forhandlinger om fx lønnen, også kaldet lokalaftaler. En sådan lokalaftale vil ligesom overenskomsten gælde for alle ansatte inden for området.
Hvem er arbejdsmarkedets parter?
Arbejdsmarkedets parter udgøres af arbejdsgivere og arbejdstagere, som er organiserede i forskellige typer af foreninger. Parternes store indflydelse på beskæftigelsespolitikken samt løn- og arbejdsvilkår er noget særligt for den danske arbejdsmarkedsmodel.
Hvem gælder lederaftalen for?
Hvem er omfattet af Lederaftalen? Du er omfattet af Lederaftalen, hvis du som funktionær anses for at være leder og er medlem af Lederne. Du anses for at være leder, hvis du: Helt eller delvis har fået overdraget ret til at lede og fordele arbejdet og/eller til at anvende passende arbejdskraft.
Hvad er DA-FH samarbejdsaftalen?
Samarbejdsaftalen sætter de overordnede rammer for samarbejdet mellem virksomhedens ledelse og medarbejderne. Målene er derfor gennem et systematisk samarbejde mellem ledelse og ansatte at: sikre virksomhedernes fortsatte konkurrenceevne. sikre medarbejdernes arbejdstilfredshed, trivsel og tryghed.
Hvem bestemmer hvilken overenskomst?
En overenskomst er en aftale om løn og arbejdsvilkår mellem en arbejdsgiverorganisation og 3F, eller direkte forhandlet mellem den enkelte arbejdsgiver og den lokale 3F-afdeling. Overenskomsterne fastsætter regler og aftaler, som skal overholdes af både arbejdstager og arbejdsgiver.
Er beskyttet af 25 års reglen efter hovedaftalen ved arbejdsmangel?
Regel gælder ved arbejdsmangel
Praksissen med 25-års-reglen gælder, når virksomheden har bevist, at afskedigelserne skyldes arbejdsmangel. Reglen indebærer, at virksomheden har en forpligtelse til at tage særligt hensyn til medarbejdere med anciennitet i virksomheden på 25 år eller derover.
Hvad står der i hovedaftalen?
Aftalen fastslår kollektive overenskomster som det ønskelige samt det grundlæggende arbejdsretlige begreb, fredspligt. Fredspligten indebærer, at man i perioden mellem to overenskomster har forbud mod at strejke og lave lockout.
Er afskedigelse og opsigelse det samme?
En opsigelse sker ved, at du enten selv opsiger dit job, eller ved at arbejdsgiver opsiger dig - sidstnævnte kaldes en fyring.
Hvorfor var Septemberforliget vigtigt?
Septemberforliget var den første danske hovedaftale, og den blev grundlæggende for reguleringen af løn- og arbejdsvilkår på det samlede arbejdsmarked. Det blev kendt som arbejdsmarkedets grundlov og fungerede som sådan i mere end et halvt århundrede helt frem til den første revision i 1960.
Hvad er trepartssamarbejde?
Trepartssamarbejde er samarbejde mellem offentlige myndigheder, faglige organisationer og arbejdsgiverforeninger om løsning af samfundsmæssige opgaver. Trepartssamarbejde er ligesom overenskomstforhandlinger – hvor kun arbejdsgivere og faglige organisationer deltager – en vigtig reguleringsmekanisme i den danske model.
Hvad står dsf for?
Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er en landsorganisation for studerende på videregående uddannelser i Danmark. Gennem 20 medlemsorganisationer repræsenterer DSF ca. 165.000 studerende over hele landet.
Hvad er ulovlig strejke?
Arbejdsnedlæggelse/strejke er, når ansatte nægter at arbejde. Det kan ske i forbindelse med en lovligt varslet konflikt under en overenskomstforhandling, men også som en ulovlig arbejdsnedlæggelse i overenskomstperioden.
Hvad er en FSGforening?
En fagforening er en permanent sammenslutning af lønmodtagere inden for et eller flere fag eller erhverv. Fagforeningen er dannet med det formål at varetage medlemmernes interesser særligt mht. løn- og arbejdsforhold.
Hvem indgik Septemberforliget?
Den danske model bygger på Septemberforliget fra 1899, hvor Dansk Arbejdsgiverforening og det der i dag er LO indgik et forlig om, hvordan spillereglerne på det danske arbejdsmarked skulle være.