Julebord - den svenske julemiddag Julbordet består at mange forskellige typiske svenske kolde delikatesser. Lige fra forskellige former for marinerede sild, laks, paté, flæsk, julepølse, sylte, köttbullar, traditionelt knäckebröd, juleskinke, stegt prinskorv og lutfisk.
Hvad spiser man i Norge juleaften?
- Ribbe. En slags flæskesteg, som regel serveret med surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs.
- Pinnekjøt. Saltede og tørrede, nogle gange røgede, lammeribben. ...
- Lutefisk. Tørfisk, der har ligget i vand og lud, og derefter bagt i ovnen.
- Småkaker.
Hvad spiser man til dessert juleaften i Sverige?
Det svenske julebord
Til dessert får vores skånske naboer gerne ”spettekaka”, som er en kage lavet af æg, kartoffelmel og sukker, serveret med flødeskum, is og friske bær – men de spiser også ”ris a la malta”, som er en risdessert meget lig risalamande, der dog serveres med f. eks.
Hvad spiser man i Tyskland juleaften?
Hvor vi i Danmark spiser stor julemiddag med and, gås eller flæskesteg den 24. december, så spiser tyskerne en mere simpel ret. De får en form for pølser og kartoffelsalat, og så spiser de den store julemiddag med gås, kalkun eller fisk den 25. december.
Hvad spiser man den 24. december?
Derfor spiser næsten alle danskere i dag brunede kartofler juleaften. Derudover bliver der også serveret hvide kartofler og mange steder, i især i Jylland, bliver der også serveret kartoffelchips juleaften.
Julbord - Svenske juletraditioner
Hvad spiser man i Finland juleaften?
Juleaften, den 24. december, spiser finnerne risengrød med en mandel i om formiddagen. Om eftermiddagen går mange på kirkegården og sætter lys på deres kæres grave. I Finland danser man også om juletræet samt lytter til julesange og julemusik.
Hvad spiser tyskerne til nytårsaften?
Nytår i Tyskland
I Tyskland bydes der på hyggelige retter som raclette eller fondue. Traditionelt spiser man ikke fjerkræ, da heldet ikke må flyve væk. Der bliver også drukket mousserende vin, champagne eller endda Feuerzangenbowle*. Ved midnat er der masser af fyrværkeri overalt.
Hvad spiser man i Frankrig juleaften?
I Frankrig hører kalkunsteg med kastanjer, skaldyr, Foie gras og champagne sig julen til. Man kan næsten være helt sikker på, at der står østers, røget laks og Foie gras på bordet juleaften – ”Réveillon de Noël”.
Hvad spiser man i England juleaften?
I England er Christmas Pudding en klassiker til jul
juledag. Her spænder juleretterne helt fra kalkun og gås til postejer. Derudover er buddingen (Christmas Pudding) også en klassiker i juletiden.
Hvad spiser man juleaften i Spanien?
De traditionelle spanske juleretter tæller blandt andet stegt lam og kalkun samt skaldyr, mens turrón (en slags nougat-konfekt) og helligtrekongerskage er blandt de søde sager, man ikke bør snyde sig selv for.
Hvad spiser svenskerne til juleaften?
Julebord - den svenske julemiddag
Julbordet består at mange forskellige typiske svenske kolde delikatesser. Lige fra forskellige former for marinerede sild, laks, paté, flæsk, julepølse, sylte, köttbullar, traditionelt knäckebröd, juleskinke, stegt prinskorv og lutfisk.
Hvad spiser man juleaften i Polen?
Julemaden i Polen
Borscht med melboller – selv om borscht er en populær ret både derhjemme og på restauranter i Polen hele året, hører en særlig version til juleaften uløseligt sammen med julemaden. Roer skæres i skiver og fermenteres nogle få dage før Wigilia, og den færdige suppe suppleres med melboller.
Hvad spiser man til jul i Rusland?
Julemåneden i Rusland er derfor ikke præget af julefrokoster og fester, som vi kender det fra Danmark. Men når man den 7. januar endelig må indtage føde består menuen af 'sochivo' eller 'kutia', som er en grød lavet af hvede eller ris serveret med honning, birkes og frugt.
Hvad spiser man på juleaften i USA?
Christmas Day består den amerikanske julemiddag ofte af enten kalkun, gås eller bagt skinke. Græskarpostej og mince pie – en postej, som indeholder æbler, rosiner, citron og korender – hører også i mange amerikanske hjem med til en julemiddag i USA. Læs også artiklen Dansk mad i USA.
Hvad spiser mange japanere juleaften?
I Japan er det nemlig tradition, at julemiddagen består af KFC. Denne tradition stammer fra en reklamefilm, der kørte i 1974 med sloganet "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (Kentucky for Christmas!). I New Zealand er pōhutukawa-træet blevet et symbol på julen.
Hvad spiser man juleaften i Holland?
I Holland får man kerstol, der er en særlig slags julebrød af mandelmel med lokale krydderier. I USA er de glade for kalkun til både thanksgiving og jul, og så er det en tradition at spise "pumpkin pie".
Hvad spiser Tyskland juleaften?
Det kan både være den helt traditionelle julegås, and eller kalkun. Ifølge en repræsentativ meningsmåling fra Civey fra slutningen af november har 13,4 procent af tyskerne planer om at servere fjerkræ juleaften, mens 8,8 procent spiser flæskesteg og 8,6 procent spiser fisk.
Hvad spiser man til jul i Italien?
- Pasta – især ravioli, tortellini, lasagne;
- Chokolade – chokoladeovertrukne frugter, chokolade bonbons eller trøfler;
- Kød – kalvekød og lam;
- Fisk juleaften og eller skaldyr som Spaghetti alle Vongole, kommer fra biblen.
- Grøntsager.
Hvad spiser man juleaften i Australien?
Australierne spiser fisk og skaldyr til juleaften, blandt andet hummer og rejer. De har også en traditionel ret ved navn pavlova, der er en marengskage med kiwi og passionsfrugt, som laves til juleaften. I Australien holder de jul den 25. december ligesom i England.
Hvordan fejres jul i Italien?
Der hænges lyskæder op, opsættes juletræer og nisser, og mange familier finder deres gamle julekrybbe kasser frem fra pulterrummet. I ugerne op til jul handle man traditionelt julemad og gaver ind på de mange lokale markeder. Her kan man få friske råvarer til julemiddagen og specialiteter fra regionen.
Hvad er den traditionelle julemad i Danmark?
Spørger man i dag, hvad der skal på bordet juleaften, så vil de fleste jo nok svare flæskesteg og/eller and, hvide og brunede kartofler, brun sovs, rødkål og risalamande til dessert.
Hvordan fejres jul i Spanien?
I Spanien betyder jul først og fremmest tid med familien. Hvad det angår julemaden er der generelt ikke en fastlagt traditionel menu, eftersom de typiske retter varierer fra region til region. Dog vil menuen ofte indeholde fisk og skaldyr til forret efterfulgt af en god steg af enten svinekød, lam eller kalkun.
Hvad spiser man nytårsaften i Japan?
5. Japan: At spise soba nudler. Her er en idé til en forret til nytårsaften: I Japan starter man det nye år med at spise en varm skål sobanudler. Traditionen går tilbage til Kamakura-perioden og er knyttet til et buddhistisk tempel, der delte nudler ud til de fattige.
Hvad spiser man til nytår i Polen?
I Polen, Tyskland og andre dele af Skandinavien siges det, at det bringer held at spise sild, når klokken slår tolv. Derudover gør den sølvlignende farve på fisken også, at det symboliserer rigdom i fremtiden. I det sydlige USA serverer mand traditionelt en ret ved navn ”Hoppin' John”, der indeholder disse bønner.
Hvad spiser man i Sønderjylland juleaften?
Både and og flæskesteg
Hver fjerde sønderjyde – og dermed næsten tre gange så mange som landsgennemsnittet – spiser kalkun juleaften, mens mere end hver fjerde nordjyde og hver tredje fynbo foretrækker medisterpølsen.