Det primære element i den nye bogføringslov er en digitalisering og automatisering af bogholderiet. Den nye bogføringslov trådte i kraft den 1. juli 2022. Det vigtigste i loven er kravet om brug af et godkendt, digitalt bogføringssystem.
Hvad indeholder den nye bogføringslov?
Den nye bogføringslov betyder, at flertallet af virksomheder på et tidspunkt har pligt til at bruge et digitalt bogføringssystem eller en ekstern bogholder. Det indebærer konkret, at du skal sikre, at din virksomheds: transaktioner bogføres i et digitalt bogføringssystem, og at du har en procedure for dette.
Hvilke bilag skal gemmes elektronisk?
- Udstedelsesdato.
- Leverancens art.
- Beløb.
- Afsender og modtager, herunder navn, adresse, samt CVR-nummer eller SE-nummer.
- Oplysning om momsbeløbets størrelse.
- Betalingsoplysninger.
Hvornår træder digital bogføring i kraft?
Bogføringsloven trådte i kraft den 1. juli 2022, men kravet for digital bogføring sker over en flerårig periode fra den 1. juli 2024. Hvornår den enkelte virksomhed bliver omfattet af kravet, afgøres ud fra virksomhedsform og startdato for virksomhedens regnskabsår.
Hvor lang tid skal man gemme dokumenter?
Fra regnskabsår der begynder den 1. januar 2021 eller senere, skal danske selskaber opbevare deres selskabsdokumenter efter nye krav. Et af kravene er, at dokumenterne skal opbevares i minimum fem år fra udgangen af det regnskabsår, hvor dokumentet er udarbejdet.
Ny Bogføringslov – Hvad betyder det for dig?
Hvad er et ikke registreret bogføringssystem?
Et ikke-registreret bogføringssystem er et digitalt system, som ikke er på Erhvervsstyrelsens liste over forhåndsgodkendte systemer. Du kan nemlig i stedet vælge at leve op til kravene for ikke-registrerede bogføringssystemer.
Hvad er bilagsmateriale?
Et bilag eller appendiks er en samling af det materiale, du gerne vil stille til rådighed for læseren, men som ikke hører hjemme inde i opgaven, fx på grund af materialets omfang. Bilag tæller derfor normalt ikke med i opgivelsen af tegn i din opgave.
Hvor længe skal man gemme regninger?
En faktura skal opbevares i 5 år
a. være en faktura, en kvittering eller andre vigtige dokumenter. Ifølge bogføringsloven, som de fleste erhvervsdrivende i Danmark er underlagt, skal en faktura opbevares i minimum 5 år fra den dato, hvor fakturaen er sendt.
Hvem er ikke omfattet af bogføringsloven?
Bogføringsloven gælder ikke for virksomheder, organisationer og sammenslutninger mv., der er omfattet af lov om statens regnskabsvæsen, eller. som udelukkende er omfattet af regnskabsregler, der er fastsat ved eller i henhold til lov om kommunernes styrelse.
Hvor længe skal man opbevare en faktura?
Ifølge Bogføringsloven er virksomheder forpligtet til at opbevare regnskabsmateriale i mindst fem år fra udgangen af det regnskabsår, materialet vedrører. Denne regel omfatter alle typer af bogføringsdokumenter, herunder fakturaer, kvitteringer og andre bilag.
Hvad går den nye bogføringslov ud på?
Det primære element i den nye bogføringslov er en digitalisering og automatisering af bogholderiet. Den nye bogføringslov trådte i kraft den 1. juli 2022. Det vigtigste i loven er kravet om brug af et godkendt, digitalt bogføringssystem.
Hvor mange år skal man gemme bilag?
Den bogføringspligtige skal opbevare bogførings- og regnskabsmateriale på betryggende vis i 5 år fra udgangen af det regnskabsår, som materialet vedrører. Virksomheder skal sikre sig mod, at regnskabsmaterialet ødelægges, bortskaffes eller forvanskes, ligesom det skal sikres mod fejl og misbrug.
Hvad er god bogføringsskik?
Inden for bogføringsloven er der et begreb, der hedder god bogføringsskik. Det begreb omfatter, at virksomheder skal opbevare deres regnskab og bilag sikkert og dermed sørge for, at det ikke kan udsættes for misbrug. Det kræves derudover, at alt bogføring er sket korrekt, så der ingen fejl og mangler finder sted.
Hvilke bilag skal være digitale?
Hvilke bilag skal opbevares digitalt? Hvis din virksomhed er omfattet af digital bogføring, er det et krav, at du opbevarer købs- og salgsfakturaer digitalt, når de indeholder oplysninger om: udstedelsesdato. leverancens art.
Hvad skal registreres hos Erhvervsstyrelsen?
Selskabets formål skal fremgå af selskabets vedtægter og skal registreres i Erhvervsstyrelsen, så det fremgår af CVR. Formålet beskriver selskabets virksomhed. Det kan fx være at udleje ejendomme, at drive en restaurant, IT-udvikling, osv.
Er det nødvendigt at bogføre hver dag?
Selvom det ikke er obligatorisk at bogføre hver eneste dag, har du med daglig bogføring den fordel, at du altid har et komplet og opdateret overblik over virksomhedens økonomi. Du er forpligtet til at bogføre, og det skal ske med det samme, du kan finde overskud til det.
Hvilke papirer skal man gemme?
- 1 år ( eller under ) Kontoudtog. ...
- 3 år. Kvitteringer og regnskab lavet i forbindelse med forsikring skal gemmes i 3 år.
- 5 år. Der findes ingen officielle regler for hvor længe du skal gemme personlige skattepapirer, men for virksomheder er det 5 år.
Hvornår skal bilag scannes?
⌂ Der er p.t. ingen frist for hvornår bilagsmaterialer skal være scannet, men loven stiller krav om ”snarest muligt” efter bogføringen. Man må forvente, at der tages hensyn til virksomhedens kompleksitet, antallet af transaktioner og transaktionernes økonomiske omfang.
Hvor lang tid skal man gemme fragtbreve?
Hvor længe skal fragtbreve gemmes? Der findes ingen regler om hvor længe fragtbreve skal opbevares.
Hvad sker der, hvis man ikke overholder bogføringsloven?
Hvis en virksomhed ikke overholder bogføringspligten, er det et brud på loven. Erhvervstyrelsen fører kontrol med bogføring i virksomheder, og hvis de opdager fejl, kan det føre til bøder og i værste tilfælde politianmeldelse og sanktioner.
Hvordan skal bilag opbevares?
Opbevaring af bilag er en vigtig del af en virksomheds regnskab. I 2022 er der vedtaget en ny bogføringslov, der skal gøre op med virksomheders fysiske bilag og gamle ringbind – for over de næste år, skal alle opbevare deres bilag digitalt, ifølge den nye lov.