- Ribbe. En slags flæskesteg, som regel serveret med surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs.
- Pinnekjøt. Saltede og tørrede, nogle gange røgede, lammeribben. ...
- Lutefisk. Tørfisk, der har ligget i vand og lud, og derefter bagt i ovnen.
- Småkaker.
Hvad spiser man typisk i Norge?
- Røkelaks (røget laks) Fås som hel fisk eller i vakuumpakkede skiver, der er tynde og delikate. ...
- Tørfisk. Små skiver af tørret torsk, der er en både sund og let snack. ...
- Ørred. Denne fisk smager lidt sødere end laks. ...
- Brunost. ...
- Sild. ...
- Flatbrød (knækbrød) ...
- Lefse. ...
- Vaffelmix og vaffeljern.
Hvordan fejres jul i Norge?
Den norske måde at fejre jul er baseret på kristne traditioner med elementer fra nordiske midvinterfester og jødiske Hannukah. Og der opstår hele tiden nye traditioner. Juleforberedelserne starter normalt i november. Gader og butikker pyntes med julelys, og de fleste begynder også at pynte deres huse og hjem.
Hvad får man til jul i Norge?
Norske småkaker og en slags tørfisk
Lidt længere nordpå spiser de mange steder i landet 'ribbe', som er en slags flæskesteg med tilbehør af surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs. Derudover finder man på julebordet 'pinnekjøt', som er saltede og tørrede eller røgede lammeribben.
Hvad spiser man traditionelt til jul?
- Flæskesteg og and.
- Brunede, hvide og franske kartofler.
- Brun sovs.
- Rødkål, ribsgele og syltede asier.
Jul i Norge (Jul i Norge) - Norske juletraditioner, mad og kultur [Dokumentar]
Hvad spiser de i Norge til juleaften?
- Ribbe. En slags flæskesteg, som regel serveret med surkål og kogte kartofler, julepølse, kødboller og sovs.
- Pinnekjøt. Saltede og tørrede, nogle gange røgede, lammeribben. ...
- Lutefisk. Tørfisk, der har ligget i vand og lud, og derefter bagt i ovnen.
- Småkaker.
Hvad spiser man i Sverige til jul?
Julbordet består at mange forskellige typiske svenske kolde delikatesser. Lige fra forskellige former for marinerede sild, laks, paté, flæsk, julepølse, sylte, köttbullar, traditionelt knäckebröd, juleskinke, stegt prinskorv og lutfisk.
Hvad spiser man i Tyskland juleaften?
Hvor vi i Danmark spiser stor julemiddag med and, gås eller flæskesteg den 24. december, så spiser tyskerne en mere simpel ret. De får en form for pølser og kartoffelsalat, og så spiser de den store julemiddag med gås, kalkun eller fisk den 25. december.
Hvad betyder romjul på norsk?
Romjul er det norske ord for perioden imellem jul og nytår.
Kan man købe flæskesteg i Norge?
De norske forbrugere har mæsket sig i flæskesteg i november. Supermarkederne har været i gang med så drabelig en priskrig, at flæskesteg er solgt for under 15 kroner kiloet. Det har været så billigt, at ribbenssteg er brugt som hundefoder.
Hvad spiser man den 23. december?
- Andesteg.
- Risengrød til risalamande.
- Kirsebærsauce til risalamanden.
- Brunede kartofler.
- Hvide kartofler.
Hvad spiser man i Finland juleaften?
Juleaften, den 24. december, spiser finnerne risengrød med en mandel i om formiddagen. Om eftermiddagen går mange på kirkegården og sætter lys på deres kæres grave. I Finland danser man også om juletræet samt lytter til julesange og julemusik.
Hvad spiser man i Polen til jul?
Karpe – den primære forret for julefesten er karpe, som steges og serveres med en flødebaseret suppe. Søde sager – i Polen betyder julen en masse lækre desserter, f. eks. en birkeskage kaldet makowiec og en honningkage kaldet piernik.
Hvad er Norges nationalret?
Fårikål - Norges nationalret
Fårikål af mør lammebov serveret med hvidkål og kogte kartofler, er ganske enkelt norges nationalret. En rigtig simreret, der både er simpel at lave og som nærmest passer sig selv. Men den smager fantastisk. Tidsforbrug: 3 timer.
Hvad spiser man til morgenmad i Norge?
Morgenmad. Norske morgenmåltider fokuserer ofte på havets delikatesser, med retter som røget laks, fisk i forskellige saucer og marinader (såsom sardiner i sennepssauce eller tomatsovs, eller sild i lage), røget hvidfisk serveret med hårdkogte æg eller kaviar (kaviar på norsk).
Hvad drikker man i Norge?
Postevand betragtes som rent og sikkert at drikke overalt i Norge. Flaskevand fra norske kilder bliver stadigt mere populært i stedet for sodavand. Flaskevand sælges hovedsageligt til folk “på farten” og i mindre grad som erstatning for vand fra hanen derhjemme.
Hvad siger man før jul?
Dahl mener, at man egentlig først bør sige glædelig jul ved Jesusbarnets fødselsdag 24. december ved midnat, men at det også vil være i orden efter kirketid juleaftensdag. Inden da kan man sige god jul, ligesom man til enhver anden fødselsdag inden selve dagen kan sige 'god fødselsdag'.
Hvad ser nordmændene den 24. december?
I Sverige og Norge er de ligesom i Danmark vilde med 'Disneys Juleshow: Fra alle os til alle jer'. Om eftermiddagen juleaften sidder vores med-skandinavere også klinet til skærmen for at se 'Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul' (Sverige) eller 'Donald Duck og vennerne hans' (Norge).
Hvad betyder juleaften?
Juleaften er aftenen eller hele dagen den 24. december. Denne dag er højdepunktet for juletiden, hvor man blandt andet også fejrer fødslen af Jesus af Nazareth. Juleaften fejres over det meste af verden, hvor den også ofte er en hel eller halv helligdag.
Hvad spiser man til jul i Rusland?
Julemåneden i Rusland er derfor ikke præget af julefrokoster og fester, som vi kender det fra Danmark. Men når man den 7. januar endelig må indtage føde består menuen af 'sochivo' eller 'kutia', som er en grød lavet af hvede eller ris serveret med honning, birkes og frugt.
Hvad spiser man i Holland til jul?
I Holland får man kerstol, der er en særlig slags julebrød af mandelmel med lokale krydderier. I USA er de glade for kalkun til både thanksgiving og jul, og så er det en tradition at spise "pumpkin pie".
Hvad spiser japanere til jul?
Friturestegt kylling i Japan 🍗
I Japan er det nemlig tradition, at julemiddagen består af KFC. Denne tradition stammer fra en reklamefilm, der kørte i 1974 med sloganet "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (Kentucky for Christmas!).
Hvad spiser man i Frankrig til jul?
I Frankrig hører kalkunsteg med kastanjer, skaldyr, Foie gras og champagne sig julen til. Man kan næsten være helt sikker på, at der står østers, røget laks og Foie gras på bordet juleaften – ”Réveillon de Noël”.
Hvad spiser de i USA til jul?
Christmas Day består den amerikanske julemiddag ofte af enten kalkun, gås eller bagt skinke. Græskarpostej og mince pie – en postej, som indeholder æbler, rosiner, citron og korender – hører også i mange amerikanske hjem med til en julemiddag i USA. Læs også artiklen Dansk mad i USA.
Hvad spiser man til jul i Italien?
- Pasta – især ravioli, tortellini, lasagne;
- Chokolade – chokoladeovertrukne frugter, chokolade bonbons eller trøfler;
- Kød – kalvekød og lam;
- Fisk juleaften og eller skaldyr som Spaghetti alle Vongole, kommer fra biblen.
- Grøntsager.