Det meste af bronzealderfolkets mad kom fra landbruget. På markerne høstede man korn, ærter og hirse. Fra gårdens husdyr - kvæg, får, geder og grise - fik man kød og mælk. Man indsamlede frugter, planter, bær, svampe og honning i skoven.
Hvad spiste man i gamle dage?
Råvarer. Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.
Hvad spiste man i jægerstenalderen?
I den sidste del af jægerstenalderen, den periode hvor arkæologerne ved mest om menuen, spiste danskerne sig mætte i bunkevis af fisk og muslinger, suppleret med hjort og vildsvin fra skoven og alle de spiselige planter, der har været til at få fat i. De har indsamlet kurvefulde af bær, frugter, nødder og rødder.
Hvad spiste man til morgenmad i gamle dage?
Det var hovedsagelig rugbrød, grød, vælling eller suppe suppleret med saltet flæsk samt saltet eller tørret fisk. Det blev skyllet ned med rigelige mængder tyndt øl, som man for det meste havde brygget selv. Kosten varierede alt efter hvilke råvarer, man havde tilgængelig, og efter hvilket landskab man boede i.
Hvad dyrkede man i bronzealderen?
I bronzealderen dyrkede man de samme kornsorter som i stenalderen. Men langsomt bliver nøgenbyg afløst af den avnklædte byg, som skal afskalles, før den kan bruges. Det gør sig også gældende for spelt, som afløser emmer. Rug og brødhvede findes også, men i meget små mængder.
De lækre kostvaner i det forhistoriske Europa (mesolitikum, yngre stenalder, bronzealder)
Hvordan fik man mad i bronzealderen?
Det meste af bronzealderfolkets mad kom fra landbruget. På markerne høstede man korn, ærter og hirse. Fra gårdens husdyr - kvæg, får, geder og grise - fik man kød og mælk. Man indsamlede frugter, planter, bær, svampe og honning i skoven.
Hvor gammel blev man i bronzealderen?
Mændenes gennemsnitlige højde var 168 cm, kvindernes kun 155 cm. Deres gennemsnitlige levealder var på omkring 35 år, men der var da også dem, som opnåede at blive 50-60 år gamle.
Hvad hed frokost i gamle dage?
- Typisk begyndte man dagen med frokosten, som bestod af brød, grød, spegesild og stegt flæsk. Ved 6-7-tiden spiste man davre, som var brød eller grød, og ved 9-10-tiden indtog man lidt igen. Klokken 12 var der varm mad. Middag eller middagsmad hed dette måltid midt på dagen.
Hvad spiste man i jernalderen?
Jernalderbonden spiste alt fra køer til heste. Ud over de her nævnte husdyr, så blev der indført en række nye, tamme dyrearter i romersk jernalder, det drejer sig om høns, ænder, gæs og katte.
Hvad spiste man i gamle dage til jul?
- Man spiste især svin i alle mulige afskygninger. Man slagtede gerne en gris i november, og så gik forberedelserne ellers i gang – man syltede, lavede pølser, bagte og så videre. Dengang fik man ikke så meget kød resten af året, men det gjorde man i julemåneden. Og altså primært gris, forklarer Caroline Nyvang.
Hvad spiste de første mennesker?
Analysen viser, at vores forfædre blandt andet spiste meget ged, og at de ofte opbevarede færdigretter i krukker. Desuden er der tegn på, at man allerede for 8.000 år siden var begyndt lave forskellige mejeriprodukter.
Hvad spiste man for 200 år siden?
Den er påvirket af, hvad der ellers sker i samfundet, og af de råvarer og teknologier vi har til rådighed. For 200 år siden spiste danskere eksempelvis ikke kartofler med sovs. Og for 50 år siden var det langt sejere at servere en konserveret dåse-pære for gæsterne end en hjemmelavet kage med æbler fra haven.
Hvordan fik man mad i stenalderen?
Mad fra havet
Det var ferskvandsfisk fra søerne som gedde, laks, ål og aborre, eller saltvandsfisk fra havet som torsk og flynder. Fisk blev fanget i ruser, på krog eller stanget med fiskelystre. Sæl blev jaget i ynglesæsonen, når de lå på strandbredden med deres unger.
Hvordan fik man varme i gamle dage?
Sengevarmere, husdyr og avanceret gulvvarme. Gennem historien er mennesker tyet til en række kreative varmekilder for at holde varmen i de kolde vintermåneder. Tæpper og varmt tøj kan kun i begrænset omfang holde vinterens kulde på afstand.
Hvad spiste vikingerne?
Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.
Hvornår begyndte man at spise spaghetti i Danmark?
Italiensk spaghetti bolognese kom på menuen i mange danske hjem i 1970'erne.
Hvilke grøntsager havde vikingerne?
Brugte ukrudt og mælkebøtter som krydderi. Af krydderurter kunne vikingerne samle planter som timian og porse, mens køkkenhaven indeholdt karse og sennepsplanter, som kunne give maden et pift. Fra vikingeborgen Fyrkat er der også fundet frø fra koriander og skvalderkål.
Hvad spiste man i bondestenalderen?
CIRKA 4000 ÅR F.KR. kommer agerbruget til Danmark. Man begynder at dyrke hvede og byg samt holde husdyr: svin, okse, får og ged. Dyreknoglerne på bopladserne viser, at navnlig lammesteg var en meget yndet spise hos de tidlige, danske bønder.
Hvor gammel blev man i jernalderen?
Jernalderens mennesker arbejdede hårdt i marken og boede i fugtige, tilrøgede huse. Derfor blev de slidt ned tidligt eller døde af sygdom. Et menneske på 60 år blev betragtet som meget gammel.
Hvad betyder unden?
a.: Unden-bord, -dags (dvs.: middagstid), -tid (ogs. Undens-(maal)tid).
Hvad spiste de rige i middelalderen?
Brød og kød var kostens hovedbestanddele med forskellige kornprodukter som grød. Almindelige retter var supper og gryderetter. Vin, vineddike og verjus (sur saft af umodne vindruer) blev ofte brugt til smagsgivning sammen med honning og sukker hos dem, der havde råd.
Hvad drak man i gamle dage?
Oftest drak man det såkaldte 'hverdagsøl', der havde en lav alkoholprocent og var en næringskilde på linje med f. eks. brød, grøntsager og kød. Ved særlige lejligheder drak man stærkere øl, mjød eller vin, og i løbet af middelalderen kom også brændevin til.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvor gammel blev man i stenalderen?
I stenalderen var gennemsnitsalderen lav og børnedødeligheden høj. Den gennemsnitlige levealder var omkring 35 år. Skeletter med skader såsom slag, hugsår og pileskud vidner om, at livet var farefyldt. Når døden kom på besøg, tog den ofte flere med sig ad gangen.
Hvor varmt var det i bronzealderen?
I bronzealderen fra 1700 til 500 år f. Kr. var der et meget behageligt og mildt klima med stor rigdom. Den gennemsnitlige temperatur var nok to-tre grader højere i forhold til i dag.