Sønderjylland, som var det oprindelige navn på hertugdømmet Slesvig, var hermed tabt til Tyskland, og den dansk-tyske grænse kom til at løbe lige syd for Kolding. Det store flertal af befolkningen i Sønderjyllands nordlige del følte sig som danske.
Hvad kalder man også Sønderjylland før 1920?
Sønderjylland var fra tidlig middelalder og frem til ca. 1200-1300-tallet den almindelige betegnelse for området mellem Kongeåen og Ejderen. Herefter og indtil ca. 1920 blev navnet brugt synonymt med Slesvig.
Hvad hedder Sønderjylland også?
Fra 1326 til 1867 var Sønderjylland (eller Slesvig, som det ligeledes blev kaldt) et selvstændigt hertugdømme, der dog fra midten af 1400-tallet hovedsageligt var under den danske konges myndighed. Efter 2. Slesvigske Krig i 1864 blev landsdelen indlemmet i først Preussen og fra 1871 i Det Tyske Kejserrige.
Hvor gik grænsen før 1920?
Fra krigen i 1864 til Genforeningen i 1920 lå Danmarks grænse ved Kongeåen. Her følger en version af grænselandets historie af forskningsleder, dr. phil.
Hvornår hedder det Sønderjylland?
Da en dansk, national bevægelse opstod i 1830'erne, kom navnet atter til værdighed. De fleste indbyggere fastholdt dog indtil 1864 betegnelsen Slesvig, som udtrykte landsdelens selvstændighed. Først fra 1880'erne fik Sønderjylland sit gennembrud som landsdelens navn blandt de dansksindede.
Genforeningen
Hvad hed Danmarks sydgrænse før 1000 år siden?
800-tallet: Ejderen er Danmarks sydgrænse
I 811 fastslås Ejderen som grænseflod mellem Frankerriget og det danske kongerige.
Hvorfor hedder det Sønderjylland og ikke Sydjylland?
Sydjylland forveksles ofte fejlagtigt med Sønderjylland, fordi navnene ligger tæt op ad hinanden. En indbygger i denne del af Jylland kaldes en sydjyde og er ligesom betegnelsen midtjyde (men i modsætning til sønderjyde) ikke en egentlig sproglig og kulturel identitet.
Hvorfor mistede vi Sønderjylland?
Baggrund. Efter den 2. Slesvigske Krig i 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg til Preussen (fra 1871 Tyskland) og Østrig. Sønderjylland, som var det oprindelige navn på hertugdømmet Slesvig, var hermed tabt til Tyskland, og den dansk-tyske grænse kom til at løbe lige syd for Kolding.
Er Ribe i Sønderjylland?
Ligger Ribe eller Kolding i Sønderjylland? Nej. Grænsen mellem Slesvig/Sønderjylland og Kongeriget Danmark gik og går langs Kongeåen, men buer nedad mod vest. Derfor har hverken Ribe eller Kolding nogensinde hørt til Sønderjylland/Slesvig.
Hvornår var Slesvig dansk?
Genforeningen 1920 og det danske mindretal
Ved genforeningen i 1920 blev Slesvig efter to folkeafstemninger delt mellem Danmark og Tyskland. I den første afstemningszone i områdets nordlige del var der flertal for tilslutning til Danmark. Dette område blev derfor genforenet med Danmark som Sønderjylland.
Hvad hedder Sønderjylland på tysk?
Det tyske mindretal i Sønderjylland kalder landsdelen Nordslesvig (tysk: Nordschleswig).
Hvad betyder sønder i Sønderjylland?
Sønder betyder her den del af Jylland, som ligger længere – el. længst – mod syd. Hos islændingene kaldes landet også sønden for åen (fyrir sunnan á).
Hvad er forskellen på Sydjylland og Sønderjylland?
Sydjylland er en betegnelse, der dækker det sydlige Jylland, som ikke hører til Sønderjylland. Sønderjyl- land dækker udelukkende det meste af det tidligere Sønderjyllands Amt og fra ældre tid også Sydslesvig ned til Ejderen.
Hvornår fik vi Nordslesvig tilbage?
Genforeningen fandt sted i juni 1920 efter et forløb, der tog sin begyndelse i oktober 1918, hvor Tyskland erkendte sit nederlag i verdenskrigen og efterfølgende bad de allierede om våbenhvile.
Hvad betyder genforenet?
forene adskilte, men tidligere sammenhørende personer, landsdele, genstande el. lign.
Hvornår blev Slesvig tysk?
Sydslesvig har igennem mange århundreder været del af det danske kongerige. Først efter tabet ved den dansk-tyske krig i 1864 er det sammen med Sønderjylland (Nordslesvig) blevet del af det tyske kongerige Prøjsen og Det tyske Kejserrige.
Hvad kaldes Sønderjylland også?
Ved genforeningen med Danmark i 1920 fik det indlemmede område officielt betegnelsen "De sønderjydske Landsdele". Efterhånden blev dette kunstige navn dog fortrængt af det mere ligefremme "Sønderjylland", skønt denne benævnelse historisk set også omfattede Sydslesvig.
Hvad hed Ribe i vikingetiden?
I løbet af 800-tallet og op gennem 900-tallet voksede Hedeby sig til et vigtigt knudepunkt for europæisk og skandinavisk handel. Ribe i Jylland, Birka i Sverige og Kaupang i Norge var andre vigtige nordiske handelsbyer, men med et indbyggertal på mellem 1000 og 2000 var Hedeby den største.
Hvilken by i Danmark er den ældste?
Danmarks ældste by, Ribe, opstår omkring år 700 som center for handel og håndværk. I 900-tallet følger Århus og Odense, og omkring år 1000 kommer Viborg, Roskilde og Lund til. Byerne bliver alle hjemsted for en biskop.
Hvilket navn blev anvendt om Sønderjylland før genforeningen?
Genforeningen er den i Danmark anvendte betegnelse for Sønderjyllands (Nordslesvigs) overgang fra tysk til dansk herredømme 15. juni 1920.
Hvad er den største by i Sønderjylland?
Sønderjyllands største by ligger på begge sider af Als Sund, omgivet af smuk natur samt skovområdet Sønderskoven Als. Med lidt over 28.000 indbyggere er Sønderborg ikke blot hovedbyen i Sønderborg Kommune, men også den største by i Sønderjylland.
Hvor mange tyskere bor i Sønderjylland?
I Sønderjylland bor omkring 15.000 mennesker, som tilhører det tyske mindretal. Mindretallet har et rigt foreningsliv, driver egne skoler og de der vil, kan leve så tysk som muligt i en dansk hverdag.
Hvor skiller Midtjylland og Sønderjylland?
Jylland kan også opdeles i mindre dele som Sydvestjylland, Nordvestjylland, Djursland, Vendsyssel osv. De jyske landsdele har ingen præcis afgrænsning, bortset fra Nørrejylland og Sønderjylland, hvor grænsen går ved Kongeåen.
Hvorfor var Sønderjylland tysk?
Efter Danmarks nederlag til preusserne (tyskerne) i 1864 måtte Danmark afstå Nordslesvig – det nuværende Sønderjylland – til Det Tyske Rige. Indlemmelsen i Det Tyske Rige betød indførelse af preussisk (tysk) administration i området med både modernisering og demokratisering til følge.
Er Kolding en del af Sønderjylland?
Sønderjylland: Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa kommuner. Trekantområdet: Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle kommuner. Storbyregion Esbjerg: Esbjerg, Fanø og Varde kommuner. Fyn: Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø kommuner.