Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.
Hvad spiste vikingerne mest af?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvad spiste de rige i middelalderen?
Brød og kød var kostens hovedbestanddele med forskellige kornprodukter som grød. Almindelige retter var supper og gryderetter. Vin, vineddike og verjus (sur saft af umodne vindruer) blev ofte brugt til smagsgivning sammen med honning og sukker hos dem, der havde råd.
Hvad spiste man til jul i vikingetiden?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Hvad spiste vikingerne på togt?
Sagatekster og fund fra blandt andet Osebergskibet fra Norge fortæller om skibskosten, at det var grød, mel, tørfisk, smør og brød. Kogt eller stegt kød var sjældent en del af provianten. Af drikkevarer om bord var det mest almindelige vand, som blev medbragt i tønder eller kar.
Den dag, vikingetiden begyndte
Hvilke grøntsager havde vikingerne?
Brugte ukrudt og mælkebøtter som krydderi. Af krydderurter kunne vikingerne samle planter som timian og porse, mens køkkenhaven indeholdt karse og sennepsplanter, som kunne give maden et pift. Fra vikingeborgen Fyrkat er der også fundet frø fra koriander og skvalderkål.
Hvad spiste man til morgenmad i gamle dage?
Det var hovedsagelig rugbrød, grød, vælling eller suppe suppleret med saltet flæsk samt saltet eller tørret fisk. Det blev skyllet ned med rigelige mængder tyndt øl, som man for det meste havde brygget selv. Kosten varierede alt efter hvilke råvarer, man havde tilgængelig, og efter hvilket landskab man boede i.
Hvad spiste vikingerne til dessert?
Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.
Hvorfor drak vikingerne øl?
Øllet var en vigtig drik for vikingerne, da drikkervandet i byerne var forpestet samt at den lave alkoholprocent gjorde det til en vigtig næringskilde. For rigtige vikinger for godt 1.000 år siden var der ikke noget som store skummende fadbamser.
Hvilket sprog talte man i vikingetiden?
Vikingerne talte oldnordisk. Det oldnordiske sprog eller norrønt, som det også kaldes, tilhører den germanske sprogstamme. Fra samme sprogstamme kommer også det første skandinaviske skriftsprog, runerne.
Hvilke grøntsager spiste man i middelalderen?
Grøntsager omtales næsten ikke i de skriftlige kilder, men må også have fyldt en del i kosten, og selv i byerne havde mange mennesker en kålgård, hvor der blev dyrket bl. a. grønkål, ærter, bønner, løg, rødbeder og krydderurter.
Hvad spiste man under renæssancen?
I renæssancen var madlavningen, særligt i velhavende husholdninger, ofte baseret på tunge og krydrede retter. Krydderier som ingefær, kanel, muskat, safran og nelliker var dyre, men hyppigt anvendt. Maden var betinget af sæsonerne, hvilket betød at der store dele af året ikke var mulighed for at skaffe friske råvarer.
Hvad drak man i gamle dage?
Oftest drak man det såkaldte 'hverdagsøl', der havde en lav alkoholprocent og var en næringskilde på linje med f. eks. brød, grøntsager og kød. Ved særlige lejligheder drak man stærkere øl, mjød eller vin, og i løbet af middelalderen kom også brændevin til.
Hvor gamle blev vikingerne i gennemsnit?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvor høje var vikingerne?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvad kaldte vikingerne sig selv?
Denne periode er efterfølgende blevet kaldt -Vikingetiden. Vikingetid er navnet for en historisk periode ligesom begrebet Stenalder. Vikingerne kaldte ikke sig selv for vikinger og vidste heller ikke, at de levede i vikingetiden.
Hvilke sygdomme havde vikingerne?
Skeletter viser, at slidgigt i ryg, hænder og knæ plagede den almindelige vikingebonde. Mange vikinger gik også rundt med tandproblemer. Mere end en fjerdedel af befolkningen havde nemlig huller i tænderne (karies) eller tandtab. Fund af kranier viser, at langt de fleste vikinger manglede flere tænder.
Hvor meget øl drak man i gamle dage?
Øl i middelalderen og frem – man drak 3-4 liter øl om dagen
Ligesom i vikingetiden var det næsten umuligt at skaffe rent vand i byerne i middelalderen . For at få væske drak man derfor øl i stedet. Det gjorde man til stort set alle måltider, da maden dengang var meget salt.
Hvorfor drog vikingerne på togter?
At rejse ud og hærge fremmede egne var ikke et nyt fænomen – det gjorde man også tidligere, men i vikingetiden blev togterne mere organiserede, og man tog oftere af sted. Selv om det krævede store investeringer i skibe, våben og mandskab, kunne det være en indbringende ”forretning” for vikingerne at tage på togt.
Hvilke krydderier brugte vikingerne?
Dild, sennep, peberrod, enebær og kommen er alle klassiske, nordiske krydderier der går tusind år tilbage. Man har også haft timian, merian, mynte, koriander og sar. Da man skulle fremstille øl har man brugt porse men der er også arkæologiske spor af humle.
Hvad kaldte vikingerne USA?
Vikingerne sejlede også ned langs den nordamerikanske østkyst. Adam af Bremen fortæller, at det kaldes Vinland, ”fordi der på den findes vildtvoksende vinstokke, som bærer den bedste vin.” Vinland er beskrevet i flere sagaer. Leif den Lykkelige var ikke den eneste viking, der rejste til Vinland.
Hvilken religion havde vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvad spiste man i jernalderen?
Jernalderbonden spiste alt fra køer til heste. Ud over de her nævnte husdyr, så blev der indført en række nye, tamme dyrearter i romersk jernalder, det drejer sig om høns, ænder, gæs og katte.
Hvilke to ting kan du aldrig spise til morgenmad?
- Sukkerholdig morgenmadsprodukter.
- Grøn juice.
- Yoghurt med kunstige smagsstoffer.
- Havregryn med smag.
- Toastbrød med smør.
- Kaffe – ja du hørte rigtig :(
Hvad spiste man i bronzealderen?
Det meste af bronzealderfolkets mad kom fra landbruget. På markerne høstede man korn, ærter og hirse. Fra gårdens husdyr - kvæg, får, geder og grise - fik man kød og mælk. Man indsamlede frugter, planter, bær, svampe og honning i skoven.